Meldingen
Alles wissen

Eerste suiker wash


Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb mijn eerste suikerwash klaar na 2 weken met alcotec vodka gist
Er bubbelt niets meer en heb gemeten met een refractometer en nog steeds 1025
Alcohol met refractometer is 18% ( dat was ongeveer de streefwaarde ) 6 kilo 21 liter
Maar als er restsuikers in zitten dan is de alcohol refractometer onbetrouwbaar
Dus alcohol thermometer erin gestopt ( goedkope chinees ) die zegt 10% alcohol ?????

Nu heb ik een tweede wash bakkersgist 3 weken oud in glazen pot wordt al helder
Suiker ingedaan voor ik een meter had 220gr per liter
Refractometer 1020
Refractometer Alcohol 12 %
Met de thermometer 4%

Nu weet ik niet of die thermometer betrouwbaar is
Ik heb de stookwein door zeef met doek gegooid bijna helder
Laat hem nu nog een dag staan dan wil ik hem in de t500 stoken
Gaat dat goed ??????

Beantwoorden
14 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je vergisting is gestart kun je niet zonder correctie meer met een refractometer meten 😉

Suiker en alcohol verstoren de waardes. Je moet dus een correctiefactor gaan toepassen.

De alcoholdobber...... daar kun je geen stookwijn mee meten.   

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kan de stookwijn ook even proeven, als het goed is gegaan proef je geen zoet meer.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als het zuursig smaakt,dan stooken maar,ik heb geen sg meter nodig nooit gebruikt,ik steek mijn vinger in de mash en proef niet zoet goed.en je kunt ook wel ruiken of er veel procent in zit.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die tweede idd met bakkersgist is een lichtzure smaak de andere ook
Net witte wein
Nou dat wordt zondag een feestje dan
Nadat het gestookt is ( T 500 ) dan werkt de alcohol meter wel ???

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Is klaar voor de ketel.ik gebruik alleen natte bakkers gist.sucses.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor de volgende keer kan je misschien Shady's simple sugarshine proberen! Die staat hier ook ergens op het forum.

Doet het altijd goed!

 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou vandaag gestookt 

Eerste colaglas weggemikt idd nagelakremover ( enne werkt dat ook bij de dames want dergelijk materiaal wordt door de puber ook in grote getale verbruikt )

Scheelt allemaal ??

Nu heb ik nog 11 mokken over variërend van 130 tot 200 ml schat ik ( was 16 liter stookwein)

Koffiefilter erop en genummerd volgens mij was dat de bedoeling 

Maar vind ze allemaal om te behouden eigenlijk ( kan morgen anders zijn, iets waar je zelf zoveel moeite ingestoken hebt moet wel lekker  zijn )

Ik kwam tijdens mijn stook niet boven de 70% ( iedere beker met refractometer gemeten )

50/55 graden op afvoerwater aangehouden (moet dat nog lager ???? )

 

 

P. S. 

vind mijn tuin wat er over is in de kerel lekker 

Want stinkt vreselijk of goede bemester van de tuin 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi resultaat.

 

Mijn tuin moet het restant lekker vinden 😉

Ik denk niet dat er nog iets van voeding inzit overigens.

 

50/55ºC is prima, kan zelfs nog wat hoger maar ik probeer ook altijd zo laag mogelijk aan te houden.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb het vermoeden dat deze hobby fijn te combineren is met het roken van paling 

Dat doet een kamaraad van me al 

Ik kom uit brabant en denk dat ik een middag met chris v nodig heb ( heb al slaapzak ?)

Ik krijg nu al druiven en misschien appels aangeboden 

Voorbereiden is misschien verstandig die druiven zijn nu nog niet rijp maar alles gaat snel 

7 hoogstam appelbomen gevalken fruit zal ook wel een aanhanger opleveren denk ik 

Ik heb nog wel stukje snoekbaars voor chris in de vriezer die dat waarschijnlijk op waarde kan schatten vis filet gewoon uit de natuur 

Dus chris als je eens tijd hebt 

Cut the crap en dan kunnen wij wel door een deur 

Krijg je van mij varkens ,paarden , koeien , konijnen slachtles,   ik houd wel van de natuur.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou gwn afspreken! Chris is een gezelligheid mens. Ik krijg september ook een kar appels. Wil onder begeleiding van Robbert leren calvados stoken, maar dat moet ik nog even met hem bespreken. Paling gerookt is heerlijk, net als al het vlees en vis. 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik leer graag iets maar iets geven uit het hart is zoveel mooier
Chris weet dat wel op waarde te schatten
Al smaakt die vis naar blubber dan is het nog een verrijking in het leven
Dat is wat velen zijn kwijtgeraakt

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je met de T500 gestookt hebt en de refracto geeft 70% aan dan kan ik je vertellen dat de refractometer dit niet goed laat zien. De meter gaar maar tot 80%. Meet je hoger dan laat hij een lager percentage zien, meetsal tussen 60 en 70%. In werkelijkheid is je distillaat hoogst waarschijnlijk 92/93%. Dit kun je wel met de dobber meten.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit verklaard in ieder geval het feit dat 100% water toevoegen geen halvering van het percentage is
Ik was al bezig met het in stappen toevoegen van water en idd onder de 60% verloopt het percentage wel goed
Weer iets geleerd heb nog geen hoog glas om dobber in te stoppen eens proberen of dat klopt
Dacht dat ik de dobbers een beetje voor niets aangeschaft had

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@droogstook)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Getest met dobber en idd 92%

Dat had ik op het forum nog niet teruggevonden

Nu snap ik ook dat iedereen zijn alcohol via een dobber laat lopen  dacht met de refractometer en iedere cut meten , ik hetzelvde bereikte 

Zo weer iets opgestoken getest en ondervonden dat het beter is 

Bedankt Jan.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?