Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 53 / 86

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

de laatste twee heb ik den helft rietsuiker in gedaan omdat ik dacht dat de gist de suikers niet aankon, den ene staat nu op 1041 en den andere op 1046 en de gisting gaat al heel traag, dus ik ga er dezen avond een beetje rietsuiker bijdoen.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben ook nog nooit onder de 1030 geweest heeft te maken met het zoutgehalte er zit kali in de melasse je kan het ook proeven als het uit gegist is . 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de laatste twee heb ik den helft rietsuiker in gedaan omdat ik dacht dat de gist de suikers niet aankon, den ene staat nu op 1041 en den andere op 1046 en de gisting gaat al heel traag, dus ik ga er dezen avond een beetje rietsuiker bijdoen.

Naar aan leiding van uw verhaal zou ik juist overwegen om de gist een oppepper te geven met voeding,de gisting verloopt al heel langzaam,waarschijnlijk omdat de gist moeite heeft met de al reeds aanwezige suikers,waarom dan meer suiker ?  of zit ik helemaal fout en mis ik iets essentieels ?

grt DB

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 2 molasse vergistingen tot 1010 gekregen.

Misschien dat mijn voorbehandeling met Amolyse enzyme daar mee heeft geholpen.

Zie mijn posts in dit topic.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb het amylase enzyme ook gebruikt  36 uur laten werken dan de gist.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Naar aan leiding van uw verhaal zou ik juist overwegen om de gist een oppepper te geven met voeding,de gisting verloopt al heel langzaam,waarschijnlijk omdat de gist moeite heeft met de al reeds aanwezige suikers,waarom dan meer suiker ?  of zit ik helemaal fout en mis ik iets essentieels ?

grt DB

Een deel van de reeds aanwezige suikers zijn complexe suikers, deze complexe kettingen zijn moeilijk te breken. Molasses zal nooit droog gefermenteerd kunnen worden, dit omdat je niet alleen de suikers meet. Sedimenten, zouten etc zorgen altijd voor een afwijking in meting.

 

Na je eerste stook molasses heb je de backset die je kan toevoegen wat een goed voedingsbed voor gist is. Verlaagt pH wat gist graag heeft en verbeterd/complexer smaakprofiel dat lijkt me al een aanzienlijke oppepper.

 

In (de meeste) zakjes rumgist zitten reeds enzymen dus ik denk niet dat je een groot verschil haalt door zelf nog toe te voegen (tenzij je andere gist gebruikt of de enzymen niet aanwezig zijn). In elk geval slecht doe je er niet aan

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb nu twee emmers klaar staan en die staan te klaren,ik heb nog 6 liter melasse over.

als ik mijn eerste stook heb gedaan. Kan ik hier natuurlijk een donderpotje van maken , maar als ik het laat af koelen en daar de laatste 6 liter  melasse bij gooi zal dit enig verschil maken en zou dit de smaak ten goede komen.

of beter gewoon die 6 liter op een oud gistbed gooien , wat ik bij de tweede emmer ook heb gedaan en wat goed ging.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, het verschil tussen dunder en dunderpit is dat de laatste gefermenteerd is en de eerste (ook backset genoemd) rechtstreeks word gebruikt bij de volgende gisting

 

Meestal zegt men 25%, mss heb je dan nog een liter over voor te fermenteren?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van middag maar weer 40 liter gestript dit keer was het meer dan de vorige keer 12.5 %. Ook maar een nieuw donderputje gemaak want die al 3 mnd staat was te slecht voor woorden alles was slijmerig geworden en stonk als een duivel,pit from hell was het wel maar mij te gek vandaar een nieuwe donder pit dan maar geen piggy rum hi hi

Beantwoorden
Berichten: 53
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat bij jullie de gist mee de ketel in of hevelen jullie het bovenste gedeelte af na het gisten?

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

sterker nog Nl1bzw we laten het 10 tot 12 dagen klaren, en dan hevelen we het af zonder gist, gist kookt kapot en geeft nare smaak. 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

zo vanavond ook de eerste 23 liter melasse  door mijn ketel striprun , ben benieuwd na de smaak zo maak wel mijn cuts voorloop, hearts en naloop, om het een en ander natuurlijk onder de knie te krijgen.

 

 

,

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Ziet er goed uit hoor...  Vind dit  eigenlijk een heel 'natuurlijk 'plaatje                             ..."De Nederlandse keuken"   🙂 Kan zo op 24Kitchen toch ?    succes ! grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

nou is erg wennen kan ik je vertellen heb nu 300 ml voorloop stinkt ga ik niet gebruiken, en nu 8 potjes van 180 ml genummerd van 1 t/m 8 smaak ben ik nog niet over te spreken.

bij nummer 9 en tien wordt het beter ben nu een fles van 700 ml aan het vullen

ketel nu op 94 gr en vermogen op 60% water flink moeten knijpen ging in het begin te snel zit wel op 60% ABV  komt er nu uit in net geen straaltje .

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afwachten dus...vraag is die 300ml voorloop de eerste 300ml of de 300ml na de fore shots(het gif) ?

aan de hand van je ABV wat verwacht je te oogsten ?

Beantwoorden
Pagina 53 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?