Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 51 / 86

Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

He He ik kan me broek ophalen 60 liter gestript heb ik maar 15 liter van 40% dat is een tegenvaller dit keer klopte de vino niet , dus hebben jullie gelijk , heel vreemd bij mijn eerste stook klopte het precies .De eerste keer was het half om half rietsuiker en melasse .Volgende keer maar weer. morgen donderputje maar weer aanvullen.

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

oke dan moet ik precies op 14 % uitkomen , jammer net te laat heb er 1,5 kg rietsuiker bij gedaan op 1 liter water, heb het er rustig bij gegooit begon wel te schuimen maar maar niet over de rand heen.

we wachten het nu wel af en zien wel waar we op uitkomen.

Er was een stijging van 0015 in de sg naar toevoeging suiker

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helaas is een vinometer gooien naar een dartsblok met een blinddoek om, soms kan het eens juist zijn (droge wijn, geen koolzuur etc) maar de kans is klein (voor wat wij doen)

 

Toch +- 10% zal een heel goede smaak geven vermoed/hoop ik

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Ik denk dat de % alcoholberekening in het exelbestand van de tilt geen rekening houd met de suikers die achterna toegevoegd zijn, omdat hij volgens mij rekent met de begin SG en de eind SG, dat heb ik ondervonden met mijn whiskey's, Hij berekend gewoon rustig  verder naar beneden. je kunt de vergisting wel mooi volgen, en de grafiek ook.

ik ben benieuwd naar uw bevindingen hierover.

Grts.

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt Dumo de alcoholberekening loopt niet door , ik ga er nu van uit dat hij stopt bij 15 %

Beantwoorden
Berichten: 10
(@derfreiherr)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedenavond heren, 

ik ben sinds 10 minuten nieuw op dit forum! Ik hoop dat ik in de goede categorie ben terecht gekomen. Heb de eerste 5 pagina's al doorgebladerd. Ik ben van plan om hobbymatig rum te produceren.

Laat ik mij even kort voorstellen aangezien het lijkt alsof iedereen elkaar hier goed kent: 

Mijn naam is Jeroen ik woon net buiten Amsterdam en ben 22 jaar oud (student). Ik ben in aanraking gekomen met stoken door mijn vader die dit vroeger vaak zelf deed.

Ik zie hier nogal wat verschillende verhalen voorbij komen en het is voor mij lastig filteren wat er daadwerkelijk werkt en wat niet. Ik heb als uitrusting momenteel een klassieke Alambiek waar ongeveer 3 liter in past (heeft mijn vader ooit meegenomen uit Portugal). Een gistvat van 25 liter waterslot. Alcotec rum gist.  

 

Wat raden jullie aan als verhouding voor het maken van een goede mash? Alcotec zelf adviseert 4.5KG suiker en 2KG melasse (waar overigens best lastig aan te komen valt voor een redelijke prijs). Daarnaast adviseren zij om geen waterslot te gebruiken (?is dit normaal?). 

Ik hoor graag wat jullie er van denken.

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Welkom Jeroen, als je echte rum wil maken moet je dit doen met melasse.

het gaat niet lukken met alleen alcotec rum gist.

de ketel die je heb daar lukt het wel mee alleen zal de opbrengst niet al te veel zijn.

zeg dat je melasse heb laten vergisten en je heb een alc van 15 gehaald is je mash.

dan zal je met jou ketel van 3 liter hier ongeveer rum 250 ml a 300 ml rum uithalen je voorloop valt af en kan je niet gebruiken en je cuts die je moet maken kan je ook niet allemaal gebruiken.

lees je zelf goed in wat je leest komt wel bij je binnen en zo doe je een hoop info op.

vragen stel ze maar gewoon en we zullen je helpen.

maar door goed te lezen kom je zelf wel op de antwoorden.

Oja welkom op dit mooie forum.

 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@derfreiherr)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In mijn enthousiasme vergeten te melden dat ik uiteraard ook melasse en rietsuiker heb om mee te produceren. Daarnaast heb ik ook wel een grote ketel maar vind ik het leuker om met mijn alambiek te produceren. Het ging mij meer om de verhoudingen van mijn mash, qua suiker en melasse! Dat ik in kleine beetjes begin is uiteraard niet erg 😉 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb zelf net mijn eerste melasse opgestart 7 liter en heb later 1,5 kilo rietsuiker toegevoeg, maar 5 liter en een kilo rietsuiker kan ook.

zo zijn er meerdere recepten die in dit gedeelte rond gaan, het is zelfs door ons nog een beetje uitvogelen wat nu precies het beste is en wat het meeste en beste rum opbrengt.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Der Freiher dit is de goede plek er valt genoeg te lezen en je kan er een hoop van leren en conclusies uit opmaken.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tried and true (van grote internationale forums, veelvuldig door verschillende mensen getest en goed bevonden)

Buccaneer Bob's Sliver, Gold and Black Rum

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Na gisteren 1, 5 kilo rietsuiker  toegevoegd loopt de sg vandaag verder goed door naar richting de 1051 in het tabel kan je goed zien waneer de suiker er bij is gegaan. en aan de temp van vandaag is goed te zien dat ik in de zelfde ruimte ben gaan stoken loopt aardig op richting de 26 graden.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ziet er heel goed uit hoor...Produkt van A/Z.........naast de kleur,nog verschillen in de ABV ?.......Grt DB.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ABV beslis jezelf, wil je graag wat minder % wat meer water erbij of omgekeerd meer % minder water

Hier heb je een handige calculator

Beantwoorden
Pagina 51 / 86
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?