Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 75 / 86

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Perfect! Mooi project. Top William!!

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo gister een 100 batch gemaakt met melasse ,35 liter melasse wat eerst in het bestel autotje had gestaan in de brandende zon dus dat was lekker dun.totaal met water 100 litervat vol ff mn elleboog er in voelt als baby badje gist er in en klaar gisten maar .,o ja kalk heb ik er ook in gedaan en er was geen kalk bij de super ,doosje witte kalk krijt gekocht in koffiemolen gedaan mooie kalkpoeder gemixt met water en toegevoegd aan de batch ff roeren en gisten maar . Gelukkig is het nu afgekoeld buiten dus de ramen kunnen open pff je verging zowat in de tuinhuis. De omgeving temperatuur in de tuinhuis is niet boven de 24c geweest want die is goed geisoleerd, 14,5x 3,5 gedeeld door 2 is 25,4 kg suiker gedeeld door 10 is 2543 gr suiker per 10 liter dus hoop ik uit te komen op +-13% kijk wat het geven gaat.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed bezich,nu nog geduld.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vanmorgen 2 x15 liter Dame Jeanne's gevuld met 3.5 kg molasse (= 2.5 liter volgens "de vliegende reporter" en Pinodestoker). Hier 1.5 liter bijna kokend water op gegooid, toen afgevuld met 11 liter koud water. De verhouding is nu groter , dan voorheen. 5 en 20 liter water tegen 2.5  en 12.5 liter (geeft 5 op 25) nu. Nu gaan kijken of de eindverhouding van alcohol beter is dan de vorige keer. Het is in de kelder nog steeds 18°C, geen suiker erbij deze keer, bleek geen verschil. Is er in verhouding meer alcohol, dan zat er teveel molasse in de 25 liter. De Grainfather maakt het niets uit, en "ons bin zunig". Als de molasse op is, zuip ik de rest van mijn leven nog van die rum, of ik moet de inname gaan opschalen. 🙂 🙂 🙂 .

Mocht ik in verhouding op beide Dame Jeanne's meer Rum over houden, dan pak ik de volgende keer natuurlijk 2 Liter molasse. En ja 2 Dame Jeanne's want 1 fles testen is geen test, de ene gist kan sneller/beter reageren dan de ander. Het gemiddelde van de 2 bij "normale" vergisting maakt de marge. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

10 liter molasse geeft meer dan 7 liter rum van 45%. Dus we moeten zuinig zijn , met onze grondstof.  🙂 🙂 🙂 🙂   Chips, &#@ç  ik moet meer flessen gaan regelen.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig William, mazzel dat je een koele opslag heb!  

Reuze benieuwd naar het resultaat

Mijn tonnetje met melasse, dunder water gist van de vorige wash etc. Staat al een week tussen de 27 en 32gr. Gelukkig was het wel de nodige dagen echt uitgegist. Kan ik het gewoon laten staan of gelijk maar stoken? 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stoken als je tijd hebt, een week laten staan is niet zo een probleem, maar bij langer zou ik overhevelen. Dode gist is een vorm van vervuiling die op langere termijn je smaak zeker beïnvloed.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je,

zeker met dit warme weer denk ik. Las onlangs dat je normaal gesproken melasse mash een maandje zou moeten laten staan voor je het stookte, juist voor de smaak. 

Ach, weer wat te doen van de week ?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het de 28Kg voor 42,85 is ziet er dat niet slecht uit. Alleen, wat is je suikergehalte? Het wordt als meststof aangeboden, en daar heb je geen suiker bij nodig. Dus kan het suikergehalte ver onder de 50% zitten, waardoor je een lager alcoholpercentage kunt verwachten. Helaas kan ik dat niet vinden. Bij de Caribbean Black Strap staat dat hij ook goed te gebruiken is om rum te produceren, maar dat zie je dan ook in de prijs.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op het label staat 46% totale suikers.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Das een goed percentage, moet lukken, de molasse van Pinodestoker zat wat ik me herinner iets rond de 50% en moest je zelf af (laten)halen.  1 liter molasse geeft, meer dan ,0.7 L van 40% "The Brice Rum". 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuke van Dame Jeanne's ten opzichte van RVS (inox) of plastic emmer is, je ziet het bruisen als of het frisdrank is. Overigens luisteren aan een vat, hier 2 gehoorapparaten. Mijn zakhorloge hoor ik nog maar amper tikken. (Nee géén batterij geval, die gebruik ik niet) 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@ Pino,

vorig jaar een paar cannetjes gehaald bij je. het staat nog steeds op vat te rijpen omdat ik weinig tijd heb om te stoken. toevallig gister stiekem even geproefd. wat is dat lekker geworden. hoe langer je wacht hoe beter.

nog bedankt van vorig jaar haha

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja een Dame Jeanne is mooi maar als hij gevuld is met 15 l rum van 80 % en je laat de fles uit je hand glippen is het wel even schrikken . ??

Beantwoorden
Pagina 75 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?