5 kg.Whiky mout schroten .
23 l . Opwarmen 60 min - 65.c
,, 60 min 75 .c
,, 30 min 85 .c
afkoelen tot 25 .c Uniebrew Whiky gist er bij en na een uur was het volop aan het gisten.
s.g. 1050 . 3 kg suiker opgelost en toegevoegd . s.g. 80
1080 ?
Hoeveel stookwijn heb je hier uitgehaald?
En ben ook benieuwd naar de hoeveelheid ná stoken.
Ik haalde 4 liter stookwijn, (uit de whiskymout in de blender) vond dat ik vergelijk met mijn suikerwash nogal weinig.
Wanneer je mout gaat vergisten heeft de opbrengst ook te maken met de manier van maischen. De ene maischmethode is de andere niet en de ene zal meer onvergistbare suikers opleveren dan de andere. Mout vergisten of suiker vergisten is appels met peren vergelijken. Het rendement van mout is veel lager dan dat van 100% vergistbare suiker. Je kwaliteit is echter veel beter dan enkel suiker vergisten. Het zijn keuzes die je maakt.
Vanuit een filterzak het ik 15 lieter schone stookwijn gekregen en daarna weer aan het gisten gekregen na toevoeging van rietsuiker en roggebrood en daar heb ik ook weer 15 lieter schoon gekregen en dat staat nu te klaren .
Het verslag over het geheel komt na het stoken.
Toen het SG 1000 was heb ik met een glazen vino meter gemeten maar die gaf 24 % aan , hoe kan dat , heb ik nog niet eerder meegemaakt .
Wanneer je van 1.080 naar 1.000 bent gegaan heb je 10,5% alcohol. Vinometer is niet zo betrouwbaar.
De rest mout weer laten gisten na 3 kg suiker erbij te hebben gedaan , weer 15 lieter , maar helaas de fles uit mijn handen laten glippen en daar was de vrouw echt niet blij mee . ????
Mij is wel eens een vat overgelopen in de winter,had ik bij de verwarming gezet,resultaat pers naar de knoppen,maar Adriana niet kwaad,was die pers al lang moe,???
oude topic.
als ik mout koop dan kan ik dus rustig 1 kilo mout mengen met zeg 4 kg granen die niet gemout zijn.
moet ook de gewone granen door de schrootmolen of enkel de mout?
Oaks ik het zie komt door hetkneuzen van de graankorrel (schroten) die binnenkant van het graan vrij. Hierdoor kunnen de enzymen gemakkelijker het in de korrel aanwezige zetmeel bereiken. Ik verwacht dan ook da je beter alle granen kunt schroten; zowel de gemoute als ongemoute
Met het schroten kneus je de graankorrel. Hierdoor komt de binnenzijde van de korrel ‘open’ te liggen. De enzymen kunnen hierdoor het zetmeel in de korrel beter bereiken. Ik verwacht dat je beter zowel gemout als ongemout moet schroten