Pino, ik heb slechts van 1 ding spijt. Ik had ook een paar zakjes stills rumgist moeten gebruiken. Die zijn inderdaad goed, althans de turbo meer heb ik nog niet geprobeerd. Overigens is de rum van prestige gist ook heel erg lekker. Je blijft proeven.
Ik kom er niet voor naar de kop van Noord-Holland en ga het ook niet per post doen maar mocht je in de buurt zijn dan wil ik t.z.t. nog wel 20 liter melasse. Gewoon voor de heb.
En dat brengt me trouwens op de volgende vraag want dit is nu echt, echt, echt de laatste dag rum stoken. Gisteren kreeg ik nog niet alles weg.
Jij vertelde me toen ik bij je was dat je Whisky had gemaakt met cornflakes of zoiets. En dat dit goed geluk was. Heb je ook wel eens wodka gemaakt? Ik heb 2 zakjes gist voor wodka liggen. Volgens mij prestige. Hoe zou jij het doen?
De SG stond na een week op de Tilt nog steeds rond de 1.146 en de temperatuur op 26,5 graden. Het is dus moeilijk om het alcoholpercentage vast te stellen.
Rob, je kunt met de Tilt heel makkelijk zien hoeveel alcohol er gevormd is wanneer je je data naar de cloud zendt. In het Excelbestand zie je dan ook het alcoholpercentage (wanneer je ook de begin data hebt gezonden, ben je dit vergeten dan kun je het alsnog invullen in het Excelbestand).
Betweter in drie en een halve dag en mijn klimaatkast is de grote blauwe schuur (buiten) in de schaduw snachts een deken er omheen en de aquarium verwarmer aan op 26 graden. Het vat met Alcotec staat al 1week langer te gisten en is er nog niet en heft 340 gr suiker per liter en zou op 19% moeten uitkomen en zit nu op 12%.
Erik, lijkt in mijn geval onmogelijk. Op 3 juli (dus één dag later) begon de rietsuikermelasse voor het eerst te bubbelen. Ik meette op die dag: 1145, 1147, 1152 en 1150. Op 4 juli zakte hij naar 1142, 1141, 1146, 1147 en 1153.
En zo wisselend is het de hele week geweest.
Je ziet dat er geen touw aan vast te knopen is. Ik heb net (dat doet ie anders nooit hoor) de deksel van de gistton gelicht en de Tilt schoongemaakt en weer snel gesloten.
Volgens mij zul je in het Exel-bestand er ook niets mee kunnen.
Daarom wacht ik maar rustig af en noteer regelmatig de (nu weer schone Tilt) SG.
Lummel mijn rum is op die ik mee had naar de bbq en de laatste paar borrels waren echt lekker en die was van Alcotec en ik weet nog niet hoe de Spirit gaat smaken. Komende week gaan we naar Duitsland en zondag terug dus zou ik ze langs kunnen brengen. Stuur maar een pm met adres en tel.
Ik heb net even (dus na het schoonmaken van de Tilt) op de Tilt gekeken en de SG is nu 1.142 met een temp van 26,5 graden.
Dus maar rustig afwachten.
Ik heb net (dat doet ie anders nooit hoor) de deksel van de gistton gelicht en de Tilt schoongemaakt en weer snel gesloten.
Ahhh Rob, ook jij doet aan heiligschennis 😉
Dat de Tilt soms weer een wat hogere waarde aangeeft dan een moment ervoor was me al opgevallen maar in jouw geval is het erg extreem. Maar ook bij dit soort wisselingen geeft hij het vermoedelijke alcoholpercentage.
Lummel mijn rum is op die ik mee had naar de bbq en de laatste paar borrels waren echt lekker en die was van Alcotec en ik weet nog niet hoe de Spirit gaat smaken. Komende week gaan we naar Duitsland en zondag terug dus zou ik ze langs kunnen brengen. Stuur maar een pm met adres en tel.
Jan lees je mee anders zet ik het even op de mail. Wil je morgen ook 2 still's rumgist meenemen? Pino stuur je straks mijn adres. Alvast bedankt.
Erik, ik heb weer gemeten en de SG is thans 1.139 en alles bubbelt weer regelmatig.
Dus denk ik dat idd de oorzaak de aangekoekte Tilt was.
Ik wil binnen kort starten met mijn melasse om te zetten in rum, ik heb 20 liter staan.
Als ik alles zo een beetje goed heb gelezen hier wil ik het volgende gaan doen.
Ik wil 4 keer een Batch van 25 liter maken, met 5 liter melasse.
De eerste Batch wil ik starten met 5 liter melasse en 3 Kilo rietsuiker, en ik ga Still Spirits Rumgist gebruiken.
Deze Batch wil ik een striprun door mijn koperehelm heen jagen ( voorloop al apart houden) de dunder bewaren om een dunderpit van te maken.
De dunder opstarten met yoghurt en deze een week laten rijpen.
Na een week weken een liter dunder toevoegen aan de verdunde eerste stook en een spirit run maken en me cuts maken, zal voor het eerst zijn dat ik cuts maak en zal even wennen zijn.
De tweede Batch wil ik opstarten op mijn eerste gistbed, en deze op de zelfde manier stoken als bij de eerste Batch.
Na elke eerste run van nieuwe melasse de dunderpit aanvullen met nieuwe dunder.
Nu zit ik met een paar vragen heeft het zin om de dunder te laten inkoken om zo de smaak te versterken ?? water verdampt de rest niet dus meer smaak?
Hoeveel dunder kan je toevoegen als je gaat stoken?
Betweter zou de sg niet omhoog gaan als de enzymen bezig zijn de suiker ketting te slopen dat zou sneller kunnen gaan na een paar dagen dan de fungies het kunnen omzetten in alcohol . Ik heb de vloeibare gluco amylase 1 tot 2 dagen van te voren toegevoegd dus dan heb ik een voorsprong.Bij het andere vat zit 50 liter totaal waarvan 10 liter melasse en 4,5 kg rietsuiker op 1 zakje alcotec en van te voren ook cluco amylase toegevoegd .
Ed, ik gebruik geen amylase, omdat deze reeds aanwezig is in de gist, immers is deze gist speciaal gemaakt om de rietsuikermelasse te vergisten, dus mag ik verwachten dat er voldoende amylase inzit.
Natuurlijk is het wel de eerste keer dat ik rum maak. Ik had de 10 liter melasse + 2 kg kristalsuiker met aanvulling tot 25 liter.
De melasse had ik een dag tevoren in de klimaatkast op 35 graden gezet voor de vloeibaarheid en de suiker gekookt met 1,5 theelepel citroenzuur + aanvullend water.
Daarna de Alcotec Turbo rum gist toegevoegd en alles goed doorgeroerd.
Mocht het niet goedkomen, dan kan ik altijd nog bijsturen.
Ik geloof weinig van een dunderpot. Het lijkt me een broodje aap verhaal. Maar als je de eerste striprun doet en je doet het op een hoge temperatuur dan komt de rum er ook bruin uit. Gemiddeld een procent of 40. Probeer maar. De 2e keer laat ik hem wel langzaam lopen en dan heeft de rum zo'n mooi kleurtje, je weet niet wat je ziet. Dat is echt een klein stijfje, en de smaak, man man man. Totdat de de rum onder 60 of 65% komt dan is de kleur weg en de smaak begint te verwateren.
Dat is mijn ervaring na 100liter melasse. En ben nog niet uitgeleerd. Hahah, toch weer effe 20 liter gescoord bij Pino.
Je stookt gewoon schuim op, vandaar de kleur
Ik zou het niet willen drinken met iets van kleur uit de ketel