Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 62 / 86

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

voorloop bijhouden voor het volgende vat

het is het beste dat je de voorloop ( methanol) van uwe fijnstook , niet opnieuw gebruikt, de naloop herstook ik wel, ik doe die terug bij de ruwstook ( 1ste stook).

grts.

 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Helemaal eens! Zo is het en dat moet elke stoker onderhand wel weten vind ik. Het is ook gewoon je eigen veiligheid en gezondheid. 

De tijd nemen om je kolom te stabiliseren en eerst de lichte alcoholen af stoken is essentieel. Niet te krap en gierig denken?

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag ongeveer 10 liter gestookt en meer cuts gemaakt .Van links naar rechts voorloop 200 ml dan nog eens ongeveer 100ml die ik ook niet ga gebruiken daarna is de reuk veel zachter en een goede smaak .Ik heb nu ook veel langzamer gestookt en het rendement is toch aanzienlijk hoger als de eerste helft die ik deze week heb gestookt . Het potje met het blauwe deksel en het flesje links hebben 70° dan 63° . Dit is toch wel beter hoor het heeft wel van 7.30hr  tot 15.15hr geduurd dan ben ik gestopt .Het laatste flesje heeft nog een alcohol gehalte van 5O° .Maar het had lang genoeg geduurd en het was warm buiten 🙁 Tot zover mijn eerste batch rum 🙂

Groeten

 

Beantwoorden
Berichten: 53
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zie dat jullie het vaak over de temperatuur hebben. De vraagt blijft waar deze in jullie ketel zit. In de kop of helemaal bovenin in de hals. Dat geeft namelijk een enorm verschil.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Natuurkundig is vloeistof temp de damp temp.

Maar dat gaat niet op met onze kolommen van koper en de hoogte. Dus ik praat altijd over de top temperatuur net voordat de damp over de top gaat richting final condensor.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die 100 ml die je niiet ga gebruiken the head kun je mengen met begin tail en als je het een tijdje laat staan is dat ook lekker.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

okey kan ik doen ,weet er iemand hoe je nog andere smaken aan de rum kan toevoeging ,ik heb al gelezen dat ze foelie, kaneel,appelsien,zoethout zwarte peper enz aan toevoegen .Heeft er iemand hier ervaring mee??

Groeten

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Stokerke, ik heb gewoon geproefd, regelmatig met de vinger ( en kanon bezopen geworden hahaha) dus ik maak geen cuts als het niet meer lekker fris en vol smaakt komt er teveel water mee en dat gaat de ketel weet in. 

Voorloop ben je al kwijt als je heel langzaam stookt. Als het dan uiteindelijk echt gaat druppelen, een lang gerekte druppel zeg maar dan heb je gelijk het goede spul te pakken en stook ik geen 2e keer. Het beetje voorloop gooi je dan weg maar meer als een borrelglas is het niet. 

 

We moeten toch eens iemand vinden die we allemaal een sample sturen, beetje voor de kick maar dan weten we ook hoe rum van melasse echt kan smaken en hoe deze is gemaakt. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En de Grainfather loopt weer, de eerdere stookwijn op het oude gistbed opnieuw vergist met 3 liter melasse. Ben benieuwd wat het gaat opleveren. 

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gaat lekker allemaal lummel! Ben je nu al eens door je melasse heen?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja heb heel erg veel verkloot. Ik schat dat ik van de eerste 100 liter melasse slechts 25 liter heb overgehouden. Het nieuwe eikenhouten 30 liter vat is nog lang niet vol. Nu ben ik 20 liter extra melasse aan het vergisten en stoken en die opbrengst zal echt een heel stuk beter zijn. Denk dat ik het nu in de smiezen heb. 

 

Misschien zo ook nog de fijnstook kirsch. Heb daar heel erg veel zin in. Trouwens ook nog in Amsterdam geweest. Wat is die stad (centrum) schoongeveegd zeg! En uiteraard en pekingeend meegenomen. Teuntje mocht het restaurant niet in. Een knoepert voor maar € 28,60. Lekker man! Hele weg van gesnoept en de helft ligt er nog. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inmiddels een liter van 58% binnen. Dus 3 liter melasse op het oude gistbed. Nu de alcohol op 90% vermogen aan het strippen. De smaak is de 2e keer anders. Beter of slechter weet ik nog niet. Zit nu teveel alles door elkaar te proeven. Maar het is een groot verschil. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja de Zeedijk ken je niet meer terug als je de jaren 80 en 90 op je netvlies had. Ooh die eend heb ik ook zo'n zin in!

Over eten gesproken, jij kan zeker niet mee naar Zweden Lummel? Jouw drukste tijden beginnen juist dan of niet? Zou top zijn als je mee zou gaan!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zag het, ja in die periode moet ik het verdienen. Maar ik las in eerst instantie een Z en dus dacht dat wordt Zuid-Frankrijk of Zuid-Spanje. Dan had ik mijn vrouwtje eens lief aangekeken ze is nu gediplomeerd. Maar het Noorden is niks voor mij, bovendien ben ik een slapjanus, vreet die ree wel op maar slachten is niet mijn ding. 

Beantwoorden
Pagina 62 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?