Meldingen
Alles wissen

Fruitvergisting gaat mis? Help!


Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Stokers, 

Ik heb afgelopen zaterdag 25 l aan peren beslag gemaakt van heerlijke conference peren direct van de boer. Vervolgens heb ik de Ph waarde gemeenten waarna ik er een beetje melkzuur bij heb gedaan om de Ph waarde goed te krijgen, daarna heb ik Fruit Turbo Yeast van Alcotec eraan toegevoegd. Van zaterdagavond tot zondagavond borrelde het heel erg goed. Sinds gisteren (maandag) is het gestopt met borrelen en hoor ik niets meer (1 bubbel per 5-10 minuten). Temperatuur is ideaal voor de gebruikte gist. 

Als ik naar het vat kijk, zie ik het resterende pulp boven zwemmen en onderin het sap met een gelige/melkachtige kleur (dit was zondag nog donker/doorzichtig). 

Aangezien ik dit gehele proces al heb doorlopen met Appels een aantal maanden geleden, heb ik geen idee waar het is mis gegaan. Het enige verschil met het vergisten van de appels was dat daar de Ph waarde vanaf het begin goed was. 

Inmiddels heb ik al een zakje alcotec re-start aangeschaft wat morgen zou moeten binnenkomen. Kunnen jullie mij helpen met waar het is mis gegaan en hoe ik het weer goed op gang kan krijgen?

Dankjulliewel!

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erwin, die melkzuur was wellicht geen goed idee. Niet teveel meten maar gist erbij en gaan. Ik denk dat als je niks doet, het toch nog goed komt. ChrisV is onze fruit expert. Hij weet vast wel een tip.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel melkzuur heb je gebruikt en wat was de pH voor en na de toevoeging? Waar meet je je pH mee strips? En indien met een pH meter, was deze gekalibreerd?

Heb je je start SG gemeten en wat is je SG momenteel?

1 bubbel in de 5 a 10 minuten wil zeggen dat het nog steeds gist.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Munckerik, 

De Ph waarde voor de toevoeging lag boven de 4,3 uit mijn hoofd, ik heb er vervolgens melkzuur aan toegevoegd tot de ph waarde rond de 3,5/6 lag. Dit heb ik gedaan met een ph meter die ik gekalibreerd heb.  Even gekeken: ik schat dat er zo'n 100ml melkzuur in is gegaan.

SG heb ik helaas niet gemeten...

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Erwin,

 

Kan het niet zo zijn dat de suiker in het sap gewoon op aan het raken is? Ik denk dat als je er een kilo suiker bijgooit het dan snel weer net zo hard bubbelt als daarvoor. De vraag is of je dat wilt, suiker erbij geeft vaak een scherpere smaak aan de toekomstige schnapps.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey, 

Ik zat hier inderdaad ook over na te denken, maar zoals je zelf al zegt... het gaat hier toch om de smaak en niet de hoeveelheid. Maar als binnen 1 dag alles vergist is, was het suikerpercentage erg laag. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

pH 4,3 is al behoorlijk laag. pH 3,5 is echt wel de ondergrens waar gist van houdt. Ik durf zo niet te zeggen of het melkzuur de boosdoener is maar ik zou dat ook niet toegevoegd hebben. En 100 ml is behoorlijk veel.

 

SG meten is belangrijker omdat je dan weet hoe de vergisting verloopt. Alle gisten hebben weer een ander profiel.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het kan wel hoor, je hebt dus helemaal geen suiker toegevoegd?

Volgende keer het soortelijk gewicht meten, dan kun je een inschatting maken hoeveel % je kunt behalen. Dan kun je ook een inschatting maken of het normaal is dat de gsiting snel op zijn einde loopt.

Maar zoals Erik al zegt, een bubbel in de 5 a 10 minuten is nog niet uitgegist. Heb je een Vinometer? Dan kun je eerdaags eens meten hoeveel alcohol er is ontstaan.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daarom is je SG meten zo belangrijk.

 

Een appel heeft doorgaans veel meer suiker dan een peer.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even opgezocht; bij een peer geven ze 10,5 gram suiker per 100 gram op en een appel tussen de 11 en 20 afhankelijk van de soort. Dus kan zomaar het dubbele zijn.

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Erwin53,

Mijn peren (60 liter vat) stonden ook maar te staan en wilde ook niet gisten, heb een giststarter gemaakt met vruchtensap en bakkersgist, daarna heeft het ruim 3 weken gegist.

Komt uiteindelijk allemaal wel goed.

Groeten, @ndré

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook bakkersgist gebruikt voor de pruimen pulp laatst , ging goed en verstookt tot behoorlijk alchahol percentage, ik denk dat je beter met bakkersgist kunt werken ipv kant en klare gist van een aanbieder,

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik had laatst ook problemen  met een vergisting. 2 sneetjes brood en een beetje suiker toen ging het bij mij weer borrelen, misschien ook een optie

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou er even een lucifer bo ven houden word die uitgeblazen dan is het nog aan het vergisten en komt het goed.anders wat verse bakkersgist er bij.de volgende keer fruit event suiker beetje water en verse bakkersgist.sucses verzekerd.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?