Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 61 / 86

Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lummel, wat heb jij zoal op eik gezet?

Even uit nieuwsgierigheid en interesse.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met rum bedoel je? Hoeveel?  Ik weet het niet eens precies, echt niet. Ik wilde dit jaar in een korte tijd zoveel mogelijk leren/proberen. Melasse, kersen,.

Turbo kende ik al is niet meer interessant en straks appel.  Hoeveel rum heeft opgeleverd, geen idee weet wel dat ik niet wil stoken voor de kelder. Geleerd van Chris. 

 

Maar wat ik wil weet, al je nieuw bent en je wil snel iets leren dan kost dat geld, en dan moet je veel proberen en grondstoffen kopen, cursussen kosten nou eenmaal geld. Kan ook met minder investeren maar dan ben je weer een jaar verder. 

 

Kortom ongelovelijk veel geleerd dit jaar met leuke mensen. Jammer dat Betweter er geen zin meer in heeft. Nou naar bed morgen weer fietsen. Beantwoord je eventuele vragen morgen. 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb geen idee waar jouw gistsmaak vandaan komt , kan in de mind zijn. Moeilijk iets uit je systeem te halen wat geankerd is. Maar als ik twijfel begin ik met meerdere invalshoeken en ik vind deze rum , na 120 liter melasse vergist en verstookt te hebben echt goed. En de zooi in het filter op de foto was geen gist. Komt mee met de melasse. Nogmaals ik heb 120 liter vergist en verstookt en kom nu pas echt waar ik wil wezen. Advies hillbilly ga ik niet negeren  lees je mee Dumo? 

 

Hoeveel liter melasse heb  jij vergist en verstookt?

Lummel ik denk ook kan in de mind zijn en dat krijg je er niet makkelijk uit.

in totaal 20 liter melasse 

daarom wil ik wel een keer afspreken en de rummetjes naast elkaar te proeven.

en die gedachte spinsel uit mijn brain te bannen

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan wel wat opsturen maar je bent altijd welkom, woon tussen Utrecht en Arnhem, 5 kilometer van de a12

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo nu het resultaat is er gisteren niet meer van gekomen, door al het proeven kanon bezopen geworden. Maar wederom geen kater. 

Eerste stook iets meer dan 2 liter rond 60% ( doe ik niets meer aan zo perfect) en 2 liter 28% die gaat de volgende keer weer mee de ketel in. Dit allemaal door ongeveer 6,5 liter melasse ( 20 liter van pino gedeeld door 3). Valt me niets tegen. Dat zou dus 7 liter puur zijn op 20 liter melasse.  

Kortom de Grainfather is ook voor rum perfect, wel goed laten klaren anders zit je filter vol ( niet erg natuurlijk is tie voor) maar koekt ook aan. Even weken en het is schoon. 100% geslaagd dus. Ik denk dat er een koperen ketel op stoom beschikbaar komt, tenminste als het appels ook goed gaat in de Grainfather. 

Overigens, en dat is wel vreemd. Ik heb met heel erg laag vermogen gestookt en kom niet aan 80% alcohol terwijl mijn ketel op stoom dat wel gemakkelijk haalt. Jan heeft daar nog een sample van. Vreemd dat de Grainfather het niet haalt.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

LUMMEL stook jij je rum in een keer met cuts of eerst strip run en daarna met cuts?

Groeten

 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey iedereen vraagje ,ik heb mijn eerste batch voor de helft gisteren gestookt ongeveer 10 liter ik heb een 12liter alambiek ,ik heb de eerste 200ml weggekieperd en dan verder opgevangen de reuk was redelijk maar naarmate het langer duurde was de ruik en de smaak toch aanzienlijk zachter .En heb verder gestookt tot er nog 35 ° alcohol inzat nu vandaag is de smaak goed maar de reuk vrij scherp .Moet ik nog meer voorloop weggooien ??

Morgen ga ik het tweede deel stoken 

 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee, je hebt je voorloop/gif/lichte alcoholen er al uit.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn ervaring is ook dat het hart van de reuk en smaakt tussen de 83 en 94 graden top temperatuur zit. Alles (na de voorloop) tussen 78.4 en 83 graden vind ik minder in geur en smaak.

Ik mix dat Max 10% door het hart.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja ik het gewoon weggekieperd het ruikt gewoon slecht maar ik vind dat de geur er nu ook nog een beetje inzit ga het laten staan en bekijken na een paar dagen ,En ga morgen proberen iets meer voorloop weg te nemen en dan vergelijken .Ik heb nog een vat opgestart dan weet ik misschien al iets meer van deze twee runs .het nieuwe vat moet toch nog twee weken staan ?maar het waterslot beweegt nu al zo goed als niet meer 

 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niet weggooien joh, gewoon bij de volgende batch doen. Zonde.

Ja, lekker laten staan?

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

ik pak  ongeveer 100 cc, 100 cc, 150 cc, 250 cc, 250 cc, dan mijne grote bokaal, de eerste 100 cc kieper ik bij mijne brand alcool, en op het einde van het zelfde, en dan begin ik te proeven van het midden naar van voor, omdat ik niet weet hoe vers gedistilleerde rum smaakt, dan proef ik het meestal wel wanneer het slecht begint te smaken als het slecht smaakt, het gebeurd dat ik die 2 de 100 cc ook nog weg kieper.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zal morgen meer cuts maken en de voorloop bijhouden voor het volgende vat dat nu opstaat ga dit gistbed ook bijhouden voor het volgende vat  1st en 2de  samen om  3de batch te maken  

Groeten

 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn gist emmer heeft vanaf 4 juli gestaan. Vandaag geheveld, goed te zien dat alle sollids nu uit gezakt zijn.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na al mijn smaak testjes stuur ik nu gewoon op de top temperatuur. 83-94 hart is prima en gaat zo de grote pot in. Alles voor 83 (behalve voorloop) apart. Alles na 94 bij de volgende run.

Beantwoorden
Pagina 61 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?