Meldingen
Alles wissen

Stookwijn van Suiker en Turbo Gist voor beginners

Pagina 2 / 3

Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Inderdaad weinig bakkersgist gist voor een suikerwash. Ik raad je sowieso aan je suikergehalte, soortelijk gewicht (SG) voor en na het vergisten te gaan meten. Dan weet je of je suiker vergist is en wat het percentage van je stookwijn geworden is. Als je dit eenmaal eens gedaan hebt wordt dat een vast onderdeel van de procedure en wil je ook niet meer zonder. 

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga zo’n SG meetapparaat in het winkelmandje droppen. ?

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een totale mislukking is het nooit, er kom altijd wel wat alcohol uit. Misschien net genoeg om je handen mee te ontsmetten zodat je niet ziek wordt. Ik ken het merk niet maar volgens mij is dit droge bakkersgist, dan moet je voor 25 liter stookwijn met 6 kg suiker wel 70 tot 100 gram gist gebruiken(zo doe ik het). Ik zou wel helemaal opnieuw beginnen zodat het wel overzichtelijk blijf wat je gedaan heb. Het zou kunnen dat je op deze manier een stookwijn van 10% krijg. Als je dit dan met een gewone ketel of zoals ik met T500/dome (dus geen reflex) stook hou je daar netto misschien 5 liter van 40% aan over.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb alles toch weer bij elkaar gegooid en er 42 gram (droge) bakkersgist bijgegooid. Gist is evenals wc papier hier in Duitsland bijna niet te krijgen. Gister heb ik de hele voorraad gist van een supermarkt opgekocht, 42 gram dus. ? Maar even afwachten of het wat wordt. Ik laat het resultaat weten.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

HAHA wordt het toch tijd dat  je je eigen gist gaat kweken(zie topic hier voor<klik>). Maar ik denk dat Jan ook bij jouw je gist thuis bezorgt hoor.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga zeker even kijken in dat Topic. Inmiddels ook bij Jan een bestelling geplaatst waar ik voorlopig mee vooruit kan.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inmiddels zijn we weer een aantal dagen verder en er zo goed als geen vergisting meer dus tijd om te gaan stoken.

 

De 25 liter stookwijn ga ik in porties van 4 x 6 liter verstoken en omdat ik vermoed dat mijn kookplaatje te weinig vermogen (1250 / 1500 wat) heeft om 10 liter stookwijn in mijn eveneens 10 liter stookketel voldoende op te warmen.

 

1e portie: Dus 6 liter stookwijn in de ketel, alles aansluiten en de kookplaat op ‘Max’. Nu een tijdje heen en weer lopen van de woonkamer naar de hobbykamer om de temperatuur van de ketel te controleren. Iets voordat de ketel 80 graden gaat bereiken zie ik de eerste druppeltjes al vallen. Yesss !! De temperatuur van de ketel klimt langzaam omhoog en bij 85 graden druppelt het al stevig. Tijd om de koeling aan te zetten. Hiermee bedoel ik dan de waterkraan opendraaien zodat er een klein stroompje koelwater door de Koeler loopt.

 

De eerste 4 tot 5 cl. (Voorloop) giet ik in een fles met de naam ‘schoonmaak-alcohol’, die standaard in het keukenkastjes staat. Daarna laat ik 3 glazen met elk +/- 10 cl. (head) vol druppelen en zet dat apart (eventueel nummeren van H1 t/m H3). Mijn kookplaat staat nog steeds op ‘Max’ en de temperatuur is inmiddels al naar 90 graden geklommen, het druppelt lekker door en soms zelfs een straaltje.

 

Ik blijf alles opvangen (heart) en controleer regelmatig het alcoholpercentage (tot nu toe 60 procent), zodra deze minder wordt dan 40 tot 35 procent giet ik de alcohol in een andere fles. (tail) (Deze ga ik later nogmaals stoken.)

 

Proeven: Ik neem een pipetje en druppel wat op een theelepel en proef de 3 apart gezette glazen (head) en de hoeveelheid die na die 3 glazen kwam (heart). Het zal dan wel aan mij liggen maar ze smaken alle 4 hetzelfde. Nog maar een keer proeven en nu met tussendoor een slokje water om de smaak te neutraliseren. Nee, nog steeds even lekker dus alles gaat bij elkaar in de fles voor latere verwerking.

 

Portie 2 t/m 4 hebben hetzelfde resultaat. Alles bij elkaar heb ik aan het eind 4 flessen van elk 70 cl. van 50 procent en 1 fles van 1,5 liter (om nogmaals te stoken (overhalen)) van 40 procent. Al met al ben ik dik tevreden.

 

Beste medestokers, ik ben/was nog beginnende en heb bovenstaande ‘live verslag’ speciaal geschreven voor andere prille beginners dus aanvullingen en commentaar, mits niet te diepgaand, zijn van harte welkom.

 

Proost.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met wat voor ketel stook je ? Waar meet je temperatuur ?
Voor uitsluitend alcohol stook zit je op 78,3 uitlopend tot 81 graden op de brug .

Je laat de toch temperatuur te hoog opklimmen

Je koeling altijd eerder aanzetten dan dat hij begint te druppelen .
Er komen ook voor de 78,3 graden diverse vluchtige stoffen vrij waarmee je de ruimte staat te vullen .
Als je gewone alcohol gaat stoken moet je echt meer beheersing op themperatuur toepassen .
Hoe groot is jou ketel ? Vanwege kookplaat zeg je minder te vullen . Denk wel aan een minimale vulhoogte . Vul nooit een ketel minder dan 2/3 .

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

1500 Watt is helemaal niet weinig hoor. Mijn 6 en 15 liter keteltjes verwarm ik ook met een 1500 W kookplaat. En de knop staat alleen in het begin op max. In mijn T500 boiler zit een 2000 W element die ik altijd naar beneden moet regelen. Mijn temperatuur meters zitten boven op de brug en als die 55 graden aangeven is het echt tijd om  de koeling aan te hebben.  Het opnieuw  stoken van de staart of naloop vindt ik persoonlijk geen goed idee. Daar in zitten stoffen die ik niet wil gebruiken en zullen een volgende stook vervuilen. Je maak namelijk nooit een exacte scheiding tussen voor, midde en naloop.  En hoe meer ongewenst stoffen je gebruik hoe meer die in alle delen terug zullen komen. Dus ik gooi de naloop weg.

Maar je ben wel lekker bezig blijf daar vooral mee door gaan, ook met dat proeven.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert en RuMo dank voor jullie reacties, we hebben weer wat meer geleerd. Voordat ik ga stoken zit er al water in de koeling, alleen stroomt er dan nog geen water doorheen. Ik heb een 10 liter Whiskey Alambiek, de temperatuur lees ik af van de ingebouwde meter, ik heb al eens gelezen dat je deze temperatuur als benadering moet zien. Vandaag ga ik stoken met 8 liter stookwijn per keer en volg de richtlijnen van jullie beide, de vorige keer was ik van 11:00u. s'morgens tot 2:00u. in de nacht bezig om 25 liter te verstoken. Dat vond ik wel erg lang. Haha.. Het begon zelfs op werken te lijken.

😉

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, dat ken ik. Ik was vroeger ook 2 dagen bezig, en dan alles bij elkaar en nog een keer 1 dag stoken. Maar volgens mij ben je goed bezig. Mooi ketel, heb je een leve lang plezier van.

Beantwoorden
Berichten: 7
(@joepkoning2001)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Whico, 

Vandaag heb ik voor de eerste keer geprobeerd stookwijn te maken. Ik heb een gistvat van de stookwinkel gekocht waar 30 liter in kan. Ik lees net jouw proces en het blijkt dus dat ik het suiker in koud water (21 graden) heb gedaan samen met het gist. (Dus niet zoals jij eerst alles laten oplossen in kokend water.) Ik heb het vervolgens 2 a 3 minuten geroerd met een staaf. Het valt me nu wel op dat er een laag suiker van tussen de 7 en 10 cm op de bodem ligt. Heeft dit negatieve gevolgen voor het gisten van mijn stookwijn?

 

Mvg, Joep

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Suiker altijd goed oplossen! Je wilt er niet in gaan roeren als alles al bezig is. Gist zit er al bij? Dan kun je niet meer koken.
Omdat het de eerste dag is van de gisting, zou ik de suiker nog goed doorroeren tot het echt opgelost is, zuurstof kan nu nog geen kwaad (aerobe fase), maar over een paar dagen wil je er niet meer in roeren.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het valt me nu wel op dat er een laag suiker van tussen de 7 en 10 cm op de bodem ligt. Heeft dit negatieve gevolgen voor het gisten van mijn stookwijn?

Ik heb dit eens voor de test gedaan, het was geen enkel probleem, alles werd omgezet.

Beantwoorden
Berichten: 7
(@joepkoning2001)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pikketanus, 

Ik heb de deksel open gemaakt en het nog even doorgeroerd. Kan het kloppen dat er een laag op het water was ontstaan door het gist?

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?