Meldingen
Alles wissen

Vergisting gestopt na overhevelen, wat nu


Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo allen,

Ik heb gisteren na een week gestage vergisting, mijn birdwatchers over geheveld.
Hij was al iets afgenomen in activiteit, maar blupte nog genoeg.
En ik nam aan dat na overhevelen met wat extra zuurstof inslag de boel wel weer zou versnellen, helaas het tegen deel waar.
Nu ben ik heel stom vergeten het begin sg te meten, hij hangt nu op de 1046. Ik heb geproeft en je proeft duidelijk alcohol maar is ook nog flink zoet.
Moet ik nieuwe gist toevoegen? Of de ketel in en stoken maar?

Beantwoorden
7 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik neem aan dat je overgeheveld hebt om wat dode gist kwijt te raken!?

Met de zuurstof gaat het gist restant zich weer vermenigvuldigen. De vergisting komt wel weer op gang als de zuurstof op is.  

 

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jazeker, eerste bezinksel maar verwijderen..
Ok dan wachten we nog maar even.
Heb zojuist een kilo wilde bramen geplukt
Die de vriezer in en daar gaan we een mooi flesje meer macereren..

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je gemeten met een refractometer? Bij hobbybrouwers is het een veelgemaakte fout om de meting tijdens/na vergisting niet te corrigeren.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hele goeie Mick daar had ik even niet aan gedacht.

 

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb geen refractometer, hoe corrigeer ik de meting?
maar een sg van 1046 lijkt mij nog vrij hoog

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je met een refractometer meet gaat dat goed voor de vergisting. Tijdens/na de vergisting beinvloedt de alcohol de meting en moet je d.m.v. een berekening (diverse calculators te vinden) het juiste SG bepalen.

Als je met een hydrometer gemeten hebt hoef je alleen te corrigeren voor temperatuur als je bij een andere temperatuur dan 20 °C (voor de meeste hydrometers) moet je ook corrigeren, maar dat zijn relatief kleine afwijkingen.

 

Als je 1.046 met een hydrometer gemeten hebt kun je die waarde gewoon gebruiken en een eventuele temperatuurafwijking voor lief nemen.

Je SG is dan inderdaad gewoon te hoog en is de vergisting niet goed.

Misschien niet genoeg gist toegevoegd, teveel suiker of slecht belucht (kan met extra gist worden opgevangen).

 

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok
Bedankt voor de heldere uitleg, ik zal zo nog wat gist toevoegen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?