De melasse, die je op het gist bed wil gooien, apart verwarmen naar 45graden, amalyse erbij, goed roeren en nachtje laten staan.
Verder geen toevoeging.
Kan bv dunder zijn of simpelweg hout, gelijk hoe kan je dat terug toevoegen aan de volgende stook
Ik heb toevallig één zo'n jerrycan met 10 liter suikerrietmelasse gewogen.
Hij bleek (incl.jerrycan toch wel 14,7 kg te wegen. Ruim genomen moet daar toch wel 50% rietsuiker in zitten, oftewel 7 kg. Voor een eerste probeersel wil ik gaan stoken met één jerrycan suikerrietmelasse + 1 kg kristalsuiker. Als gist gebruik ik de Alcotec Rum Turbo Yeast.
Het gewicht zegt niets over het suikergehalte en zit meer afval in dan je denkt. Je kan dit enkel berekenen door te vergisten zonder extra suiker en kijken op welke % je stookwijn uitkomt
Inmiddels heb ik voordat ik de gistton met melasse sloot, het begin SG gemeten en deze was 1.145. Dus dat zegt mij wel wat.
Trouwens had ik zo'n zelfde jerrycan met suikerrietmelasse reeds staan voordat ik via Ed 2 stuks kocht en daar stond op het etiket dat het suikergehalte 50% was (incl. het watergehalte)
Verder zie ik wel hoe het zal gaan.
@ Betweter, Verder zie ik wel hoe het zal gaan.
Met de billen bij elkaar geknepen?
Ik sprak laatst met een procestechnoloog van De Suikerunie. Hij zei dat er geen enkel chemisch verschil is tussen riet- en bietmelasse. Ik heb er geen verstand van. Kunnen mensen op dit forum mij uitleggen wat volgens hun het verschil is?
Volgens mij maakt het ook niet uit, maar ik heb meegedaan omdat de meerderheid besloot gezamenlijk rietsuikermelasse in te gaan kopen.
Ik heb trouwens ook nog een jerrycan met bietsuikermelasse staan.
Smaak!
Andere suikerketens,andere esters etc.
Soort van, christelijk en islam, beide een geloof en daarom precies het zelfde.....
Chemisch mischien niet, smaak is wel degelijk anders. Ook de afvalstoffen uit een suikerriet stengel zijn anders dan bij een biet. Dat er smaakverschil in je rum zal zijn bij deze 2 melasses lijkt mij niet meer dan logisch.
Jan jij als kok weet toch ook dat je creme brulee met rietsuiker moet afbranden en niet met bietsuiker.
Juist ?
We hebben het niet over riet of bietsuiker, daar zit natuurlijk wel verschil in. Rietsuiker is meestal donkerder (niet gebleekt?). Het gaat over de melasse. En smaak is volgens mij ook een kwestie van chemie. Kortom, ik zoek nog naar de echte verschillen.
Mooi verwoord Hillbilly!
Juist in het eindproduct biet of rietsuiker zal chemisch weinig verschil zitten. In de verschillende melasses des te meer daar het een totaal ander gewas is.
Ik zal tzt de proef op de som nemen en rum gaan stoken van bietsuikermelasse.
Ik heb daar nog een jerrycan met bietsuikermelasse staan.