Ik had alleen rietsuiker in huis, maar dat geeft niks er zit genoeg melasse in voor de smaak en het is maar 650 gram.
Ik heb net gekeken en het waterslot bubbelt al, bloep bloep elke 4 seconden, en hij gaat nu met het kwartier sneller.
Ik heb maar een heel klein beetje water in het waterslot gedaan, want ik weet hoe heftig een goeie vergisting kan verlopen, dat blaast zo je water eruit en je dopje eraf.
Ik denk dat dat voor behandelen met Amalyse enzyme wonderen heeft gedaan.
Jan mag alvast extra gaan inslaan denk ik, want dit is zeer aan te raden.
Ze zeggen dat een melasse vergisting moeilijk op gang komt, maar daar heb je geen last van als je voor behandelt met Amelyse enzyme.
De stand is nu SG 1.109 Β temperatuur 25.0 graden.
Het begint hier nu al lekker te ruiken π
Wordt vervolgt.....
Rietsuiker is juist super!
En leuk om te horen dat de amalyse wat doet.
Toch .....blijft de lange suikerketen bij mij knagen. De amalyse zet in principe zetmeel om in eenvoudige suiker, al zal hij nog wel wat pakken. Ik ga ook de pectine enzymen proberen, zouden meer moeten doen met omzetten van complexe suikers.
De pest is alleen dat ik bijna nergens bruikbare stukken kan vinden over de aanwezige complexe suiker in de melasse.
er zit toch geen pectine in de melasse wel kitose in de rafinose die veroorzaakt winderigheid,dat gaat er wel uit via het waterslot of je hoor het bij je eigen. lol.
Ik denk het wel, in de vorm polysacharide.
De poly is niet of slecht te fermenteren. Daarom eerst afbreken naar eenvoudige suikers ... C2H6 zoeken wij hΓ©. π
Het is complete enzyme en dr zit ook pectinase in en nog een met een moeilijke naam
https://www.stookwinkel.nl/product/amylase-enzymen-zetmeel-omzetten-in-suiker/
Β
Ik weet het, maar naast die jij bedoelt, die meer aan de zetmeel kant zit bedoel ik die pectolase van 2 euro. Die ga ik ook proberen en heb het al bij jou gekocht 2 weken terug.
Hier een stukje info,
https://www.biotek.com/resources/single.html?newsid=11086
Het is wel diepgaand hoor, dit mag best suikerstudie genoemd worden en zal niet iedereen boeien of bereiken. Maar ik vind het leuk om uit te dokteren.
Sorry, niet bij jou maar bij Jan gekocht.
Dacht dat jij Jan was...duhu
MAAR...even over ons papje destilleren straks.
Hoe doen jullie dat?
Eerst met hoog vermogen over de top heen jagen zodat je naar 30-40% gaat en daarna de 2e run door de kolom met reflux en fractioneren?
Mijn plan is om eerst 25L te vergisten, en dan 1x in potstill opstelling over te halen om het volume terug te brengen naar 10L (niet druppelend maar meer net een straaltje).
Moet ook niet te hard laten koken i.v.m. schuimvorming.
Dan dit geheel nog eens herhalen zodat ik op rond de 20L uitkom.
Dan deze 20L met een reflux opstelling verstoken, maar dan maar heel kort de reflux laten opbouwen zodat je een soort van hybride run draait, net geen potstill en net geen volledige reflux.
Op deze manier heb je het beste van 2 werelden, je haalt wel de smaken mee, maar je kan ze goed gescheiden opvangen en zo zelf bepalen welke smaken er wel en niet inkomen.
Dit filmpje heeft mij op het idee gebracht.
Β
Prachtig filmpje, ja ik zat ook die kant op te denken. Heb toevallig dezelfde kolom gebouwd als hij maar dan 2" en koper. Heb mijn 3e sectie bijna af. Krijg van de week weer spullen binnen van dragon zodat ik hem af kan maken.
Al met al dat zal de methode wel gaan worden en dan even zoeken naar de juiste sterkte ivm smaak. Leuk mannen, kan niet wachten op de melasse.
Volgende week komt de melasse en de jerrycans ook.Ik stuur iedereen die heeft besteld een pm met mijn gegevens en afhaal adres.Ik ben van plan om volgende week vrijdag te beginnen met aftappen en zaterdag , dan kunnen jullie zaterdag middag en zondagmiddag afhalen bijvoorbeeld.
Hoera!!!!!
????? voor Pino! Held!!!
De melasse vergisting loopt lekker.
Het waterslot pruttelt nu volop.
Inmiddels is het SG 1.098 bij een temperatuur van 27,8 graden.
Morgen avond weer een nieuwe update.
Dan heb je al ruim 1% alcohol π
Iets meer, 1,6 % π
Ah ja ruim he