Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 74 / 86

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wat ik vergeten ben,ik laat ze ongeveer vier weken buiten staan,gooi op 5 ltr.een zakje vannilesuiker er bij en 5 -10 suikerklontjes.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En de grainfather gaf aan 100° , dus uit. 5 Liter Pinodestoker molasse halve kilo suiker (ik heb dus iets vals gespeeld), 1840 ml van 50% en een perfecte smaak. 1600 ml van 40% voor 2e stook (hats en tails) . 150 ML over de grind voor de engeltjes. Dit waren de eerste 150ml. Deze jongen is tevreden. Overigens van de week het 2e vat ,zonder suiker. Nu ketel laten afkoelen en rest opruimen. Vergeet niet de ketel is 100°C, dus kokend heet, dus alles dicht laten en rustig laten afkoelen, vanavond ketel pas leeggooien.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb vandaag de 2e MJ Fermenter gestookt. Totaal 4L 50% van goede kwaliteit. 3L voor 2e stook van 40%, en ja ik heb mijn procenten naar beneden afgerond.(Wil geen Betweter/Lummel discussie) Dus goede oogst van 10 Liter Pinodestoker Molasse en een halve kilo suiker. 2e vat wel beter leeggemaakt, wist nu dat ik tot onder de kraan kon leegmaken. Halve kilo suiker heeft dus in mijn ogen weinig opgeleverd.

Zéér tevreden Skoll William.

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je buiten zet in de zon hoe warm mag dit komen ,want met dit weer kan de temperatuur hoog oplopen

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aan welk tempo mag je bubbels verwachten bij een melasse fermentatie?

Achtergrond: een maand geleden een eerste vat met totaal 25 liter waarvan 5 liter bio-melasse (45 à 50% suikergehalte, geen bewaarmiddelen), 5 kg geïnverteerd rietsuiker en Alcotec rumgist, na 3 weken fermenteren gestookt (5.5 liter @54% en 1 liter tails @ 20% (materiaal:  Still Spirits T500 ketel met koper alambiek). Van de stookrest 10 liter genomen (dunder) en in fermentatievat samen met nog eens 5 liter melasse en 5kg geïnverteerd rietsuiker, plus Alcotec rumgist. Bron: dit forum plus http://aussiedistiller.com.au/viewtopic.php?f=25&t=6246&p=105302#p105302

Na 3 dagen nauwelijks activiteit in het waterslot; temperatuur: 's nachts 20°C, overdag +30°C (staat buiten). Deze ochtend stond het slot zelfs "negatief" alsof er lucht "in het vat werd gezogen"; deksel eraf, randen goed gereinigd, DAP voedingszout erbij (3g/l) en deksel terug goed vastgeklikt. Een uur later: elke 27 seconden een bubbel, 4 uur later: elke 18 à 20 seconden een bubbel (versnelt dus lichtjes).

Doel is nog een derde generatie dunder te fermenteren, dan alles samen @ 20 à 30% via alambiek stoken.

Dit is totaal nieuw voor mij, nog nooit eerder melasse gefermenteerd.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij mij begonnen de bubbels na 2 1/5 uur door het waterslot. Bij 18°C na 5 uur vergisting één bubbel per 10 seconde. Na 3 dagen 1 bubbel per 30 sec. Het gaat snel minderen, maar pas uitgegist na 2 weken. Still Spirits Rum Gist. Ik werk niet met Dunder.  Alles met de Grainfather met helm gestookt. Wil de volgende batch met de 12 L. alambic gaan verwerken, maar nu is het wéér een aantal dagen veel te warm, om me in te spannen. Water naar kelder sjouwen, koken in kelder, en dan, 3 weken, de lucht niet uit de kelder krijgen, vind ik geen goed vooruitzicht. Ik behoud graag de lieve vrede in huis. 🙂 

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb gisteren mijn 2de rum beslag gemaakt . voor 25 liter 3,15 kg blackstrap molasse , 2 kg ruwe rietsuiker , 200 gr kristalsuiker en 3 liter Dunder , vergist met Rum Distiller's Yeast 

Begin SG 1.071 en zit nu al op SG  1.005 en dit in een 30tal uren

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chris, heb je het over de suiker en vanillesuiker in de rum of....? Wist niet dat jij ook rum stookte al ve4baas ik mij nergens meer over bij jou ?

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ter info: de fermentatie lijkt na 4 dagen goed op gang gekomen: flinke luchtborrels elke  10 seconden; het vat staat buiten, overdag +/-35°C, na middernacht koelt het tot 25°C.

Mij lijkt het dat om een of andere reden deze rumfermentaties meerdere dagen tijd nodig hebben om op dreef te geraken.

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Omdat onze partners onze hobby vanwege de geur, soms niet begrijpen. De vernieuwde Bruinenbonen pot ontluchter.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hierboven de onderdelen die we nodig hebben. De Vitting ligt er om aan te geven waar de holle draainippel vandaan komt , en voor dient.  De draainippels worden netjes vastgemaakt in de deksel van de pot. Afdichten met silicone ringen heeft de voorkeur, maar als je boor de juiste maat heeft , is een rondel (da rond ding met gat (revet)) genoeg. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alle draadstaven die je ziet zijn dus hol

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier is de pot dicht en als je het waterniveau voor de onderste 2  draadstaafjes (invoer vanaf vergistingsitem) vol genoeg doet staan deze 2 onder water en de laatste ( de uitvoer) boven water.

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu nog de afbeelding van de aansluiting aan de fermentor. en via de uitlaat van de pot kun je de geur naar buiten via bijvoorbeeld een raampje afvoeren. Ik werk via de ontluchtingsbuis, omdat ik naar boven moet afvoeren.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ziet er goed uit William,

ga ik ook eens maken al heeft mijn vrouwtje er geen bezwaar dat het een paar dagen ‘ruikt’ in de hobbykamer/ reserve slaapkamer. Dat geluk heb ik.

Beantwoorden
Pagina 74 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?