Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 64 / 86

Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben weer dik tevreden gemak dient de mens met een grainfather!!!

ik lees op mijn tel af wanneer ik het koelwater aan moet zetten en blijf er bij tot ik 1 x 200 ml voorloop en 4 x 100 ml heads.

met de hearts blijf ik er al niet meer bij (vrouwtje pesten tussen door kan allemaal) koffie drinken en af en toe een blik er op.

en met de tails weer 4 x 100 ml en end of tails laat ik hem doorlopen tot 99 gr ketel temp de rest meet ik op top thermometer  .

End of tails weer mooi troebel.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi he die Grainfather, en ondertussen kan je inderdaad je vrouwtje nog een beurt geven ook. Beiden gelukkig! 

Ik ben nu voor de 3e keer rum aan het overhalen op 20% vermogen. Die 500 ml tails is iets te weinig om deze te herstoken maar zeker bewaren. Toen ik de tails overhaalde was het de beste rum die ik ooit gemaakt had. Pure dropsmaak. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dumo kan slechte gist zijn geweest verkeerd bewaard of oud,kwam laats ook een stoker met het zelfde probleem bij me aan de deur.hij stookte fruit ,bakkersgist er bij en liep toen als een trein,daarom gebruik ik geen gedroogde gist.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

van rum 3 en rum 2 dat waren die emmers waar ik tijdens de gisting suiker bijgedaan had en niet meer wilden gisten, kun je lezen op de vorige pagina.

van deze twee heb ik de dunder ( uitgestookte stookwijn) terug  in een vat  van 60 liter gedaan 10 liter melasse bijgedaan, 2,5 kg rietsuiker bijgedaan, afgekoeld, totaal was 50 l, SG dobber was 1140 tilt 1143, amylase bijgedaan 24 uur laten staan, dan den helft van de overgebleven rest gist  bijgedaan, na 3 dagen niks geen gisting geen bubbelke, dan 2 zakjes gist bijgedaan, na 2 dagen nu begint het stilletjes te bubbelen.

ik heb den indruk dat die gist  van rum 2 en 3 zo dood was als n'en piet, waarvan ???.

Dumo, zie je reactie nu pas. Echt die van mij met stills' rumgist gaan als een gek en dat binnen een uur en ik heb 1 ton zelfs een nacht leeg laten staan omdat het te laat werd. Had je wel goed gekoeld met de Grainfather, liefste onder de 25 graden en helemaal leeg gestookt. Iets alcohol erin duurt langer is me een keer opgevallen met kirsch. Voor de rest wat Chris schreef. 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

heheheh echt wel daarvoor is het zaterdag.

de tails kan ik toch gewoon bij de spirit rum gooien als ik die ga over halen?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de tails heel langzaam gestookt en kon hem nu proeven. Als het terug gooit zal je het nooit weten of je het zo mooi terug krijgt. Maar je moet wel zorgen dat je de ketel niet droog kookt. Dus als je weg loop doe het dan voor een quickie of zet hem uit. 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@derfreiherr)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Allen,

tijdje geleden dat Ik vragen gesteld heb op het forum over het maken van rum. sindsdien heb ik een nieuwe ketel van een liter of 6 gekocht om zo iets grotere batches te kunnen stoken. 

ik heb ergens 4 liter melasse op de kop weten te tikken en ondanks dat het zoet smaakt zat hier toch een vreemd luchtje aan (ik weet niet hoe melasse hoort te ruiken maargoed). Denk dat hier de basis van het probleem is. 

Na 2 liter melasse te verdunnen met water en nog wat kilo suiker, het rumgist toegevoegd. Daarna laten staan op 27 graden voor een week. (totaal 21 liter)

Na het klaren ben ik gaan stoken in meerdere delen. Helaas was mijn eindresultaat teleurstellend. Aan het geheel zit een vage bittere smaak. Uiteraard heb ik voorloop en tail gefilterd. Maar ook de normale middenloop van 70% smaakt bitter. 

Heeft 1 van jullie hier ervaring mee? suggesties? ideeen wat ik fout heb gedaan? Wellicht andere melasse gebruiken o.i.d? 

 

ik hoor het graag!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@DerFreiherr, ik heb nog zo'n 6liter "Pino-inkoop-melasse" in een jarrycan staan en ik ga het morgen ruiken en proeven met iemand die niet rookt/betere smaak heeft. En het probeten te verwoorden. Dat melasse zelfrumstook een vage,bittere smaak heeft , meteen na distilleren kan ik bevestigen. Het moet ook eerst rusten. Dan veranderd de bittere smaak naar minder bitter. Ik kom er op terug en tot die tijd kan ik je mijn rum special op youtube aanbevelen. Cheers 😉

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@derfreiherr)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb hem even gekeken en die paarse rum lijkt me niet mis 😉 uiteraard probeerde ik op de Caribische manier rum te maken zonder essentie. Nu dus afwachten hoe de rum smaakt na drie maanden op houtsnipers door te brengen?

Beantwoorden
Berichten: 37
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal, ik ben nieuw hier en wil iedereen bedanken voor zoveel informatie wat hier gedeeld wordt. Ik heb net mn ketel afgebouwd (Fastback nog bedankt voor je informatie). En afgelopen week mn allereerste batch rum gebrouwen. Ik heb me door alle recepten met bijbehorende verschillende hoeveelheden melasse en rietsuiker gehouden aan het eerste recept wat in dit forum stond.

2,5 kg melasse, 2,5 kg rietsuiker en rum turbogist. gemaakt in 2x 10liter.

Mijn begin sg 1080 en mn eind sg 1000 = 10,5%

aankomende dagen laten afkoelen en bezinken en dit weekend de grote vuurdoop. Op hoop van zegen.

Vraag: wat zou een hoger gehalte opleveren: meer melasse of meer suiker? (voor een volgende batch).

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

10.5% is al aan de hoge kant. Je moet dit hoge ABV uiteindelijk weer verdunnen naar dank sterkte, waarmee je dus ook smaak verdund. 

Beantwoorden
Berichten: 37
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de info monoblock.

Heb nog een andere vraag waar ik mn hoofd over breek. Ik heb mijn batch nu te koelen alvorens ik het in mn ketel ga gieten maar hoe hevel ik de vloeistof uit de emmer in mn ketel zonder de bezonken prut met gist mee te gieten?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voorzichtig zijn, je hevel niet te diep in de vloeistof steken en een droesemkop gebruiken.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Freiherr, heeft even geduurd maar het smaakt als schenkstroop zonder karamel en we komen tot dezelfde geur en smaakomschrijving als jij. En ik denk dat je met die houtsnippers een goede move maakt, zolang je maar geen haast hebt. En ja, de paarse chemische rum smaakte zeker niet mis. Na afloop van het filmpje is een klein deel opgedronken en ik heb toen die fles inhoud weer opnieuw gedistilleerd met extra waterwas en had mijn kostbare moonshine weer terug zonder geur en kleur. 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@derfreiherr)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Nimrax, allright allright dan is het nu gewoon afwachten geblazen. Ik mag hopen dat de rum uiteindelijk gaat smaken zoals ik gehoopt had. Fust met rum lekker in de kelder laten rusten op eiken en  dan zien we over een paar maandjes wel weer. Thanks voor je onderzoek en reactie! 

Beantwoorden
Pagina 64 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?