Meldingen
Alles wissen

Lichte "chemisch smaak" - Wat veroorzaakt dit?


Berichten: 6
Topic starter
(@britsexpatbrewer)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo forum,

Ik ben op zoek naar wat advies over wat de bron / reden zou kunnen zijn voor een lichte off-smaak in de basisalcohol die ik ben distilleren.

Ik heb een wash gedistilleerd die was vergist met 8kg kristalsuiker (vooraf opgelost voordat het in de fermentor werd gedaan, nog een les die ik geleerd heb - zorg ervoor dat alle suiker goed is opgelost!) Ik gebruikte Still Spirits Turbo gist 48 maar voegde geen actieve kool toe.

Het gistingsproces verliep goed en het klaren met Still Spirits Turbo Clear was ook OK. In totaal ongeveer 4 weken end to end proces.

Ik eindigde met ongeveer 20L @ 20% ABV en distilleerde dit met een Turbo 500 koperen reflux colom. Ik eindigde met 4,5L @ 94%

Nadat ik het had aangelengd met gebotteld bronwater tot 40%, voegde ik een van de Still Spirits Essence Gin mixers toe en maakte een paar 100ml testflesjes om te proberen.

Hoewel iedereen zei dat het goed smaakte, merkten ze allemaal op dat ze in het begin een "chemisch-achtige" smaak proefden. Als ik aan de alchohol ruik ruik je dit nauwelijks maar de smaak is er wel degelijk.

Is dit normaal? Of mis ik iets in het proces?

Beantwoorden
11 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@britsexpatbrewer probeer volgende keer eens een gewoon gist in plaats van turbo met extra turbo clear  waarbij je ook 5,5 a 6 kilo suiker in 25 liter gebruikt in plaats van 8 kilo.

Een normale vergisting waarbij de gist niet onder hoge druk word gezet met extra toevoeging geeft betere smaak en beter resultaat.  

Beantwoorden
(@eline)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@britsexpatbrewer mijn ervaring met die turbo gist is ook dat ik een "apart" smaakje heb, zou het niet meteen chemische noemen, maar voor mij was het ook de eerste keer dat ik de kolom gebruikte, dus daar heb ik het op gegooid. Later heb ik water gedestilleerd met de kolom en daar zat dat smaakje ook aan. Ik hoop dat het aan de gist heeft gelegen zoals Robbert schrijft en niet aan de kolom.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@eline sowieso altijd kolom nagebruik reinigen anders kunnen ook daar dingen blijven hangen wat later weer de bijsmaakjes nog meegeeft.

Beantwoorden
(@eline)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert ja dat heb ik er ook weer van geleerd. 😊 en nu heb ik hem weer mooi schoon doordat ik er water mee gedestilleerd heb. Dat was wel een heel karwei.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@britsexpatbrewer)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert bedankt voor je antwoord.

Welke gist zou je aanraden?

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@britsexpatbrewer voor gewoon suiker de fermentis c70 , bakkersgist of ook redstar dady

Beantwoorden
(@britsexpatbrewer)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert Ok, heel erg bedankt. Goede tip!

Voor de suiker, zou je glucose / brouwsuiker gebruiken of zou je zeggen dat normale supermarkt kristalsuiker OK is?

Hoe zit het met toevoegingen? Citreonzuur, B1, etc.?

Wat de T500 kolom betreft, deze moet inderdaad na gebruik worden gereinigd (sommigen adviseren elke 5 distillaties, anderen zeggen minder vaak). De zadels moeten worden verwijderd en schoongemaakt. Ik vond deze video op YouTube die een redelijk fatsoenlijke methode laat zien

Ik heb ook gehoord dat zelfs na het schoonmaken, indien mogelijk, een stoomdestillatie kan worden uitgevoerd (zoals voorgesteld door @eline)

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@robbert Kan je die gisten ook gebruiken om fruit te destilleren? Ik zoek zo'n beetje een standaard gist voor fruit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@concha in principe kun je die 3 Gisten overal wel voor gebruiken.

Ook de frementis fd 3 en hg 1 zijn zeer geschikt voor fruit en geven ook bij andere producten ook goed resultaat. .

Mangrove Jack heeft de SN 9 en de westcoast die zeer breed zijn. In gebruik.

 
Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@robbert Hartelijk bedankt voor de opheldering.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een kolom hoort na elke stook gewoon gespoeld te worden .

Vervuiling dat blijft hangen blijft anders  nog smaak afgeven .

Kolom die niet zwaar vervuilt is kun je spoelen met heetwater met wat vaatwasmachine reiniger en daarna naspoelen.

Voor een smaakarme alcohol uit suiker is alleen suiker ,water , neutraal gist , citroenzuur ,  gistvoeding (DAP of ander smaakarm product ) meer niet .

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?