Meldingen
Alles wissen

Mash klaar??

Pagina 1 / 2

Berichten: 29
Topic starter
(@diemsemoonschiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb de maismash nu 8 dagen en hij borreld niet meer wou alcoholpercentage meten en vond hem laag kwam er via forum achter dat je geen alcohol in je mash kan meten met dobber hoe weet ik nu of ie goed is? Heb vinometer al wel besteld
En is het dan zo als je er dan nog suiker bij doet en nog verder laat borrelen dat percentage nog hoger wordt of is dit nooit geprobeerd?

Beantwoorden
22 reacties
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als de gist nog leeft en het percentage niet te hoog is gaat hij weer verder met gisten. Je kunt ook gewoon gaan stoken nu. Je kunt de vinometer wel gebruiken maar je weet toch wel dat er alcohol in zitna 8 dagen gisten. Gewoon lekker stoken!

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@diemsemoonschiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

???? ga ik doen

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik meet nooit mijn mash,als het uitgegist is stook ik,maar ja ik meet nooit iets aleen het eindresultaat en dat is wonder boven wonder nog altijd goed gekomen,sucses.??Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Meten is nuttig als je net begint en je het allemaal nog onder de knie moet krijgen. Ik meet nu ook nauwelijks nog iets. Het is maar een ambacht en het komt niet zo nauw. Maar als ik binnenkort voor het eerst fruit ga stoken zal ik het proces wel weer meten en als dat goed bevalt ga ik bier proberen te maken.  Maar dat wordt volgend jaar eerst de Betuwe in voor kersen, appels en peren. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

en pruimen natuurlijk

 

 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Heeft de vinometer geen last van de restsuikers in de mash ?. 

M.a.w. Meet de vinometer nauwkeurig als er nog wat suikers in je mash zit ?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De vinometer kan zeker afwijkingen geven als er restsuikers aanwezig zijn. Dit kun je oplossen door een hoeveelheid mash met eenzelfde hoeveelheid water te verdunnen en dan opnieuw te testen. Dan hoef je alleen nog maar de uitslag te verdubbelen. Dat is net wat betrouwbaarder.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja, zoiets las ik ook al, mijn rum mash geeft maar liefst 18% aan met de vinometer

dat lijkt mij wellicht iets te hoog gezien de ervaringen van anderen.

 

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het mooiste is dat je begin SG/Brix en eind SG/Brix meet en daarmee je alcohol percentage gaat uitrekenen. 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja, dat kan dus alleen met een refractometer ?,  vandaag maar eens bestellen

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hier de berekening: Begin S.G minus eind S.G. x 0,136 + 0,3.

Voorbeeld: Begin S.G. 1.160

                     Eind S.G. 1.018

                      ____________

Verschil       =                  142

= 142 x 0,136 = 19,321 + 0,3 = 19,62% alcohol

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klein foutje (0,01 verschil) gemaakt met het opschrijven

= 142 x 0,136 = 19,312 + 0,3 = 19,61% alcohol

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jij rekent je wel rijk Rob 😉

 

Ik reken altijd met 0,1325 en tel er ook geen 0,3 bij op. Of heeft die 0,3 te maken met de toename wanneer je suiker omgezet wordt in CO2 in je fles(je)?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Erik, ik heb die berekening van het biergilde 't Wortwat waar ik lid van ben en idd dien je ook je suiker voor de CO2 mee te rekenen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?