Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 33 / 86

Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt techneut,
De stank verdween echter 4 graden en 10% alcohol% later nadat de reflux dicht was.

En inderdaad, ik moest stoppen bij 60%, ik moest weg..
De temp was echter al 91 graden, best hoog.
Morgen stook ik het restant er uit, het zit nog in de ketel en is nog 45 graden.
Morgen ochtend meteen de stekker er weer in.?

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vond mijn rum ook niet zo lekker ruiken maar nu 2 dagen later is t echt veel beter dus ik denk dat t wel goed komt.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt techneut, De stank verdween echter 4 graden en 10% alcohol% later nadat de reflux dicht was. En inderdaad, ik moest stoppen bij 60%, ik moest weg.. De temp was echter al 91 graden, best hoog. Morgen stook ik het restant er uit, het zit nog in de ketel en is nog 45 graden. Morgen ochtend meteen de stekker er weer in.?

Hillbilly, dat verklaart voor mij een hoop.

Ik denk dat als je nog even door was gegaan met de reflux, je alle smerige lage alcoholen (de meest vluchtige alcoholen die we ook wel heads noemen) eruit had gekregen en dat er dan alleen nog maar heerlijke harts uit je koeler was gekomen.

Dan had je rustig je refluxkoeling terug kunnen schroeven om een heerlijk rummetje zonder meur op te vangen.

Nu heb je door de refluxkoeler uit te zetten de opgebouwde reflux in de kolom verloren, en zag de harts de kans om zich te mengen met nog enkele aanwezige lage alcoholen (heads) in je systeem.

Vandaar dat je harts nog een beetje ruikt.

Het is een leerproces voor ons allemaal deze rum, maar als we de koppen bij elkaar steken gaat het goed komen.

Ik heb hier ook weer veel van geleerd, en met een beetje nadenken en visualiseren kom ik altijd heel ver. Denken denken denken, wat gebeurt er hier, wat zijn de omstandigheden als geur, temperatuur, hoeveelheid koelwater, en hoe gedraagt het systeem zich ten opzichte van de elementen die we proberen te scheiden, want dat is wat we aan het doen zijn.

Wederom bedankt Hillbilly, succes morgen met je nastook.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ook de 400 leden die weinig of nooit iets posten maar wel mee lezen kunnen hier wat van opsteken. Tenminste dat hoop ik wel.

Wij weten echt wel dat jullie aan het scherm gekluisterd mee zitten te lezen om te kijken wat die malloten nu weer aan het ondernemen zijn.

En ik zeg lees mee, denk na, doe er je voordeel mee, het is zooo onnodig om zelf het wiel te moeten uitvinden.

Wij hebben het ook allemaal moeten leren, en we hebben het zeker niet allemaal zelf uitgevogeld.

Jaren en jaren meelezen op buitenlandse forums waarvan voornamelijk Amerikaanse, waar ze net zo bezig waren/zijn als wij nu doen.

De reflux systemen waar veel stokers hier mee werken zijn nog best complex, om maar niet te beginnen over de verschillen tussen VM en LM systemen.

Een klein advies voor de beginners: lees eerst eens een paar maanden mee voordat je dingen gaat ondernemen waarvan je achteraf begrijpt dat dat niet werkt.

Het is zo zonde van je geld en tijd. Deze hobby kan zo mooi zijn als je je een beetje goed inleest voordat je iets gaat ondernemen.

Ik weet dat ik soms best kortaf kan zijn, maar je gaat een timmerman toch ook niet vragen hoe je een zaag moet vasthouden om een spijker in de muur te slaan.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook niet met reflux maar de tweede stook heb ik zo langzaam mogelijk gedaan rond de 80 gr en 85% alc het gas zo langzaam mogelijk en heel langzaam klom de temratuuuur op. Na twee uur stond hij op 85 gr 75% en langzaam ging hij naar de 90 en begon de tail ,ik had het gas op z,n laagst staan en de temperatuur vloog omhoog naar 98 gr en het alcohol % vloog omlaag om het laatste er uit te krijgen moest ik weer gas geven.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heren, vandaag mijn tails er uit gestookt.
Zie overzicht.

Alle tips en opmerkingen welkom!

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het komt aardig over een 4liter a77,5% body of hard.Die 4liter had wel 5  kunnen zijn want we hadden er al flink van gesnoept voor ik de 2de keer ging stoken. hi hi

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hart tussen welke temperaturen pino?
Jaja, ik ben van de cijfers...

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

O,sorry,staat hier, over het hoofd gezien?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

van af dikke 80c begon het goed te smaken tot 90c en ging het alcohol in no time naar beneden en de temp ging snel naar 98.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Op je 25 liter batch zowat een liter voorloop denk ik dan hé?

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zie berichten in mijn mail box die ik op dit topic niet kan terug vinden...ik ben oud....

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is soms op de mobiele site, dan kun je de laatste berichten soms niet zien. Gebruik je mobiel? Dan kun je bij de browserinstellingen aangeven dat je de desktopversie van de site wilt zien inplaats van de mobiele site.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

voorloop 100cc is wel genoeg denk

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@hilbilly je hebt dus ongeveer een liter voorloop die stinkt ? En daarna ruikt het goed ?

wel vreemd dat pinot het maar over 100 cc voorloop heeft ?

groot verschil.

ben nu zelf zeer benieuwd hoe de rum er bij mij uit gaat komen... vandaag mijn kolom helemaal schoon gemaakt, zaterdag wellicht stoken.

 

Beantwoorden
Pagina 33 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?