Ierse whiskey word drie maal gedestilleerd. Zou iemand mij iets meer kunnen vertellen hoe de cuts gemaakt worden in de 3 verschillende runs.
Bijvoorbeeld:
Run 1: Strip run
Run 2: Voor en na loop scheiden. Hart gaat naar Run 3
Run 3: Voor en na loop scheiden. Hart op vat sterkte brengen en rijpen.
Het stoken gaat op een potstill .
In het begin heb je een brouwsel een soort van bier .
Deze gaat in de ketel en je stookt tot je ongeveer 1/3 hebt opgevangen van de begin hoeveelheid hierbij vang je alles op met bijna gehele voorloop en naloop .
de vloeistof temperatuur zit op ongeveer 94- 95 gr tijdens de stook . hoger mag het niet komen !
alcohol percentage in brouwsel was b.v. 8 % na stook 22 -24 %
Nu spoel je de ketel en vul je die met de opgevangen lowwine .
Nu haal je alles opnieuw over tot je weer 1/3 hebt opgevangen . maar in deze overhaal verwijder je voorloop en naloop.
Je zou nu een heldere drank hebben van rond 68% .
Nu kun je lageren .
Maar
je kunt de opgevangen drank iets verdunnen met bronwater en e.v.t . nog een keer geheel overhalen tot je wederom zelfde hoeveelheid hebt waardoor de smaak nog zachter wordt .
(Een striprun gebruik je niet in dit geval .
Strip run is voor het verwijderen van zoveel mogelijk smaak uit de alcohol . )
het maken van de scheidingen doe je puur op smaak , geur en helderheid van de drank .
voorloop is scherp en tanig zodra de smaak keert maak je de eerste scheiding .
De naloop scheiding vind je op moment dat smaak gronderig en muf wordt .
( proef van te voren wat Ierse whiskey's of neem een reverentie glas erbij )
Ik had mischien iets duidelijker moeten zijn, Heb al meerdere stoken gedaan en heb al redelijk was basis kennis. Normaal stook ik altijd in 2 keer af. Dus een ruw stook en een fijn stook. Maar omdat ik nu 3 keer ga stoken vraag ik mij af bij welke stook de voor en naloop gescheiden worden. Is dit bij de 2de, de 3de of bij allebei ?
Bij Whiskey worden in de finale overhaal de scheidingen gemaakt .
dus wanneer je hem in 3x stookt in de 3e overhaal . .