Heb de maismash nu 8 dagen en hij borreld niet meer wou alcoholpercentage meten en vond hem laag kwam er via forum achter dat je geen alcohol in je mash kan meten met dobber hoe weet ik nu of ie goed is? Heb vinometer al wel besteld
En is het dan zo als je er dan nog suiker bij doet en nog verder laat borrelen dat percentage nog hoger wordt of is dit nooit geprobeerd?
Als de gist nog leeft en het percentage niet te hoog is gaat hij weer verder met gisten. Je kunt ook gewoon gaan stoken nu. Je kunt de vinometer wel gebruiken maar je weet toch wel dat er alcohol in zitna 8 dagen gisten. Gewoon lekker stoken!
???? ga ik doen
Ik meet nooit mijn mash,als het uitgegist is stook ik,maar ja ik meet nooit iets aleen het eindresultaat en dat is wonder boven wonder nog altijd goed gekomen,sucses.??Chris.V
Meten is nuttig als je net begint en je het allemaal nog onder de knie moet krijgen. Ik meet nu ook nauwelijks nog iets. Het is maar een ambacht en het komt niet zo nauw. Maar als ik binnenkort voor het eerst fruit ga stoken zal ik het proces wel weer meten en als dat goed bevalt ga ik bier proberen te maken. Maar dat wordt volgend jaar eerst de Betuwe in voor kersen, appels en peren.
en pruimen natuurlijk
Heeft de vinometer geen last van de restsuikers in de mash ?.
M.a.w. Meet de vinometer nauwkeurig als er nog wat suikers in je mash zit ?
De vinometer kan zeker afwijkingen geven als er restsuikers aanwezig zijn. Dit kun je oplossen door een hoeveelheid mash met eenzelfde hoeveelheid water te verdunnen en dan opnieuw te testen. Dan hoef je alleen nog maar de uitslag te verdubbelen. Dat is net wat betrouwbaarder.
Ja, zoiets las ik ook al, mijn rum mash geeft maar liefst 18% aan met de vinometer
dat lijkt mij wellicht iets te hoog gezien de ervaringen van anderen.
Het mooiste is dat je begin SG/Brix en eind SG/Brix meet en daarmee je alcohol percentage gaat uitrekenen.
Ja, dat kan dus alleen met een refractometer ?, vandaag maar eens bestellen
Hier de berekening: Begin S.G minus eind S.G. x 0,136 + 0,3.
Voorbeeld: Begin S.G. 1.160
Eind S.G. 1.018
____________
Verschil = 142
= 142 x 0,136 = 19,321 + 0,3 = 19,62% alcohol
Klein foutje (0,01 verschil) gemaakt met het opschrijven
= 142 x 0,136 = 19,312 + 0,3 = 19,61% alcohol
Jij rekent je wel rijk Rob 😉
Ik reken altijd met 0,1325 en tel er ook geen 0,3 bij op. Of heeft die 0,3 te maken met de toename wanneer je suiker omgezet wordt in CO2 in je fles(je)?
Erik, ik heb die berekening van het biergilde 't Wortwat waar ik lid van ben en idd dien je ook je suiker voor de CO2 mee te rekenen.