Net sg gemeten met de dobber die ik van Jan heb gekregen. 1044 geeftie aan. Ben dus op de goede weg toch?
Hoelang ben je al aan het vergisten?
Vanaf zondagmiddag. Ik probeer net uit te rekenen met de formule start sg-eindsg sg x 1.315 maar snap er nog niet veel van. Zo nog maar eens proberen.
Bedoel je, begin SG (bijv 1100 ) en eind sg ( bijv 1000) = verschil 100 * 1.315 = 13,15% alcohol. Ik dacht trouwens dat het 13,60% zou zijn. Maar dat kan ook foutief in mijn geheugen zitten.
Dat is dus 5 dagen, daar kun je nog helemaal niets van afleiden.
Ik ben zelf vanaf 1 juni om 15.00 uur appelsap aan het vergisten met een begin-s.g. van 1072. Vandaag (één week later) om 21.00 uur zit ik op 1024.
Ik laat alles altijd volledig uitgisten, dan krijg je het beste resultaat.
Ik moet wel zeggen dat het meten met een Tilt wel heel makkelijk is.
Alleen maar even op je smartphone kijken, meer niet.
Ik laat het dan nog wel een tijdje gaan. Voor de goede orde heb ik nu dus 5.5 liter melasse laten vergisten. Op de tweede dag en op de derde dag heb ik nog 750 gram rietsuiker toegevoegd. Ik neem je advies ter harte en laat het nu zijn gang gaan.
Heeft iemand nog ideeën over het wel of niet toevoegen van klaringsmiddelen straks?
Bij mij was hij in 72 uur van 1120 naar 1020.
Daarna gebeurde er niet veel meer, hij staat nog steeds, nu een week en is 1018 nu.
5kg melasse-3.75 rietsuiker 25 liter totaal
Update: SG staat nu op 1.012 met 15,09% alcohol.
De vergisting is toch wel erg hard verlopen, met een te hoge omgevings temperatuur dankzij het weer van de afgelopen week.
Uit het waterslot ruik ik toch wel behoorlijk wat zwavel geur.
Ik heb gelezen op internet dat dit vaak voorkomt bij te hoge vergistings temperaturen, en dat het beluchten deze zwaveldamp doet verdwijnen.
Ik zal het zien bij het afhevelen komende zondag.
Ik ben toch maar eens aan het kijken voor een klein koelkastje als vergistingskast.
Wie weet in wel type koelkast zo'n vergistings emmer van 30 liter met waterslot past?
Ik heb gemeten 40cm breed/diep met een hoogt van 55cm.
Liefst heb ik een koelkastje met uitwendige hoogte maat van max 90cm.
Wie kan mij helpen?
Misschien in het topic klimaat kast bouwen, anders gaan we wel erg off topic.
http://www.stookforum.nl/thread/klimaatkast-maken/
Techneut hier staan er altijd wel een paar tussen helemaal voor noppes.
https://www.gratisaftehalen.nl/zoek/koelkast?term=koelkast&location=&distance=
HIllbilly is die 1120 niet wat weinig met 5 liter melasse en 3,75kg suiker? Ik meen dat ik met ongeveer 5,5 liter melasse en 750 gram rietsuiker ook op ongeveer 1120 kwam.
Techneut, concludeer jij uit die grafiek t.a.v. De temperatuur, net als ik heb ervaren, dat gedurende de dag de stookwijn soms tot enkele uren nauwelijks aan het gisten is en daarna weer begint te lopen?
Nee hij loopt gewoon heel de dag.
Rood is temperatuur, blauw is SG.
Lummel, 5KILO Melasse....
Das zowat 7,5 liter? melasse plus 3,75 kilo suiker.
Wat een verwarring steeds met de Kg.-Liters aanduiding, maar volgens mij bedoel je ca. 3,4 liter melasse ?.... zullen we afspreken bij de melasse alleen nog over gewicht te spreken ? (Doen we bij de suiker toch ook)
overigens gaat mijn vergisting nu al 24 uur lekker door, 5 kg melasse met 3,75 kg rietsuiker
ik ga er maar vanuit dat ik hetzelfde kan verwachten als Hilbilly