Meldingen
Alles wissen

Onbespoten fruit


Berichten: 189
Topic starter
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

beste forummers

als jullie fruit uit een supermarkt of van een plaatselijke fruit kweker gebruiken hoe weet je dat de boel niet bespoten is ? Hier kan je toch nooit zeker van zijn of zijn er kenmerken te zien aan fruit of het wel of niet bespoten is ?

 

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dat weet je dus niet,het is bijna altijd bespoten,of je moet zelf bomen hebben of fruit met wormen,gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een adresje waar ze biologisch telen met bijen en hommelvolkjes, kwarteltjes op de grond en dus ook onbespoten.

Gewoon zoeken en natuurlijk langsgaan 😉

Zoals Chris ook al zij het is ( bijna ) altijd bespoten.

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bespoten fruit: naar verluid zou het wassen van appels met enkel maar water onvoldoende zijn. Ze een kwartiertje laten liggen in een bicarbonaatoplossing zou dan weer de oplossing moeten zijn om het meeste ‘vuil’ eraf te krijgen. Maar zelfs dan weet je niet hoeveel chemisch spul zich al in de appels heeft opgeslagen. Schillen is ook geen oplossing, want dan verliest men teveel smaakstoffen...   

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Lambiek, jij weet dit. Gister een discussie gehad met mijn moeder (bejaard, gepensioneerd laborante). Volgens haar zit er helemaal geen pectine in de schil van een appel. Ehhh... ik weet het niet meer nu....

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nimrax pictine zit in de pitjes vd.appels daarom at ik ook altijd het klokhuis op.is gezond.en dat bio.wat zo uit de lucht komt het fijnstof krijg je ook binnen,dus vergeet bio maar,ik let er wel op en probeer het meeste zelf te maken maar de grondstoffen zijn al niet te vertrouwen.gr??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Chris, had "de bitch",mn ma, verdorie toch weer gelijk... grrr
En ja, bio... eco... ik donderde even van mijn bankie toen ik in een docu zag dat je van sla, gekweekt op kunstmest, ook dik wordt. De kunstmest wordt als suiker opgeslagen in je sodemietertje. Is toch niet leuk meer zo.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus de parkiet word er ook vet van,gvd.daarom word ik niet vet,alcoholisten zijn nooit vet.?????gr.??Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik werk zelf in de tuinbouw en heb aardig ervaring met gewasbeschermingsmiddelen. De middelen die gebruikt worden, worden als het goed is, in zulke lage concentraties gebruikt dat de MRL-waarden (maximaal residu waarde) niet overschreden worden en het veilig is voor mensen om te consumeren. of je het nu eet of stookt je krijgt het toch wel in kleine hoeveelheden binnen, net als antibiotica met vlees eten (niks is tegenwoordig meer echt puur natuur en gezond). er worden vele verschillende soorten middelen gebruikt die allemaal anders werken. zo heb je contact-middelen die giftig zijn wanneer een insect het aanraakt, dit zijn middelen die OP het gewas zitten. er zijn ook systemische-middelen die IN de plant trekken en wanneer de insecten er dan van eten dood gaan. deze middelen zitten dan ook in de vruchten, die kun je er dus ook moeilijk af wassen.

Elke vorm van voedselproductie/ verwerking heeft gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 

(hobby)bierbrouwers/ graan-distilleerderijen hebben met hetzelfde probleem te maken. er zullen maar weinig (graansoorten) mouten onbespoten zijn. 

Het effect van het het verstoken van bespoten ingrediënten weet ik niet maar het zal er naar mijn idee niet beter op worden. iedereen heeft er helaas mee te maken, er valt weinig aan te doen. 

Ik maak me er niet al te dik over, ik geniet liever van een glaasje zelfgestookt dan dat ik om dit onderwerp kopzorgen ga kweken.

@koperstoker; om antwoord te geven op je vraag. Nee dit is niet zichtbaar maar wil je je het minste zorgen maken dan is de keuze voor Nederlands fruit over het algemeen het beste naar mijn mening. Nederland is streng qua gebruikt en residu van gewasbeschermingsmiddelen. Spaanse en Italiaanse telers (als voorbeeld) nemen het iets minder nauw met de regels en daar gelden ook net andere regels omtrent het gebruik hiervan. 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooie uiteenzetting, Hobbyman. We ontkomen er dus gewoon niet aan. I rest my case.

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Nimrax , pectine bevindt zich in schillen, steeltjes, pitjes. Het is een stof die de cellen aan elkaar “lijmt”.  De hoeveelheid pectine in een appel wordt gesteld op 1%, maar dit percentage hangt af van de soort appel alsook de rijpheid. Hoe rijper, hoe minder pectine.  Appels, pruimen en kweeperen bevatten pectine, aalbessen en aardbeien bevatten amper pectine. De fruitwijngildes hebben overzichtelijke tabellen waarin pectines, tannines, suikers, zuurtegraad enz per fruitsoort is opgenomen.   Cheers

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Lambiek, thanks. 1% lijkt me verwaarloosbaar. Weer wat geleerd. Cheers 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En als het al niet bespoten is dan zit het in de grond of verpakking,gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?