Meldingen
Alles wissen

Stookwijn van Suiker en Turbo Gist voor beginners

Pagina 1 / 3

Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

(Beste forumleden, ik weet dit is al meerdere malen aan de orde geweest maar een leek (zoals ik) ziet door de bomen het bos niet meer. Deze topic is dan ook speciaal voor de prille beginner die graag zijn eerste stook wil maken, het lijkt mij goed als de gevorderde stookmeesters, zonder te ver in details en zonder afdwalen, ons als prille beginners bijstaan met de juiste raad)

Mijn eerste 25 liter Stookwijn van Suiker en Turbo Gist!

Wat heb ik gekocht? (Bij www.stookwinkel.nl)

- Stookketel
- Vergistingsvat 30 liter met waterslot
- Still Spirits Classic 8 Turbo
- 8 kilo suiker (Supermarkt)

Schoonmaken

- De ketel: Deze heb ik gevuld met ongeveer 1/3 deel water, aan de kook gebracht en een uur flink laten doorstomen. De koeler niet gebruiken.
- Vergistingsvat: Deze heb ik schoongemaakt (leek mij overbodig) met Dubro en warm water, daarna flink uitgespoeld.

Het maken van de stookwijn:

- Ik heb het vat gevuld met HEET (Auw!! je brand je fikken!) water en daarin de 8 kilo suiker opgelost, dit heb ik gedaan met een garde die in de keukenla lag.
- Daarna het vat gevuld tot 25 liter lauwwarm water (30 graden). Ik heb nog geen thermometer dus het is een gokje, vraag ook even je vrouwtje of ze dit wil controleren. (vinden ze leuk)
- Als het goed is ben je nu al behoorlijk zenuwachtig 😉 Niets aan de hand gewoon doorgaan.
- Het zakje Still Spirits Classic 8 Turbo opengeknipt en voorzichtig in het water gestrooid even laten intrekken en dan voorzichtig doorgeroerd.
- Daarna de deksel (goed) gesloten en het waterslot geplaatst in de daarvoor bestemde opening. (natuurlijk ook het waterslot nog gevuld met water anders zou het niet werken)
- Ik heb het vergisingsvat in de keukenkast geplaatst en binnen een uur begon de zaak al te pruttelen.
- De volgende 2 dagen pruttelde hij bijna continu en het huis vas gevuld met een speciaal luchtje.
- De thermometer in het keukenkastje gaf 20 graden aan en het vat was lekker warm. 
- Op de derde (nu) dag wordt het pruttelen al minder (ongeveer 1 x per 5 seconden).
- De thermometer in het keukenkastje geeft nu 18,5 graden aan en het vat is al minder warm. (onze keuken wordt niet extra verwarmd, ik bedoel daar is geen CV of zo)

Oké, verder ben ik niet gekomen (zie bovenstaande als een live verslag). Voor mij als beginneling blijven nu een aantal vragen over die gegarandeerd beantwoord gaan worden door de gevorderden. 😉

Mijn (en voor elke beginneling) vragen: Ik heb geen Stops, klaringsspul, of iets dergelijks. Het enige wat ik heb is een pruttelend vergistingsvat.

- Wanneer kan ik nu eindelijk gaan stoken?
- Moet ik ècht wachten totdat het pruttelen voorbij is?
- Wat is klaren, moet ik wachten met stoken totdat het klaren klaar is en hoelang gaat dat ongeveer duren?
- Hoelang blijft mijn stookwijn nog goed? (rekening houdende dat ik het vergistingsvat niet open en het waterslot laat zitten)
- Het alcoholpercentage interesseert mij op dit moment niet zo veel, ik wil zo snel mogelijk stoken, wanneer kan dat?

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie wijze antwoorden broeders,
Whico.

Beantwoorden
49 reacties
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Turbo gist producenten doen vaak mooie beloftes van snel klaar maar vaak duurt het langer dan op pakje staat .
Net als 8 kilo suiker op 25 liter .
misschien onder de lab omstandigheden van het fabriek zelf maar in praktijk kun je beter minder suiker gebruiken en voor beter gist milieu zorgen .
Als het bubbelen ophoud controleer je of er echt geen gisting meer is .
B.v. even aansteker boven oppervlakte houden . Gaat die uit is er nog co2 dat vrijkomt en nog activiteiten . Blijft hij branden is gisting over .
Dan kun je de stookwijn afhevel en in stookketel en verwerken .
Je laat dan de gist laag achter in gist ton .
Bij bier en wijnen maken moet je echt klaren maar bij een goed ingerichte en goed werkende ketel kun je nadat de stookwijn uitgegist is het verwerken .
Stookwijn kan vrij lang goed blijven maar blijft niet vers
Als je langer laat staan zullen allerlei processen de stookwijn oxideren en smaak en kwaliteit gaat achteruit .
Laat dus niet te lang staan .
Je kunt stoken in principe zodra de CO2 uit de stookwijn is .Zet je de stookwijn koud zal deze langer de CO2 vasthouden . ( Voor bier makkelijk , voor distileren kan co2 probleem geven )

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dankje @Robbert voor je heldere antwoord.

B.v. even aansteker boven oppervlakte houden . Gaat die uit is er nog co2 dat vrijkomt en nog activiteiten . Blijft hij branden is gisting over .

Dus dan wel even de deksel eraf halen en boven de 'prut' de aansteker houden (niet beven het waterslot).

Dan kun je de stookwijn afhevelen in de stookketel en verwerken .

Dit is wat wij beginnelingen graag willen.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewoon boven oppervlakte de aansteker .
Niet roeren . Is er gisting dan weer afsluiten is het over dan afhevelen en verwerken

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je het simpel wil doen: 6 kg suiker(max) met wat water en een th lepel citroenzuur 15 min koken. Daarna aanvullen met water tot 25 liter. Gist erbij(bij turbo gist geen gistvoeding) als het 25 graden is en dan  3 weken wachten(wil je niet horen hé). Als je gistemmer een kraantje heeft deze hierna open zetten en je gistslurry blijft achter. Hierna hoofdstuk 2 het stoken.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je het simpel wil doen: 6 kg suiker(max) met wat water en een th lepel citroenzuur 15 min koken. Daarna aanvullen met water tot 25 liter. Gist erbij(bij turbo gist geen gistvoeding) als het 25 graden is en dan  3 weken wachten(wil je niet horen hé). Als je gistemmer een kraantje heeft deze hierna open zetten en je gistslurry blijft achter. Hierna hoofdstuk 2 het stoken.

 

wat is het verschil tussen deze gisting en de vorige met 8 kilo en turbo gist? behalve dat deze langer moet staan?

ik wil graag zo'n hoog mogelijk percentage alcohol verkrijgen.

 

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

interessant topic trouwens voor de leken onder ons 🙂 zoals ik

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt met een ander gist zelfde hoeveelheid alcohol uit 8 kilo suiker krijgen als met turbo .
1 kilo suiker levert 510 gram alcohol .
Als je weinig water hebt is je percentage wat hoger dan als je meer water hebt . Volume alcohol blijft het zelfde behalve de turbo is zo chemische gemanipuleerd dat het in bijna riool water overleeft.
Gist produceert naast alcohol ook afvalstoffen wanneer er veel afvalstoffen zijn zal gist ook dat werr opnemen en nog meer troep uitscheiden .
Wil je meer alcohol in krappe hoeveelheid krijg je meer gist diarree mee .
Geeft je 36 liter water op 8 kilo suiker is percentage's wel lager maar de hoeveelheid pure alcohol aanwezig in oplossing is hetzelfde .
Maar kwaliteit zal veel beter zijn .
Uiteindelijk wanneer je 14 % in ketel hebt of 18 % beide keren komt er hoogpercentage uit .
Alleen iets minder volume alcohol of je moet een grotere ketel gebruiken waar meer dan 25 liter inpast .
En het is uiteindelijk de ketel waar je hoogte bepaald van gewenste alcohol .
Het beslag bepaald kwaliteit .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Likeurtjes, waarom wil je een zo hoog mogelijk alcohol percentage(?). Mijn inziens gebruik je turbo gist als je haast heb, grote hoeveelheden alcohol nodig heb en als je de kans wil lopen dat de alcohol van mindere kwaliteit wordt. En dat is allemaal prima, misschien proef jij wel nooit het verschil of gebruik je de alcohol voor andere doeleinden als drank("medicijn" of parfum of ontsmetting) en dan is een turbo gist heel makkelijk. Als het om de smaak gaat vindt ik een stookwijn met een percentage van 10 a 12 % prima.

Mijn simpel advies is dan ook bij welke gist dan ook, gebruik voor 25 liter stookwijn max. 6 kg suiker en neem er 3 weken de tijd voor.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Duidelijk. Ik maak mijn likeurtjes altijd op basis van 95% alcohol.
Nu vandaag de T500 besteld, begin helemaal bij 0 om te stoken. Dus ben blij met elk advies en suggesties. Dus uw advies is stookwijn maken met bv turbogist en 6 kilo suikerven dan 3 weken laten staan? Hoe hoog wordt het % dan ongeveer na run met T500?

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog nooit stookwijn gemaakt of alcohol gestookt. Dus ben blij met alle info en suggesties. Wat adviseert u voor gist en hoeveelheid gist/suiker/water voor "goede" neutrale alcohol?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat is er nu belangrijk likeurtjes kwaliteit, percentage of hoeveelheid .

Hoe hoog je stookt hangt niet af van ketel maar wie hem bediend

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het percentage zal sowieso 92+% zijn. Alleen de hoeveelheid is dan iets minder.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik hoop dat ik er iets meer van ga snappen als ik ermee ga starten en uitproberen. ?

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey RuMo, heb je advies opgevolgd en geduldig 3 weken gewacht. Volgens mij is het totaal mislukt. Ben de eerste 10 liter aan het stoken gegaan en bij een temperatuur van 95 graden begon er uiteindelijk wat te druppen. De eerste 50 cl (voorloop) had 30 procent alcohol. Ik krijg duidelijk het idee dat het vergisten niet helemaal gelukt is. De Stookwijn is nog erg zoet. (Je kan er plakstrips van maken om vliegen te vangen).

ik ben bang dat ik te weinig gist heb gebruikt, slechts 10 gram op 6 kilo suiker en 25 liter water. Ik denk dat ik de Stookwijn laat afkoelen, terug in het vergistingvat bij de andere 15 Liter mislukte Stookwijn en meer gist (vraag is dan hoeveel) erbij en maar weer een tijdje wachten.

Wie heeft raad?

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?