Hier nog maar 1,5 liter over Pino en ja hoe langer hij staat hoe beter hij wordt.
Raymond, dat zij mijn buurjongen ook al. Dus gisteravond had ik zo iets van hij lult, die heeft gewoon zin in een borrel. Dus ik trek de fles van Pino de Rum-master open en het kan komen doordat ik gestopt ben met roken maar de smaakbeleving was intens te noemen. Heel zacht al aan het worden. wauw! Hij moet dus echt rusten. nog 100 ml. over. Verstopt en op mn verjaardag volgend jaar juli aan de beurt. Pino, je bent de beste rumstoker. Cheers!
Ik ben niet de beste maar ik doe mn best en als er 20 rum stoken heb je 20 verschillende smaken en allemaal goed omdat het zelf gestookt is ,niet een merk is het zelfde toch.
ik had nog 3 liter witte rum staan die alweer een paar maanden stond.
Omdat ik liefhebber ben van donkere rum ben ik daar maar eens mee aan de slag gegaan.
Buiten wat ingrediënten zoals een vanille stokje, kaneel, kruidnagel, allspice en sinaasappelschil moest er natuurlijk eiken in.
omdat ik vaak vlees rook op mijn ei had ik ooit een zak eiken gekregen afkomstig van whiskey vaten.
Dit eiken rook zo lekker dat ik deze snippers met de brander heb bewerkt en vervolgens bij mijn Rum heb gedaan.
Het resultaat is zoooo lekker, de combinatie van de rum die al heeft kunnen rusten en de whiskey eiken snippers is echt heel erg lekker, werd meteen zo enthousiast dat ik meteen weer een emmer met melasse en rietsuiker heb gevuld... ik wil hier nog meer van.
wil dus even delen dat het eiken van een whiskey vat erg geschikt is en dus bij de betere BBQ winkel te koop is.
Als er in het voorjaar weer Melasse word ingekocht ben ik uiteraard graag weer van de partij !
Hey Fastback van die ALLSPICE wist ik niet dat je dat er kon in doen de overige wel ,Hoeveel doe je daar van in de drank ?Ik heb van die kleine metalen schepjes waar ik goed mee kan afmeten .Ik heb nu nog 2,6 Liter aan 72 % rum staan die nu 4 weken op whiskey hout staat te rijpen.Ik heb in mijn vorige batch ook een beetje Oloroso cherry gedaan .
Ik kan wel wat vaatjes Melasse missen die ik van Pino heb gekocht, voor degene die zonder zit.
Zelfde prijs als ik aan Pino heb betaald 20 euro per 10L vaatje.
Ik ben er deze zomer nog niet aan toe gekomen.
Ik moet er niet vanaf hoor, staan mij niet in de weg.
Ik ga komend voorjaar weer aan de slag.
Regio den haag.
Ik wil wel twee vaatjes van je over nemen techneut , de tijd ontbreek me even alleen om ze op te halen zit wel regelmatig in den haag voor me werk als jij ze apart kan zetten voor me dan kom ik de komende weken ze wel een keer ophalen
Is goed geen probleem, ik heb 10 vaatjes staan maar er mogen er 5 weg, dus als ik nog meer mensen een plezier kan doen met een vaatje dan moet men het maar laten weten.
Heren, ik heb nu 4,5 kg rietsuiker en 4,5 kg melasse in een emmer zitten, aangevuld tot zo'n 23 liter.
daar heeft eerst een dag Amylase ingezeten en de volgende dag heb ik daar Rum turbo gist ingedaan van Alcotec (bruine zakjes).
Het vergisten kwam na een paar uur lekker op gang en heeft 2 dagen lekker geborreld, alleen nu na een dag of drie is het een borrelen een stuk minder... Bij mijn vorige keren gebruikte ik het witte zakje turbo gist van de stookwinkel en daar liep de gisting langer door..
is de Alcotec minder van kwaliteit ?, en hoe kan ik het weer een beetje op gang brengen want ik heb het idee dat het nog lang niet klaar is
@Fastback, ik wil Alcotec UK aankomende week er wel over bellen over wat hun laboratorium crew er van denkt. Ik heb me even ingelezen in de eigenschappen van de rumgist van alcotec en wat ik vermoed is dat je mogelijk een overkill aan amylase hebt gebruikt. Dus stookwinkel gist is beter. Top!!! Hou er verder rekening mee dat je het ondanks je geen "agressieve" vergisting meer hebt, de melasse 8% geeft in je rumstookwijn. Met je rietsuiker erbij zal het hoger zijn in %. Ik heb gemerkt dat de vergisting bij melasse nog langzaam doorgaat en je een dikke week na aanmaak van je stookton toch een briljant stookwijntje hebt. ....dus tja...vandaar. 😉
Dit zegt Alcotec over de jouw gebruikte gist er zelf van:
Distilling your own Rum. Alcotec Rum Turbo Yeast contains both the yeast strain to best promote the fine flavours from your raw materials and the enzyme needed.
For grain or molasses based recipes, we have added a GA (glucoamylase) enzyme which breaks down dextrins which are leftovers from the raw materials after fermentation. For grain based recipes, you also need to pre-treat the wash with Alcotec Alpha Amylase Enzyme.
Nimrax, dat is een heel duidelijk antwoord.. ondertussen ben ik met stoken wel zo ver dat ik weet dat je vaak zat geduld moet hebben
Ik wacht het gisten dus maar af, volgende keer toch maar weer de andere gist gebruiken
bedankt voor je uitgebreide antwoord !
@Fastback, graag gedaan, daar zijn we voor. En ALS je het gedistilleerd hebt is het NOG langer wachten geblazen want je rum komt pas na weken op dronk. ... maar ach... je hebt daarna ook wel wat! (Met dank aan Pino, onze rum master stoker voor de tips die ik bij deze weer doorgeef).
Gewone bakkersgist werkt ook heel goed, en is heel goedkoop!