Meten is nuttig als je net begint en je het allemaal nog onder de knie moet krijgen
Ik heb m'n vinometer net binnen gekregen en ben als beginner inderdaad erg nieuwsgierig naar het percentage. Ik heb de werking eerst even getest met rode wijn en het werkt fantastisch. Maar toen ik net m'n mash wilde meten... deze is niet rood, en dus zie ik helemaal geen streepje...? Hoe kan ik de mash dan tóch meten met de vinometer?
Goed kijken, dat is de enige oplossing
Soms idd moeilijk te zien. Tegen het licht houden en dan zie je het buisje vollopen. Terwijl het zakt kun je het zien zakken en weet je waar je moet kijken. Kijk je pas wanneer het al gezakt is kun je bijna niet ontdekken waar je moet kijken wanneer de vloeistof geen kleur heeft.
Is het een idee om bijvoorbeeld een drupje kleurmiddel toe te voegen? Iets waar geen alcohol in zit?
Mag, als je het maar bij een drupje houdt. Aangezien je eigenlijk al maar een drupje nodig hebt in je vinometer..... het is niet de bedoeling dat je die druppel die je gaat meten gaat verdunnen. kleurstof koop je bij de bakkersafdeling in de supermarkt
Ik persoonlijk hou niet van kleur middelen of wat dan ook,ik stook mijn drank ,doe een gedeelte op eiken en werk op gevoel,ik laat mijn vaten fruit soms 3 mnd buiten staan,dan gooi ik er op gevoel suiker bij en bakkersgist,ik heb nog niet eens watersloten,na een week steek ik mijn vinger er in en proef of het goed gaat (niet zuur) dan test ik met een lucifer of het uit gegist is en gebruik mijn neus voor het alc.persentage,dan ga ik stoken.ik wil mijn drank zo puur mogenlijk hebben,ik stook ook maar een keer ik haal uit 200 kg.druiven met 13 kg.suiker en een kilo bakkers gist opgelost in 5 ltr.water 60 ltr van 40-43% proef mijn premitief resultaat op het treffen.gr.?Chris.V.ps.tot nu toe heb ik elke stoker die bij mij op bezoek kwam om te kijken hoe ik stook versteld doen staan.proef mijn resultaat.
Ik ga mijn stooksel ook niet kleuren hoor Chris. Het ging om een mini-druppeltje kleurstof in de stookwijn, zodat ik het kan zien in mijn vinometer.
Ik denk dat een druppel al te veel verdunt. Het is slechts een capillair vat in een vinometer. Of een exact gelijke hoeveelheid 1:1 verdunnen en het resultaat met 2 vermenigvuldigen.