Hallo forum,
Ik ben op zoek naar wat advies over wat de bron / reden zou kunnen zijn voor een lichte off-smaak in de basisalcohol die ik ben distilleren.
Ik heb een wash gedistilleerd die was vergist met 8kg kristalsuiker (vooraf opgelost voordat het in de fermentor werd gedaan, nog een les die ik geleerd heb - zorg ervoor dat alle suiker goed is opgelost!) Ik gebruikte Still Spirits Turbo gist 48 maar voegde geen actieve kool toe.
Het gistingsproces verliep goed en het klaren met Still Spirits Turbo Clear was ook OK. In totaal ongeveer 4 weken end to end proces.
Ik eindigde met ongeveer 20L @ 20% ABV en distilleerde dit met een Turbo 500 koperen reflux colom. Ik eindigde met 4,5L @ 94%
Nadat ik het had aangelengd met gebotteld bronwater tot 40%, voegde ik een van de Still Spirits Essence Gin mixers toe en maakte een paar 100ml testflesjes om te proberen.
Hoewel iedereen zei dat het goed smaakte, merkten ze allemaal op dat ze in het begin een "chemisch-achtige" smaak proefden. Als ik aan de alchohol ruik ruik je dit nauwelijks maar de smaak is er wel degelijk.
Is dit normaal? Of mis ik iets in het proces?
Een kolom hoort na elke stook gewoon gespoeld te worden .
Vervuiling dat blijft hangen blijft anders nog smaak afgeven .
Kolom die niet zwaar vervuilt is kun je spoelen met heetwater met wat vaatwasmachine reiniger en daarna naspoelen.
Voor een smaakarme alcohol uit suiker is alleen suiker ,water , neutraal gist , citroenzuur , gistvoeding (DAP of ander smaakarm product ) meer niet .