Geen probleem en een nuttig vergelijk te weten dat we op hetzelfde uitkomen.
Opgemerkt: jouw eindresultaat zal afwijken van de mijne omdat ik turbogist heb gebruikt en jij echte rumgist. Dus we lezen over 15 jaar wel wat er van geworden is in het bejaardenhuis. Persoonlijk hou ik trouwens totaal niet van rum. Een buurjongen van mij zweert erbij en geeft net gestookte rum uit mijn still al een dikke 8.
Jammer dat Pino, onze rum expert niet reageert, hij heeft ongetwijfeld goede tips voor je. Hoe het ook zij...u hebben het goe gedaan jonguh!!! Now we wait..... 😉 Cheers!
Â
zeker waar. Ik ben wel een expert op het gebied van rum drinken! nog niet op het gebied van rum maken kennelijk. Mocht Pino het lezen hoor ik graag wat hij er van denkt!
Pino, 50 liter voor Hillbilly! Mijn d(r)ank is groot.
Hé collega's, na alle rum hectiek in het voorjaar de zomer niet veel gestookt. Nu heb ik weer 50 liter met een 13-14% klaar staan om door de kolom te halen.
Mijn beste resultaat, na een maand of 3 op eiken, is het hart wat ik op 90%abv uit de kolom heb gehaald door de reflux iets bij te houden. Deze 90% verdunt naar 45% en op eik gezet van still dragon. De smaak vind ik echt top, hij voelt zo dik als boter en bijzonder smaakvol.Â
De rest heb ik zonder reflux op c.a 70-75% opgevangen. Ook op eiken en dat is goed voor in de cola, koffie etc. Prima baco's zal ik maar zeggen.
Vanavond en morgen weer eens deze 50 liter stoken. Zin in.
Â
Oja, ik gebruik altijd 5kg melasse en 3kg rietsuiker. SG 1110-1120. Kom ik tussen 12-15%.
Ik laat hem altijd, na gisting, 2 weken bezinking.
Hillbilly je bent goed bezig mooi dat de rum goed gelukt is.gr.??Chris.V
Â
thnx Munckerik
Â
heren, een vraagje?
het is mij nog niet helemaal duidelijk wat jullie met de heads en tails doen. stoken jullie dit nog een keer? of mengen jullie het met iets? gooien jullie het terug op de vergiste wash om nog een keer te strippen in een striprun?
kunnen jullie hier wat verduidelijking over geven
groeten, J
Heads/voorloop c.a 200 ml zeem ik de ramen mee. De tails, bij mij alles boven de 95 graden top temp, gaat bij de volgende stook, zus bij de nieuwe wash de ketel in.
Hoeveelheden hierboven op 22-24 liter ketel vulling.Â
Als de rum een sterke bittere nasmaak heeft kan het 3 dingen zijn namelijk te snel de 2 de stook gedaan of je heb gist mee gestookt of je wil het te snel drinken want het moet rijpen .Mijn mening is dat vers gestookte rum altijd een wat bittere nasmaak heeft , ik zet het op geklooft en gebakken hollands eiken in bokaals van de aktion 3 liter en doe daar een half pijpje kaneel in +een vanille boon en lekker dat het wordt ,na een maand haal ik het hout er uit .Ik heb nu 9 liter opgeslobbert ook met vrienden en na 3 maanden wordt hij steeds zachter en lekkerder, jammer nog 3 liter te gaan.
Â
Ik heb het de laatste tijd druk gehad met exsport van machines en mijn vader is ernstig ziek geworden de k en ook nog mijn computer gecrashed , shit happens shure it dus fuck.
Pino, met je pa kan ik alleen maar met je meeleven, het raakt me wel man. En als je een laptop te leen nodig hebt, ik heb een gloednieuwe als backup staan. Was laatst al bijna geeeekkk toen mn smartfoon ermee ophield. (Nieuwe besteld en met de laatste paar stroom % toch nog mn contacten kunnen kopiëren naar de nieuwe galaxys4).Tof van je dat je ondanks alles toch even in de lucht komt. Sterkte man!
When you need me, you can call me. 🙂
Â
bedankt voor de info.
@pino, ik zou ook wel graag 10 liter melasse willen reserveren 😉Â