Mijn gistvat heb ik gister avond gevuld .De melassse een dag ervoor verdund en met amylase de hele middag in het zonnetje gestaan hup in de koelbox gedaan volgende dag was het nog warm .Het vat staat buiten ik had de gist gisteravond ingedaan de mash was 20 graden hij staat nu lekker te bubbelen . Er zit 5 liter melasse en 5.5 kg rietsuiker met de verstookte stookwijn aangevuld met water totaal 35 liter.
Ed, ik ben ben benieuwd op welke resultaten jij uitkomt.
Helaas moet ik wachten tot de bbq, waar Jan voor mij nog het e.e.a. meeneemt.
Daarna rijden we door met de caravan en blijven nog een weekje in Zoetermeer, waar vandaan we onze kinderen, vrienden en kennissen gaan bezoeken.
Daarna weer thuis in Duitsland en kan ik ook beginnen met alleen de rietsuikermelasse en kijken waar ik dan uitkom.
Toevallig wat sg gemeten pino?
Nee hoor ik heb geen sg meter ik bekijk de kilo s kiep in en klaar.Vorige keer zat ik op 16,9%
Dat zal zo'n 1125 zijn. Bedankt.
Met de gist in witte zak van Jan?
Vorige keer was van alcotec rumgist en nu met de witte zak van stookwinkel kijken of die ook zo hoog komt.
O ja Betweter ik ik heb ook nog melasse kan niet goedkoper 10 liter voor 2 tientjes in je caravan geleverd .
Pino, laat jij het dan door een ander meenemen, want je staat niet op de lijst met deelnemers? Maar in dat geval wil ik wel 2 jerrycans van 10 liter van je hebben.
Mijn bezwaar was vnl. de afstand vanaf onze woning in Duitsland en ik heb toen maar alvast 13 liter gekocht zoals ik reeds schreef.
Bedankt voor je attentheid
Om te voorkomen dat Pino straks met 1000 kilo melasse naar de camping moest komen staat hij er nog niet bij ? ik zal hem morgen op de lijst zetten!
2x graag op de lijst
Blijven jullie slapen Pino?
ja
Goedemorgen, ben gisteren avond ook begonnen met mijn eerste mash. Wat als eerste opviel, 1 liter is ruim 1500gram. Ja, ik reken met kilo's en niet met liters. Las dat sommige wel 5 liter voor een 25 liter emmer gebruiken en dat is toch al 7,5 kilo, lijkt mij op dit moment wat veel. Ik heb 5 kilo met een liter water verdunt en verwarmt naar 45 graden, amalyse erbij en vannacht laten staan. Hij is een stuk dunner, minder viscose, dus de amalyse lijkt zijn werk te hebben gedaan.
Nu aan de slag met het oplossen en koken van de riet suiker. Ik begin met 3 kg en dan eens meten wat de sg doet.
Goeiemorgen Franklin, ik heb zelf nog geen ervaring met het vergisten van suikerriet melasse omdat ik op de camping van Jan nog de gist zal ontvangen, echter weet ik wel dat suikerriet melasse 20% water bevat en dat er minder vergistbare suikers in zitten dan in kristalsuiker. Ik vermoed dat de verhoudingen daarom wel (ongeveer) zullen kloppen, omdat je geen appels met peren kunt vergelijken.
Ik zal zelf nog even mijn licht opsteken en kom daar nog op terug (ook voor mijzelf).
Mogu, ik ook niet, is mijn eerste keer. Daarom dram ik ook zo over cijfers en meten ?
Heb net het spul klaar. Ik kom uit op,
5kg melasse en 3,75kilo rietsuiker.
Totaal exact 25 liter met een SG van 1120. Als hij helemaal vergist, wat ik niet verwacht is het alcohol potentieel 16,7%. Ik ben tevreden en hoop de 15% te halen, we gaan het zien.
Hij staat nu af te koelen en dan gaat de gist erin zodat moeder natuur haar gang kan gaan.