Ik heb mijn eerste suikerwash klaar na 2 weken met alcotec vodka gist
Er bubbelt niets meer en heb gemeten met een refractometer en nog steeds 1025
Alcohol met refractometer is 18% ( dat was ongeveer de streefwaarde ) 6 kilo 21 liter
Maar als er restsuikers in zitten dan is de alcohol refractometer onbetrouwbaar
Dus alcohol thermometer erin gestopt ( goedkope chinees ) die zegt 10% alcohol ?????
Nu heb ik een tweede wash bakkersgist 3 weken oud in glazen pot wordt al helder
Suiker ingedaan voor ik een meter had 220gr per liter
Refractometer 1020
Refractometer Alcohol 12 %
Met de thermometer 4%
Nu weet ik niet of die thermometer betrouwbaar is
Ik heb de stookwein door zeef met doek gegooid bijna helder
Laat hem nu nog een dag staan dan wil ik hem in de t500 stoken
Gaat dat goed ??????
Wanneer je vergisting is gestart kun je niet zonder correctie meer met een refractometer meten 😉
Suiker en alcohol verstoren de waardes. Je moet dus een correctiefactor gaan toepassen.
De alcoholdobber...... daar kun je geen stookwijn mee meten. Â Â
Je kan de stookwijn ook even proeven, als het goed is gegaan proef je geen zoet meer.
Als het zuursig smaakt,dan stooken maar,ik heb geen sg meter nodig nooit gebruikt,ik steek mijn vinger in de mash en proef niet zoet goed.en je kunt ook wel ruiken of er veel procent in zit.
Die tweede idd met bakkersgist is een lichtzure smaak de andere ook
Net witte wein
Nou dat wordt zondag een feestje dan
Nadat het gestookt is ( T 500 ) dan werkt de alcohol meter wel ???
Is klaar voor de ketel.ik gebruik alleen natte bakkers gist.sucses.
Voor de volgende keer kan je misschien Shady's simple sugarshine proberen! Die staat hier ook ergens op het forum.
Doet het altijd goed!
Â
Nou vandaag gestooktÂ
Eerste colaglas weggemikt idd nagelakremover ( enne werkt dat ook bij de dames want dergelijk materiaal wordt door de puber ook in grote getale verbruikt )
Scheelt allemaal ??
Nu heb ik nog 11 mokken over variërend van 130 tot 200 ml schat ik ( was 16 liter stookwein)
Koffiefilter erop en genummerd volgens mij was dat de bedoelingÂ
Maar vind ze allemaal om te behouden eigenlijk ( kan morgen anders zijn, iets waar je zelf zoveel moeite ingestoken hebt moet wel lekker zijn )
Ik kwam tijdens mijn stook niet boven de 70% ( iedere beker met refractometer gemeten )
50/55 graden op afvoerwater aangehouden (moet dat nog lager ???? )
Â
Â
P. S.Â
vind mijn tuin wat er over is in de kerel lekkerÂ
Want stinkt vreselijk of goede bemester van de tuinÂ
Mooi resultaat.
Â
Mijn tuin moet het restant lekker vinden 😉
Ik denk niet dat er nog iets van voeding inzit overigens.
Â
50/55ºC is prima, kan zelfs nog wat hoger maar ik probeer ook altijd zo laag mogelijk aan te houden.
Ik heb het vermoeden dat deze hobby fijn te combineren is met het roken van palingÂ
Dat doet een kamaraad van me alÂ
Ik kom uit brabant en denk dat ik een middag met chris v nodig heb ( heb al slaapzak ?)
Ik krijg nu al druiven en misschien appels aangebodenÂ
Voorbereiden is misschien verstandig die druiven zijn nu nog niet rijp maar alles gaat snelÂ
7 hoogstam appelbomen gevalken fruit zal ook wel een aanhanger opleveren denk ikÂ
Ik heb nog wel stukje snoekbaars voor chris in de vriezer die dat waarschijnlijk op waarde kan schatten vis filet gewoon uit de natuurÂ
Dus chris als je eens tijd hebtÂ
Cut the crap en dan kunnen wij wel door een deurÂ
Krijg je van mij varkens ,paarden , koeien , konijnen slachtles,  ik houd wel van de natuur.
Ik zou gwn afspreken! Chris is een gezelligheid mens. Ik krijg september ook een kar appels. Wil onder begeleiding van Robbert leren calvados stoken, maar dat moet ik nog even met hem bespreken. Paling gerookt is heerlijk, net als al het vlees en vis.Â
Ik leer graag iets maar iets geven uit het hart is zoveel mooier
Chris weet dat wel op waarde te schatten
Al smaakt die vis naar blubber dan is het nog een verrijking in het leven
Dat is wat velen zijn kwijtgeraakt
Als je met de T500 gestookt hebt en de refracto geeft 70% aan dan kan ik je vertellen dat de refractometer dit niet goed laat zien. De meter gaar maar tot 80%. Meet je hoger dan laat hij een lager percentage zien, meetsal tussen 60 en 70%. In werkelijkheid is je distillaat hoogst waarschijnlijk 92/93%. Dit kun je wel met de dobber meten.
Dit verklaard in ieder geval het feit dat 100% water toevoegen geen halvering van het percentage is
Ik was al bezig met het in stappen toevoegen van water en idd onder de 60% verloopt het percentage wel goed
Weer iets geleerd heb nog geen hoog glas om dobber in te stoppen eens proberen of dat klopt
Dacht dat ik de dobbers een beetje voor niets aangeschaft had
Getest met dobber en idd 92%
Dat had ik op het forum nog niet teruggevonden
Nu snap ik ook dat iedereen zijn alcohol via een dobber laat lopen dacht met de refractometer en iedere cut meten , ik hetzelvde bereikteÂ
Zo weer iets opgestoken getest en ondervonden dat het beter isÂ
Bedankt Jan.