Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 42 / 86

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

 

Dus ongeveer 22% van het totaal zijn suikers. LET OP! Dit gaat over suikerriet molasses

 

 

 

Zou je kunnen zeggen dat je dus uit 100 liter melasse tussen de 20 en 25 liter rum van 100% kunt halen? Gaat deze simpele berekening op? Het klopt wel met mijn ervaring. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zie foto van de jerrycan met suikerrietmolasse:

 

Volgens mij is het een broodje aap verhaal dat alleen suikerbietmolasse 50% suiker bevat, tenminste is de suikerrietmolasse die ik koop ook 50%   

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

niet te geloven 10 liter melase en 20 liter water totaal dus 30 liter in het vat staat 2 dagen onafgebroken te pruttelen en net gemeten wel 4x en elke keer 17% en hij gaat maar door dus moet er wel 330 gram per liter in zitten.5 liter x sg suiker 1,6=8 kg suiker kom ik uit op 375 gr per liter --niet winbare suiker+-350 gram per liter dan zou ik op 20% kunnen eindigen als de Spirit rum gist blijft volhouden hij gaat als de brandweer.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hebben we het er niet over gehad dat niet alle suikers te vergisten zijn? Ik meen hilbilly of techneut. Maar ik geef grif toe dat je er handigheid in moet krijgen.

 

Ben er van overtuigd dat ik veel en veel te veel op kwaliteit ben gegaan en veel te snel heb de stripruns heb afgekapt. Zal zo 10 liter , omgerekend naar 100%, kunnen schelen op 100 liter melasse.

 

Morgen ga ik het vat vullen en dan weet ik wat ik heb en wat de grap gekost heeft. Veel! Als ik het restaurant in Enkhuizen en alles eromheen (vat) (extra gisttonnen) meereken. Maar heb wel voor de komende 5 tot 10 jaar rum. Je hebt het of je hebt het niet zeg ik altijd maar. 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

nu begrijp je waarom rum duur is bij de slijter en ben je goedkoop uit en je haalde 9% met vergisten je had dus 2x zo veel melassse moeten gebruiken had je 18% gehad de helft minder stook kosten en de helft minder werk.Ik bracht het persentage omhoog dmv suiker en melasse toe te voegen, en zo leren we van mekaar  en ik hoop weer 700 liter te verkopen voor de volgende keer.O o o en het smaakt lekker de piggy cardy

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb me mislezen, The sugars in molasses are sucrose (29% of total carbohydrates), glucose (12%) and fructose (13%), dus 54% van het totaal aan suikers zijn deze vergistbare suikers, het totaal is 75% suikers waarvan een deel (46%) niet vergistbaar.

 

Dus op de totale natte massa is een lage +40% vergistbare suiker

 

Analyse van Molasses

 

Verbeter me als ik alsnog fout ben, maar dat is wat ik er van maak nu die analyse eens te hebben gelezen

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ed, stond er op die container met suikerrietmelasse geen papiertje geplakt waarop stond uit welke bestanddelen de suikerrietmelasse bestaat.

Misschien kun je van dat plaatje een fotootje maken en op deze topic plaatsen?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb niet zo snel kunnen zien of het rietsuiker melasse was en ik weet niet of de amylase de niet vergistbare suikers voor een deel van suiker ketting haalt of het dan wel vergist baar is we zullen zien waar mijn gist vat op eindigt dan is het terug te rekenen.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betweter er was geen lijst bij van de samenstelling  Ik bel maandag wel.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

  Ik heb niet zo snel kunnen zien of het rietsuiker melasse was en ik weet niet of de amylase de niet vergistbare suikers voor een deel van suiker ketting haalt of het dan wel vergist baar is we zullen zien waar mijn gist vat op eindigt dan is het terug te rekenen. 

 

Wat bedoel je Ed? Wil je zeggen dat de melasse die wij van je gekocht hebben, niet zeker is dat deze van rietsuiker is? Op zo'n container zit toch een etiket geplakt met daarop vermeld wat er precies in de container zit?

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

onze rietsuiker is dat 100% zeker , maar mijn antwoord verwijst naar het analyse van molasses van JohnDoe waarvan ik niet kon zien wat voor melasse het gaat.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nou Pino, ben nu het vat aan het vullen. De eerste 2,5 liter is voor de 2e keer gestookt en ik garandeer je dat die melasse van rietsuiker is. Zo niet ben ik morgen miljonair want dan kan je van suikerpitten topkwaliteit stoken. Plus gewoon een muis, een kat een rauwe karbonade en gaan. Dan vergeten we de maden en muggenlarven die erin in zwemmen. 

 

Nee serieus, als je alleen al de kleur ziet zoals die uit de ketel komt. Da's een klein stijfje. Gelukkig heb ik nauwelijks iets met suiker gedaan. Daar ben ik nu heel blij mee. 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nee serieus, als je alleen al de kleur ziet zoals die uit de ketel komt. Da’s een klein stijfje. Gelukkig heb ik nauwelijks iets met suiker gedaan. Daar ben ik nu heel blij mee.

 

Hoezo een klein stijfje? Heb je je leuter erin hangen?

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betweter hoe gaat het met jou gist vat, bij mij super gister gemeten 18% en vanmorgen  weer gemeten !9% en hij bubbelt nog maar langzamer elke 4 sec dus ik denk dat de 20% haalbaar is.Dat houd dus in dat er 30 liter x 357 gr suiker per liter =10,7 kg suiker in een jerrycan zou zitten dan zou mijn schatting dus aardig kloppen ergens halverwege dit forum toen ging ik uit van elke liter melasse komt overeen met+- 1kg suiker. Mijn ondervinding is dat de Stil Spirit rumgist het heel goed doet beter dan de vorige gisten.En dit resultaat in 3,5 dag.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hallo Ed, hoelang staat alles bij jou te vergisten? Ik ben met het vergisten vanaf 2 juli om 18.00 uur bezig.

De SG stond na een week op de Tilt nog steeds rond de 1.146 en de temperatuur op 26,5 graden. Het is dus moeilijk om het alcoholpercentage vast te stellen.

Ik reken in totaal op 3 weken vergisten

 

Beantwoorden
Pagina 42 / 86
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?