Meldingen
Alles wissen

welk percentage bij op vat gaan?


Diederrick
Berichten: 19
Topic starter
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedemorgen allen,

Ik wil graag een eigen stook wat meer houtlagering bijbrengen dan enkel de snippers-in-weckpot.
Daarvoor heb ik een 5 liter vaatje (medium getoast) besteld.

Nu heb ik geen idee welk alc.% ik moet aanhouden bij het op vat leggen van de stook. Wat googelen op internet en hier op het forum leert me dat er (ook daarin) veel voorkeuren bestaan.

Op dit moment heb ik een 70% alc. uit granen staan die uiteindelijk naar 42% moet.

Iemand suggesties?

Dank, reeds!
Dirk-Ja

Beantwoorden
14 reacties
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10024

@diederrick wat ook belangrijk is is hoe je het vat gaat opslaan. Als je het vat op 12 graden hij 75% luchtvochtigheid opslaat heb je minder verlies dus kun je ook lagere percentages opslaan . 

Wil je zachtheid houden aan de drank dan is opslaan 45 tot 52 % beter  . Ga je hogere percentages opslaan 62 tor 78 % zal je meer het hout en tannines naar voren halen . Bin langere rijping op vat vlakt dit wel iets af. 

Ik gebruik zelf oude vaten die al meerdere keren zijn gebruikt en ook heb ik ze gereconditioneerd  hierop sla ik in de regel op 48 % op.  Ik last ook meestal enkele jaren de drank op deze manier op vat rusten.

Let op dat je een nieuw vat vooraf goed voorbereid. Soms is jet nodig te spoelen met calcium omdat anders de looizuren erg straf zijn . 

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@robbert Dankjewel voor je informatie!
Ik heb inmiddels de link van @alchemist gevolg dus daar ben ik op aan het studeren.

Het idee is inderdaad het idee om zachtheid aan de drank te houden.

het eerste vaatje is er een van 5 liter, wat ons betreft (ik stook samen met een vriend) ook echt bedoeld om van te leren en te kijken hoeveel anders de drank wordt als je rijpt in een vat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10024

@diederrick vat rijping is  anders dan in een fles . Het ademen van het vat betekent ook dat niet alleen stoffen uitdampen maar ook zuurstof en andere  gassen die in de lucht zitten intreden. 

En ook deze mede verantwoordelijk zijn voor oxidatie en estervorming.

Daar naast is bij glas ook invloed van licht intrede wat niet altijd bevordelijk is op rijping.

Een klein vat heeft meer alcohol contact dan een groter vat je zal daarom daar ook rekening mee moeten houden .

Ook de kwaliteit van hout en de inwatering hebben invloed. 

Daarnaast ook in hoeverre je het vat vult  .

Een geheel gevuld vat kan langer opgeslagen dan een deels gevuld vat. 

Ondanks dat het leuk staat in huis zet een vat altijd in donker weg bij een zoveel mogelijk gelijkmatige temperatuur en luchtvochtigheid.

Net al het kunstmatig rijpen met licht en donker wisselen en temperatuur wisselen beïnvloed je smaak en kwaliteit. ( kunstmatige of versnelde rijping proef je ,) 

Wil je optimaal je hout benutten behandel je vat goed voor ! Pak niet een nieuw vat en Dender gelijk je drank erin. 

Zeker als je de zachtheid wilt behouden. Behandeling met calcium en spoelen zorgt dat je niet meteen de tannines om je oren krijgt. 

Eventueel is ook een spoeling met bentoniet een overweging om drank zacht te houden en toch ook de warmte van het hout te krijgen.

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@robbert, dank voor de wederom uitgebreide uitleg.

Ik kwam laatst al een tabelletje tegen met daarin het vergelijking in aantal dagen in een klein van t.o.v. het aantal dagen in een gro(o)t(er) vat.

We gaan na jouw uitleg en die van Alchemist zeker niet gelijk de drank erin knallen: het heeft moeite zat gekost om tot deze heerlijke alcohol te komen, dus het is ons er alles aan gelegen om een topresultaat te bekomen (en dat kost wel wat experimenteren 'vrees' ik).

We gaan het vaatje voorlopig in een schuur o.i.d. opslaan; de temperaturen zijn nog laag en ook de luchtvochtigheid is nog gunstig.

Even kijken hoe we dat dan in de rest van het jaar gaan doen.
Zou het vaatje in een afgesloten stalen vat in de grond ingraven bijvoorbeeld een goede optie kunnen zijn? Dan heeft het vaatje als het ware een privékelder.

Groeten, Dirk-Jan

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@diederrick ik heb drie maanden gehanteerd voor een paar rondes, met name in het begin zou ik geen jaar doen. Na de vatrijping een maand of drie in afgesloten fles laten laten rijpen.

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@alchemist Dankjewel! 
Is 3 maanden dan ook een realistische periode voor een nieuw vat?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@diederrick Ik heb met mijn vaatje vanaf de eerste keer 3 maanden gehanteerd en dat leek een goede invloed van hout op te leveren, let wel dat ik whisky aan het maken was en in de invloed van hout wat meer mag zijn. Mocht na de drie maanden de houtinvloed wat teveel zijn, doorzichtige flessen en een tijdje in zonlicht laten staan, dat breekt het nog iets af.

 

Maar met bijna alles wat deze hobby betreft, tussendoor proeven blijft het advies.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10024

@alchemist looizuur / tannines uit hout oxideren door zuurstof . Afsluiten in fles maakt dat zuren binden aan alcohol !

Zonlicht bevordert deze esterficatie.

Decanteren, ademen, zuurstof toevoegen of ozon oxideert Looizuur.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@robbert dan hebben die misschien ervoor gezorgd dat ik het als minder houtinvloed heb ervaren maar zelfs in een afgesloten fles merk ik verbetering op (nadat het wel 3 maanden in het vat heeft gezeten).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10024

@alchemist dat is narijping  en esterficatie . Daar wordt het iets lichter of zachter . 

Maar Bij een te zware looizuur en hout invloed zal je in afgesloten fles juist negatieve invloed hebben.  

De fles afsluiten met katoen helpt ademen dus  oxideren .

Decanteren dus regelmatig overgieten zodat zuurstof indringen kan helpt . Anders extra zuurstof of ozon.  

Beantwoorden
Diederrick
Berichten: 19
Topic starter
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik bedoel natuurkijk:

Dank, reeds!
Dirk-JaN

🙂

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Dirk-JaN,

 

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van welke smaken je uit het hout wilt trekken en hoe je het vat gaat opslaan.

 

Percentage in de regel, hoe hoger deze wordt des te meer worden er looizuren uit het hout getrokken. Schotse whisky's worden bijvoorbeeld met 70% in het vat gedaan, de bittere smaken worden als onderdeel van het smaakprofiel gezien (let wel dat dit effect minder wordt naar mate het vat vaker gebruikt is). Bourbons bijvoorbeeld zitten vaker rond de 48% a 50% om meer de vanille tonen eruit te trekken. Wat heb je eigenlijk gemaakt?

 

Het vat dient koel te staan met een relatief hoge luchtvochtigheid anders verdampt er een hoop en dus ook de alcohol. Misschien raadzaam dus om meer richting de 50% te gaan.

 

Let wel dat het raadzaam is om nog een voorbehandeling van het vat te doen, zie dit topic.

Beantwoorden
Diederrick
Berichten: 19
Topic starter
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hi Alchemist,

Dankjewel voor je antwoord en link naar het uitgebreide kleine-vaatjes-topic!
Ik heb het eerder gezien, maar kon het met deze zoekterm niet terugvinden.
Hier kan ik zeker iets mee.

Ik heb samen met een vriend twee verschillende dingen gemaakt:

1. een honing eau-de-vie uit 100% natuurzuivere honing
2. we hebben oud brood bij een bakker opgehaald en daarvan een broodpap gemaakt. Daarna hebben we de lange zetmeelketens met enzymen opgeknipt tot vergisbare suikers en die vergist.

Met voornamelijk de broodpap willen we experimenteren met het maken van 1) jenever en whisky. Dus dit brood is als het ware is het fantastische verhaal van graan dat brood werd, maar liever Whisky werd 🙂

Groeten, Dirk-Jan

Beantwoorden
Diederrick
Berichten: 19
Topic starter
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Allen,

Dank voor de input.
Inmiddels hebben we het vaatje getest op waterdichtheid en hebben we er 24 uur krijtwater in gehad (en kwam al mooi bruin water uit).

Zojuist hebben we ons stooksel teruggebracht naar 50% en het vaatje gevuld!

Now we wait... en testen tussendoor natuurlijk!

Groeten,
Dirk-Jan

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?