Ben net klaar met de grainfather (rum dus). 24 liter mash heb ik gestookt en de opbrengst is enorm ( laat ik zo wel weten) en de smaak is werkelijk goed. Heb de inhoud van de ketel weer gekoeld via de grainfather en direct weer de gistton in. En geloof het of niet Pino ( en anderen) binnen 20 minuten liep het waterslot weer.
Alles ok dan, nou nee er zat behoorlijk wat melasse op de bodem aangekoekt ben er een kwartier mee bezig geweest om het er met een houten spatel van het gourmetstel af te schrapen. Had ook een nachtje kunnen weken natuurlijk maar ga morgen weg. Goed klaren dus als het gaat om rum stookwijn met melasse.
Ketel is schoon na 30 minuten weken en nu het filter nog. Kortom rum met melasse goed klaren anders ben je een uur aan het poetsen. Zal de opbrengst melden eerst een wijntje
Mannen, over gebruik bestaand gist bed. Na gisting en bezinken, na het hevelen hou je een cm of 3-4 over in je ton/emmer. Gooi er meteen een liter water met een pondje opgeloste rietsuiker in. Dan heeft je gist weer voeding en kan je het rustig aan doen met aanmaak van de nieuwe batch. Het duurt dan ook niet zo lang om je nieuwe batch aan de gang te krijgen.
nou als ik dit zo zie wat je heb mee gestookt aan gist, zal ik die rum wel eens van je willen proeven kan niet lekker zijn.
Niet lekker... topkwaliteit zal je bedoelen. Wil met je wedden om liter rum. Jij mag kiezen wie het oordeel moet vellen, Chris, Nimrax, Pino of Jan ( mijn voorkeur want hij is er mee bezig) of bijv. Jan, een ander is ook goed jij kiest.
Oeps.....Ik zou een week of 2 langer de tijd nemen om alles te laten bezinken/klaren....
Ja moet veel langer alleen zoek ik naar een mix waarin de gist actief blijft en na het leegstoken opnieuw gaat gisten. Maar hoe ik dat aan moet vliegen door langer te klaren zie ik nog niet.
gaat niet om het wedden, gaat om de smaak, ik heb mijn eerste rum wel na een meer dan een week laten klaren en rusten gestookt, ik vind dat er bij mij rum nog een gist smaak aan zit. dus zat zo te denken dat er dan bij jou helemaal een gist smaak aan moet zitten. of ik zit er helemaal naast en is mijn rum gewoon goed te zuipen. zonder dat ik loop te mekkeren dat er toch wel een lichte gist smaak aan zit.
ik wil best wel een keer afspreken en dat ik ook mijn rum mee neem om het een en ander naast elkaar te houden en hoe het nu precies zit en jan is natuurlijk welkom.
Natuurlijk werkt dat ook. ? Ik doel op slechts op het in leven houden van het gist bed, zo hou je meer activiteit.
1, na gisting(2weken) over hevelen in andere ton.
2, Gist bed in ton 1 meteen voeren.
3,Ton 2 lekker lang laten bezinken.
Werkt gewoon zonder haast, is hobby he.?
zo heb ik het dus ook gedaan en drie keer 7 a 6 liter melasse op het zelfde gistbed.
derde keer loopt heel langzaam maar loopt nog wel.
eerste keer na een week klaren gestookt lichte gistsmaak staat nu op eikenhout, en vandaag 3 uur op 50 gr in de grainfather om te verouderen smaak is prima maar met een lichte gistsmaak denk ik. de tweede emmer staat nu dus ook al meer dan twee weken te klaren en af en toe wat ijspaks er in wil hem volgende week zaterdag gaan stoken.
Ik heb geen idee waar jouw gistsmaak vandaan komt , kan in de mind zijn. Moeilijk iets uit je systeem te halen wat geankerd is. Maar als ik twijfel begin ik met meerdere invalshoeken en ik vind deze rum , na 120 liter melasse vergist en verstookt te hebben echt goed. En de zooi in het filter op de foto was geen gist. Komt mee met de melasse. Nogmaals ik heb 120 liter vergist en verstookt en kom nu pas echt waar ik wil wezen. Advies hillbilly ga ik niet negeren lees je mee Dumo?
Hoeveel liter melasse heb jij vergist en verstookt?