Goedemiddag,
Ik vroeg me af of het slim is bij de stookwijn alvast wat kool te mengen. En dit vervolgens compleet in de ketel aan de kook te brengen? De kool blijft immers toch in het residu?
Wat is jullie mening hierover?
Bedankt
Hoi Bobje89. Je hebt "het wiel" nogmaals uitgevonden. De stookwinkel verkoopt het.
Momenteel tijdelijk uitverkocht zag ik.
https://www.stookwinkel.nl/product/actieve-steenkool-17-liter/
Schijnt goed te werken. Succes en cheers man 😉
Zit nog effe te kijken..Mogelijk is bovenstaande link toch een hervulling voor distillaat filtering.
Jan (stookforum) kan dit vast ophelderen of je deze versie ook in je turbo stookwijn kunt mikken. Mogelijk is er een speciale vloeibare versie die jij bedoelt.
Ik heb er zelf nooit mee gewerkt. Heb altijd neutrale alcohol, filter wel carbon bij distilleren.
Ik zou denken dat het geen goed idee is: de kool neemt de vieze stoffen op in de poriën en bij verhitten komen die voor een deel weer vrij.
Anderzijds lees ik net, dat de Ketelbouwer soms actieve kool in zijn glazen verdubbelaartjes doet en dat het distillaat dan zachter van smaak wordt.
Je hebt dan vloeibare kool nodig. Dat meng je mee zodra je de gist toevoegt. Het neemt vieze smaakjes op die tijdens het vergisten ontstaan en dat zakt naar de bodem. Dit wil je dus niet in je ketel. Gewoon overhevelen in je ketel en het residu weggooien ?
Ik heb hier in de plaatselijke brouwwinkel een zakje actieve kool gekocht , en heb ergens gelezen dat je dit eerst moet spoelen.
Wat ik nu gedaan heb is de kool in een zeef gedaan en water laten overstromen , maar de kool smelt gewoon weg en je hebt niets over .
Kan het zijn dat dit kool is die je bij je te vergisten wijn moet doen ?
Hoe groot was het zakje? was het een zakje vloeibare kool?
De steenkool uit de stookwinkel is wel perfect, maar wel even wassen er komt toch nog reinigingsmiddel vanaf want het is niet echt goed schoon gewassen. Die jij heb is geschikt voor andere doeleinde.
Â
Het wassen (gewoon spoelen met water) is om de porien te openen
Uiteraard in een snel-combi-gist-kit-met-voeding-en-stabilisatoren valt er niets te wassen 🙂
Ik heb laatst kool gewassen en gekookt in een pannetje, daarna bezonk het gewoon (grotendeels). Door een zeef was het inderdaad weggespoeld, zo fijn was het. Afgieten, nog een of twee keer naspoelen en telkens even laten bezinken.
Maar jij kunt natuurlijk heel andere kool hebben.
Hoe groot was het zakje? was het een zakje vloeibare kool?
Het is een zakje van 250gr en zijn allen dezelfde kleine korreltjes en als je erop duwt verpulveren ze
Heb je de leverancier al gevraagd of je deze kool moet spoelen en waarom hij bij spoelen lijkt te "smelten"?
Heb ik nog niet gevraagd , de eerst volgende maal ik daar ben zal ik het vragen
In december ga ik daar een demo avond likeuren maken bekijken