Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 6 / 86

Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had alleen rietsuiker in huis, maar dat geeft niks er zit genoeg melasse in voor de smaak en het is maar 650 gram.

Ik heb net gekeken en het waterslot bubbelt al, bloep bloep elke 4 seconden, en hij gaat nu met het kwartier sneller.

Ik heb maar een heel klein beetje water in het waterslot gedaan, want ik weet hoe heftig een goeie vergisting kan verlopen, dat blaast zo je water eruit en je dopje eraf.

Ik denk dat dat voor behandelen met Amalyse enzyme wonderen heeft gedaan.

Jan mag alvast extra gaan inslaan denk ik, want dit is zeer aan te raden.

Ze zeggen dat een melasse vergisting moeilijk op gang komt, maar daar heb je geen last van als je voor behandelt met Amelyse enzyme.

De stand is nu SG 1.109 Β temperatuur 25.0 graden.

Het begint hier nu al lekker te ruiken πŸ™‚

Wordt vervolgt.....

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rietsuiker is juist super!
En leuk om te horen dat de amalyse wat doet.
Toch .....blijft de lange suikerketen bij mij knagen. De amalyse zet in principe zetmeel om in eenvoudige suiker, al zal hij nog wel wat pakken. Ik ga ook de pectine enzymen proberen, zouden meer moeten doen met omzetten van complexe suikers.
De pest is alleen dat ik bijna nergens bruikbare stukken kan vinden over de aanwezige complexe suiker in de melasse.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

er zit toch geen pectine in de melasse wel kitose in de rafinose die veroorzaakt winderigheid,dat gaat er wel uit via het waterslot of je hoor het bij je eigen. lol.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk het wel, in de vorm polysacharide.
De poly is niet of slecht te fermenteren. Daarom eerst afbreken naar eenvoudige suikers ... C2H6 zoeken wij hΓ©. πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is complete enzyme en dr zit ook pectinase in en nog een met een moeilijke naam

https://www.stookwinkel.nl/product/amylase-enzymen-zetmeel-omzetten-in-suiker/

Β 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet het, maar naast die jij bedoelt, die meer aan de zetmeel kant zit bedoel ik die pectolase van 2 euro. Die ga ik ook proberen en heb het al bij jou gekocht 2 weken terug.

Hier een stukje info,
https://www.biotek.com/resources/single.html?newsid=11086

Het is wel diepgaand hoor, dit mag best suikerstudie genoemd worden en zal niet iedereen boeien of bereiken. Maar ik vind het leuk om uit te dokteren.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sorry, niet bij jou maar bij Jan gekocht.
Dacht dat jij Jan was...duhu

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

MAAR...even over ons papje destilleren straks.
Hoe doen jullie dat?
Eerst met hoog vermogen over de top heen jagen zodat je naar 30-40% gaat en daarna de 2e run door de kolom met reflux en fractioneren?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn plan is om eerst 25L te vergisten, en dan 1x in potstill opstelling over te halen om het volume terug te brengen naar 10L (niet druppelend maar meer net een straaltje).

Moet ook niet te hard laten koken i.v.m. schuimvorming.

Dan dit geheel nog eens herhalen zodat ik op rond de 20L uitkom.

Dan deze 20L met een reflux opstelling verstoken, maar dan maar heel kort de reflux laten opbouwen zodat je een soort van hybride run draait, net geen potstill en net geen volledige reflux.

Op deze manier heb je het beste van 2 werelden, je haalt wel de smaken mee, maar je kan ze goed gescheiden opvangen en zo zelf bepalen welke smaken er wel en niet inkomen.

Dit filmpje heeft mij op het idee gebracht.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Prachtig filmpje, ja ik zat ook die kant op te denken. Heb toevallig dezelfde kolom gebouwd als hij maar dan 2" en koper. Heb mijn 3e sectie bijna af. Krijg van de week weer spullen binnen van dragon zodat ik hem af kan maken.

Al met al dat zal de methode wel gaan worden en dan even zoeken naar de juiste sterkte ivm smaak. Leuk mannen, kan niet wachten op de melasse.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgende week komt de melasse en de jerrycans ook.Ik stuur iedereen die heeft besteld een pm met mijn gegevens en afhaal adres.Ik ben van plan om volgende week vrijdag te beginnen met aftappen en zaterdag , dan kunnen jullie zaterdag middag en zondagmiddag afhalen bijvoorbeeld.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoera!!!!!

????? voor Pino! Held!!!

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De melasse vergisting loopt lekker.

Het waterslot pruttelt nu volop.

Inmiddels is het SG 1.098 bij een temperatuur van 27,8 graden.

Morgen avond weer een nieuwe update.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan heb je al ruim 1% alcohol πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Iets meer, 1,6 % πŸ™‚

Ah ja ruim he

Beantwoorden
Pagina 6 / 86
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?