Ik begrijp natuurlijk ook wel dat essences een eenvoudige en snelle manier van smaakjes toevoegen zijn.
Maar zijn er ook gegronde redenen waarom je ze wel of niet moet gebruiken.
Weet iemand wat er in zit?
Weet iemand hoe ze gemaakt worden?
Kunnen ze allergieën overdragen?
Zijn de smaken hetgeen wat me ervan verwacht?
Wel of niet doen?
Hoi Erbij,
Zelf heb ik enige ervaring met essens. Het is een snelle en makkelijke manier om je drank smaak en kleur te geven. Moet er wel bij vermelden dat het van belang is dat je alcohol zo schoon mogelijk moet zijn. Ik bedoel hier mee dat je gestookte beslag bijvoorkeur van sacharose (kristalsuiker) moet zijn. Hier zit zo min mogelijk bij smaken aan.
Daarnaast verschilt de smaak ontwikkeling heel erg. De andere smaak gaat beter met jou alcohol dan de ander. Smaak is iets persoonlijks en is voor iedereen anders. Ook hierbij geldt dat je veel moet testen en proberen.
De inhoud van een flesje kan op drie manieren geproduceerd zijn. Alseerst geëxtraheerde (getrokken) grondstoffen die via een soort destilleeropstelling worden gewonnen. Daarnaast kan er ook natuur-identieke smaak worden gewonnen. Dit kan doormiddel van genetische gemanipuleerde micro-organismes die de smaak exact namaken. Als laatste zijn er nog synthetische smaakstoffen, deze worden geproduceerd in laboratoriums en zijn dus grotendeels chemisch. Hier hoeft overigens niks mis mee te zijn.
Allergische reacties zijn zo goed als uitgesloten. Mochten er stoffen in zitten die een reactie oproepen, dan moet de fabrikant dit vermelden. Daarnaast worden de grenzen waarbij reactie optreden niet behaalt. Dit komt omdat het een productie proces is waarbij allergenen niet mee komen.
De smaak komt komt erg overeen met gerelateerde producten en zeker een keer waard om te proberen.
In het kort, zeker een keer proberen als je maar het lang genoeg laat trekken.
Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik het wel!
Geweldig goed antwoord. Dank je wel.
Ik sluit me helemaal aan bij Bruinekarper. Laboratorium smaakjes zijn wel E-nummers, waarvan onduidelijk is of ze schadelijk zijn.
En hierbij een blik in mijn lab-kastje, Ik kan binnen een slordige 10 minuten een fles baccardi, cocos, citroen brandewijn likeur, creme de cacao, en in een mix een unieke chemische smaak.
Kan je er ook nog een totaal overbodig kleurstofje bij mikken. Op de flesjes zelf staat de gebruiksaanwijzing al. meestal 10 ml en 250 gram suiker in een liter moonshine. Dan dit in een waterkoker het kookpunt laten aantikken en met een houten lepel doorroeren. Dan is alles ver ertert-samen gevoegd- en dan laten afkoelen en er iemand blij mee maken want ik hoef het zelf niet. Dit is de chemische, industriële manier.
Dan de liefdevolle ambachtelijke methode:
Zoek of kweek zelf vruchten uit jouw streek, maak eventueel een karamelsiroopje. (Youtube: zoekwoord karamel maken. Dus even suiker met water bakken in een pannetje en dat bij je vruchten gieten( mijn ervaring: 20% siroop , dan je pot of fles helemaal vullen met vruchtjes en dan vullen met moonshine 30-50%. En als je alles met passie en liefde doet, proef je dat erin terug. En een stokje vanille in je drank maakt de smaak uniek lekker. Of experimenteer eens met een kaneelstokje. Bij mij komt de visite ervoor terug. In de slijterij is :"de sky the limit".
Voor moonshiners, is space the limit. En je kan het bijna niet verpesten. Zo wel? Dan stook je je misbrouwsel toch gewoon? Heb je je moonshine weer terug 😉 Succes!
Van e-nummers is het juist heel duidelijk wat het is en of ze eventueel schadelijk zijn. Het zijn de meest gecontroleerde en best omschreven stoffen die gebruikt worden in de voedingsindustrie. Voor schadelijke e-nummers in sterk alcoholische dranken zou ik me niet zo druk maken, de alcohol is schadelijker.
Mocht je toch twijfelen over een e-nummer dan kun je dat eenvoudig opzoeken.
E330 (citroenzuur) is veel gebruikt bij het maken van invertsuiker, komt van nature voor in citroenen en dus ook in "ambachtelijk" gemaakte limoncello.
E422 (glycerol) wordt veel gebruikt om de viscositeit te verhogen en komt voor in essences (wordt bereid uit plantaardige- of dierlijke vetten). Niets mis mee en ongevaarlijker dan alcohol wat carcinogeen is.
Klopt Munckerik, mijn bejaarde moeder, gepensioneerde laborante, leest na haar oogoperatie over mijn schouder mee en ziet alweer veels te veel_(Oh wat een slechte zin in het begin van je vorige post en het is verersteren)..........,pffff ma, ik ben op dat moment 2x gebeld toen ik aan het typen was en je bent een bitch... maar ze zegt net al hetzelfde als jij over de schadelijkheid van alcohol.Maar ja, alles is slecht. Suiker is ook al slecht.. Ok, stevia dan maar?
Het is alleen net maar waar je gevoelig voor bent. Van commerciële methylalcohol houdende (hoofdpijn) drank ga je inderdaad eerder dood. Moonshiners leven langer,kennen minder stress en hebben meer plezier. Moonshine is ook anti depresiva. Ik ga effe aan de borrel met de bitch.
Alcohol is zeer zeker shadelijk als ik een fles in de winkel koop heb ik s'morgens een hoofd met een kernexplosie,drink ik die zelfgemaakte troep heb ik nergens last van al zak ik 2 dagen achter elkaar door ik ben 65 en nooit ziek dus ik word er wel oud bij,en al die e nr's vertrouw ik ook niet ,werk met die dingen die uit de natuur komen dan weet je zeker dat je goed zit,ik den dat het ook onze bedoeling is om iets te stoken wat (gezond) is,ik werk alleen met fruit verse bakkersgist en als nodig is suiker,niet moeilijk geen formules,en ik hoef ook geen whisky te copieeren,ik stook moonshine.gr??Chris.V
Jaa, mooi gezegd Chris! Ik was eerder ook van de metertjes check en control freak.
Jij hebt me ervan af geholpen-waarvoor dank-! En ja, ik krijg wel eens een fles likeur kado en krijg dan hoofdpijn (kuppepien in het N-Limburgs) en een suf lijf de dag erop. Met garantie.
Als je eenmaal moonshine hebt ontdekt, wil je niets anders meer.
Natuurlijk is helemaal zelfgemaakt het beste en geeft ook de meeste voldoening!
Toch gebruik ik ook af en toe een essence. Ik houd van Gin en kom er door drukte eigenlijk niet aan toe om zelf een mooi kruidenbuiltje samen te stellen en te experimenteren. dus ik mix ook wel eens een essence door een flesje alcohol.
Ik heb deze week een paar classic essences van Still Spirits aan de winkel toegevoegd en ik moet ook aan Imake berichten wat ik er van vind. Ik had geen gin meer staan dus ik heb gisteren de Blue Jewel Gin essence uitgetest.
Bij de meeste essences kun je vrijwel meteen een borrel nemen en ervan genieten. Nou, deze niet. Ik nam een borrel (zonder Tonic) en ik vond hem erg scherp en niet lekker. Balen! ik had echt zin in een goede Gin.... Nu een dag later toch nog eens geprobeerd en nu hij lekker tot rust is gekomen is hij zowaar heerlijk geworden! ik zit nu al aan mijn 2e glaasje. Straks bij het boodschappen doen maar weer een fles Tonic in huis halen.
Het gaat om deze essence: http://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-classic-gin-voor-2250-liter/
Ik vind het trouwens wel leuk om jullie ervaringen met essenses te lezen. Ik heb veel vraag naar Cognac maar die hebben we niet, wel diverse brandys. Ik hoor ook dat mensen de brandy gebruiken als Cognac vervanger in de keuken en dat dat geweldig werkt! En meteen dus een stuk voordeliger is dan echte Cognac in de keuken te gebruiken. De alcohol verdwijnt immers in de afzuigkap.
Ik ben benieuwd naar jullie toepassingen!
Mooi is dat he? Alleen al een paar dagen verschil en je hebt een heel ander product.
Ik gebruik moonshine ook regelmatig tijdens het koken. Ik hou niet van peper dus mik ik er moonshine puur bij. Tonijnsteak gemarineerd,salades,bowl. Goed te doen hoor. Wel na de maaltijd een uur rijverbod,haha Als je met vruchtjes werkt, is dat op de langere duur ook een sluip moordenaartje. De meeste alcohol lijkt in de vruchtjes te trekken dus is de siroop mild totdat je wat te kauwen binnenkrijgt. Lekker hoor 😉
Ik denk dat we naast de drank recepten nog een rubriekje keukenrecepten moeten toevoegen. dit is trouwens zo'n leuk boek:
Deze essence is erg goed! Net als de andere gin van StillSpirits trouwens.
Hier zijn ze er dol op.
Ik heb ook de absint en amaretto nog staan. Bij de amaretto hoort nog een zakje - volgens mij met suiker en andere bestanddelen- om het dikker/stropiger te maken. Beide erg lekker.
Ik nu ook 😉 Volgende week komen er nog een paar smaakjes bij. Peter en Saskia schrokken van mijn grote assortiment Prestige en zeer kleine assortiment Still Spirits. Dus ze gaan mij pushen om meer van hun assortiment toe te voegen.
Prestige is voordelig maar met de essences van still spirits maak je grotere hoeveelheden. Dus als je eenmaal weet welke smaak jij lekker vind maakt het niet uit in prijs.
Ik zal het in de gaten houden 🙂