uit onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat het kraanwater in Noord Holland beter is dan een hoop mineraalwaters.
Nimrax, was water uit de fles. Bronwater dus.
Pino, ik zal er een week afblijven...
Zijn jullie ook naar 40% gegaan?
De witte bedoel ik.
Met mijn 3e vergisting blijf ik trouwens weer op 1018 hangen, ik krijg hem echt niet lager. Blijft apart.
Begonnen op 1120. 5kg melasse en 3,75 rietsuiker.
Ja 40%
Ik heb toevallig één zo'n jerrycan met 10 liter suikerrietmelasse gewogen.
Hij bleek (incl.jerrycan toch wel 14,7 kg te wegen. Ruim genomen moet daar toch wel 50% rietsuiker in zitten, oftewel 7 kg. Voor een eerste probeersel wil ik gaan stoken met één jerrycan suikerrietmelasse + 1 kg kristalsuiker. Als gist gebruik ik de Alcotec Rum Turbo Yeast.
Ik meld me wel weer als de vergisting klaar is en ik kan gaan stoken.
Klopt, ik zit ook steeds op ruim 1,4 kg de liter.
Kristal suiker?..
Succes!
Ik denk dat de suikerrietmelasse zal overheersen en je niets merkt van die ene kilogram suiker, bovendien kook ik de kristalsuiker en voeg daar nog wat citroenzuurpoeder aan toe (invertsuiker). Ik denk dat samen met de glucoamylase enzymen het prima zal gaan gisten.
Op dit moment heb ik een jerrycan met rietsuikermelasse in mijn klimaatkast staan op 35 graden, zodat alles wat vloeibaarder wordt.
Gister mijn 2e 25 liter gestookt. Heb 3,8 liter van gemiddeld 85%. Vergisting dus weer rond de 14-15% zonder nieuwe gist.
Deze batch van 5kg melasse en 3,5kg rietsuiker,vaan gevuld tot 25 liter en zo op oude gistbed gemikt. Gaat prima!
Smaak tussen 82 en 92 graden vind ik echt het best.
Heb inmiddels 6liter op 60% in eik nummer 3.
De overige liters, met laagste temp, 78.4/80graden en 92% verdunt, wordt gewoon wit, light rum.
Hoe gaat het bij jullie?
Ok, ben benieuwd, gisten zal hij zeker! Waar ga je met de sg zitten? Ik heb geen overheersende rietsuiker smaken overigens. Ondanks de 3.5 kg.
Met amalyse kan je wel naar 45graden hoor, pakt hij goed op. Na een nachtje mooi dun.
Ook ik heb mijn tweede batch melasse en rietsuiker gewoon op mijn oude gistbodem gegooid en dat is goed gegaan, hij is nu al een paar dagen uitgegist.
Ik heb net alle onderdelen binnen om de koeling van mijn reflux kolom apart te kunnen regelen, zodra dat geïnstalleerd is ga ik de tweede batch stoken.
tevens staat er een emmer met suikerwash klaar om verstookt te worden (waar ik uiteindelijk Gin van wil maken).
Nu heb ik echter een vraag ??,
ik heb met de rum van mij eerste batch een beetje geëxperimenteerd om donkere rum te maken, daar zit een liter bij waarvan ik de smaak niet helemaal top vind (1 van de toevoegingen overheerst) kan ik deze bij mijn melasse stookwijn gooien en mee stoken ?, of eventueel bij het restant van de stookwijn na het stoken ?.. en dan weer stoken
uiteindelijk was ik dat laatste gewoon van plan te proberen
De amylase zit al in de gist, lees maar op de verpakking en dus gooi ik er niets extra bij.
Fastback, helaas heb ik nog geen ervaring met rum stoken en kan ik je nog geen antwoord geven waar ik achter sta. Ik probeer met gezond verstand en lezen op het internet mijn antwoorden te krijgen.
Suc6
dan zou ik dat weer in de melasse stookwijn gooien als je de stookketel weer vult
Even een vraag..
Als je je oude gistbed gebruikt geven jullie de melasse/rietsuiker vooraf dan een dosis glyco amalyse enzym ?,want ik neem aan dat het originele pakje gist deze toevoeging heeft voor één vergisting.... toch ?
daarop voortborduren....nog andere xtraatjes voor de gist nodig ?..Voeding/vitamines..?
vr grt DB..
Fastback, wat was die toevoeging?..
Gewoon schone rum, zonder toevoeging heb ik wel al een keer terug in de stookwijn gedaan. Dat gaat natuurlijk prima
Andere tactiek.....