Een PID controller, hoe slim ook, heeft geen rol in ‘onze’ manier van destilleren. Aangezien de top temperatuur naar gelang van het percentage alcohol in de damp gaat stijgen en de PID probeert op 1 waarde te blijven, krijg je op een moment niks meer eruit.
Wil je echt een PID gebruiken!? Het kan, maar dan ga je deze (als je een kolomstoker bent) gebruiken om je reflux te sturen. Gaat de temp boven 77.8C, dan laat je de PID de reflux verhogen waardoor je temperatuur weer terugzakt. Heel nauwkeurig en fantastisch.
ECHTER: dat kan NIET met de PID’s die wij kopen. Onze PID’s zijn intelligente aan/uit systemen en dat werkt niet. Je hebt dan een PID controller nodig die je afsluiter kan openen/sluiten met een bepaald (door de PID berekende) percentage.
Dus het ene moment 20% open (voldoende reflux om stabiel op temp te blijven) en even later een ander percentage omdat er minder alcohol in de damp zit en de refluxratio omhoog moet om toch weer op 77,8C iit te komen.
Let wel: alleen met refractiekolommen heeft dit zin. Probleem: de process control apparatuur die je nodig hebt kost een veelvoud van een 4-5 traps bubblecap kolom en ketel........
Pffffff.wat doen jullie moeilijk,gasbrander ketel koelvat en klaar,zo werk ik al 16 jr. als ik met al dat spul wat jullie bedenken moest werken,kwam ik niet aan stoken toe en had ik het al opgegeven,voor 5 ltr per jaar een heel lab.in richten,volgens mij zijn jullie meer bezig met,met al deze onnodige dingen dan met stoken.
Je hebt gelijk Chris. Jij regelt met jouw dikke teen de gastoevoer, ik met mijn vinger aan de vermogensregelaar mijn element. Zolang we geen massa stokers zijn heeft het heel weinig zin om dit soort regelaars te bouwen.
Mijn PID gaat morgen wel heel mooi mijn bbq aansturwn en op 110C houden zonder dat ik wat moet doen.
Haha Chris, iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Zo heb je ook weer hobbys binnen de.hobby. De een houdt van eenvoud en de ander van meten en perfectioneren. Een ander bouwt zijn eigen ketel en weer een ander koopt een computer gestuurde.
Op het eind proberen we allemaal op onze eigen manier een heerlijke borrel te maken.
Jaja niks mis mee, ik stook alleen.heb ik werk genoeg aan.ieder zijn hobby.
Het is fascinerend te zien ,hoe iedereen met zijn hobby bezig is. En de een doet dat heel technisch, de ander ambachtelijk. Ik snap geen zier van een Pid Pam pet controller, en ik wil mijn SG niet op mijn GSM volgen. Maar het kan ,en sommige genieten daar weer van.
Ik gebruik de Tilt voor mijn bieren. Zo hoef ik geen samples te nemen en de fermenter niet te openen. Maar ik heb nu ook een Rye Whiskey mash staan te gisten en daar ga ik geen dure Tilt voor gebruiken.
Ik gebruik overigens niet eens alle mogelijkheden, ik laat niets loggen, ik check af en toe ff mijn telefoon om het verloop te volgen. Maar ik heb nog nooit een grafiek er van gemaakt.
Ik doe gewoon alles op gevoel.ik gebruik alleen een alc.meter,en die zou ik ook nog niet nodig hebben,en een aansteker,om de brander aan te maken,en om te kijken of het uitgegist is.maar dat is voor ieder weer anders,de een houd van techno,ik dus niet.ben ook blij dat ik een mobiel kan bedienen en daar heb ik al genoeg stres mee,pokke ding.dat ik op het forum ben gekomen heeft mijn zoon voor gezorgd.ik heb 7 beroepen maar niet een wat met electronica te maken heeft.kan een schip bouwen en een huis.maar,vraag mij niets over een computer.
Ik doe gewoon alles op gevoel.ik gebruik alleen een alc.meter,en die zou ik ook nog niet nodig hebben,en een aansteker,om de brander aan te maken,en om te kijken of het uitgegist is.
Chris , ben jij zo een barbaar? Aansteker en alc.meter en meer niet. En de lucifers dan, je wilt toch niet beweren, dat je je sigaar met een aansteker aansteekt? Of rook je bij de ketel geen sigaar? Heb ook een alc meter ,maar dan 3 , en sinds vorige week nog 2, GSM in de tas, en die meldt zich gelukkig , als hij bijna leeg is. Doe alles via mail, geen GSM of Ap(p)en, en ik heb weinig vrienden. En als ze een apje voorstellen voor een vriendengroep, haak ik af. 6 kinderen, 3 bijna 4 kleinkinderen en een partner is druk genoeg. 😉 😉
Om even ontopic te blijven, temperatuur zal voor mij toch nog een tijdje een probleem worden, maar ik vind ,dat ik dat op gevoel moet gaan kunnen. Meten is weten, maar instinct moet je kweken, en blijven trainen.Vandaar hobby’s met oude technieken.
Pffffff.wat doen jullie moeilijk,gasbrander ketel koelvat en klaar,zo werk ik al 16 jr. als ik met al dat spul wat jullie bedenken moest werken,kwam ik niet aan stoken toe en had ik het al opgegeven,voor 5 ltr per jaar een heel lab.in richten,volgens mij zijn jullie meer bezig met,met al deze onnodige dingen dan met stoken.
Als je het echt zo zou bekijken zou je ook naar de slijter kunnen
Als je nooit iets meet maak je bagger !
Ik doe dit al 40 j . ik denk 90 % doe ik op routine
Maar ik doe altijd een steekproef .
William een sigaar mag je met een gasaansteker aanmaken,zelfs beter dan een lucifer,vroeger gebruikte men benzine aanstekers.en een lucifer moet je eerst een beetje laten branden ivm.de zwavel.dus gas aansteker is beter.?
Ja Robbert heb je gelijk in.ik heb het geluk om een jr.in Roemenie tussen de stokers te hebben gezeten,en dat is wat anders ,dan geven stokers die al 50 jr.achter de ketel hun kennis aan je door.die mensen meten ook niets,hadden nog geen alc.meter.dat was mijn leerschool.luisteren ruiken proeven.maar als beginnende stoker zonder begeleiding,zal het zeker wel handig zijn om wat te meten.
met oude ketels en oude routines zijn er stiekem dingen in geslopen die in feite ook formen van meten over nemen .
mash wrijven tussen handpalm voor plakkerigheid , ketels laten ademen voor afsluiten , vlam controle op co2 .
Naloop controle op lepel met vlam , carnauba was om temperatuur te meten en ook zien en ruiken .
hoe loopt de uitstroom . wat voor geluid maakt de ketel enz ..
Jij had de ervaring al voor je los gelaten werd Chris . ??