Goedemorgen allen,
Ik wil graag een eigen stook wat meer houtlagering bijbrengen dan enkel de snippers-in-weckpot.
Daarvoor heb ik een 5 liter vaatje (medium getoast) besteld.
Nu heb ik geen idee welk alc.% ik moet aanhouden bij het op vat leggen van de stook. Wat googelen op internet en hier op het forum leert me dat er (ook daarin) veel voorkeuren bestaan.
Op dit moment heb ik een 70% alc. uit granen staan die uiteindelijk naar 42% moet.
Iemand suggesties?
Dank, reeds!
Dirk-Ja
ik bedoel natuurkijk:
Dank, reeds!
Dirk-JaN
π
Hoi Dirk-JaN,
Β
Het antwoord op die vraag is afhankelijk van welke smaken je uit het hout wilt trekken en hoe je het vat gaat opslaan.
Β
Percentage in de regel, hoe hoger deze wordt des te meer worden er looizuren uit het hout getrokken. Schotse whisky's worden bijvoorbeeld met 70% in het vat gedaan, de bittere smaken worden als onderdeel van het smaakprofiel gezien (let wel dat dit effect minder wordt naar mate het vat vaker gebruikt is). Bourbons bijvoorbeeld zitten vaker rond de 48% a 50% om meer de vanille tonen eruit te trekken. Wat heb je eigenlijk gemaakt?
Β
Het vat dient koel te staan met een relatief hoge luchtvochtigheid anders verdampt er een hoop en dus ook de alcohol. Misschien raadzaam dus om meer richting de 50% te gaan.
Β
Let wel dat het raadzaam is om nog een voorbehandeling van het vat te doen, zie dit topic.
Hi Alchemist,
Dankjewel voor je antwoord en link naar het uitgebreide kleine-vaatjes-topic!
Ik heb het eerder gezien, maar kon het met deze zoekterm niet terugvinden.
Hier kan ik zeker iets mee.
Ik heb samen met een vriend twee verschillende dingen gemaakt:
1. een honing eau-de-vie uit 100% natuurzuivere honing
2. we hebben oud brood bij een bakker opgehaald en daarvan een broodpap gemaakt. Daarna hebben we de lange zetmeelketens met enzymen opgeknipt tot vergisbare suikers en die vergist.
Met voornamelijk de broodpap willen we experimenteren met het maken van 1) jenever en whisky. Dus dit brood is als het ware is het fantastische verhaal van graan dat brood werd, maar liever Whisky werd π
Groeten, Dirk-Jan
Allen,
Dank voor de input.
Inmiddels hebben we het vaatje getest op waterdichtheid en hebben we er 24 uur krijtwater in gehad (en kwam al mooi bruin water uit).
Zojuist hebben we ons stooksel teruggebracht naar 50% en het vaatje gevuld!
Now we wait... en testen tussendoor natuurlijk!
Groeten,
Dirk-Jan