Monoblock; jouw aanpak is denk ik niet heel veel 'moeilijker' dan de mijne dus ik ben heel benieuwd (waar koop je zo'n mooi koelvat en wat kost dat bijv.). Tot nu toe meet ik geeneens temperatuur, laat staan SG of alcohol perc. van de wort (ik kan niks met zo'n vinometer). Ik doe het dus echt op de gok en zie alleen het borrelen van m'n waterslot. Ik hoop dat er wat zinnigs uitkomt maar dat kan inderdaad ook nog tegenvallen.
Het zou in elk geval wel interessant zijn als we door te experimenteren tot een relatief simpele manier van whisky maken kunnen komen...... succes!
Die koelbox heb ik hier besteld:
https://www.bouwbestel.nl/10-gallon-beverage-cooler-400-series-koelbox.html
Niet goedkoop in NL wel in de USA waar ze vandaan komen. 10 gallon is ook mooi ruim. Kwaliteit is zeer hoog. Er zit een kraantje in die eruit kan, en dan kun je er een RVS doorvoering in maken en een filter monteren.
Experimenteren zou ik het niet willen noemen want het is een methode die erg veel wordt gebruikt. Het word gebruikt bij het bier wort maken. Daar kun je de spullen dus ook voor gebruiken als je bier wil gaan maken.
En 5 kilo en afgevuld met warm water
Bij 30 grade het unibrew gist erbij
Sg van 1030 bij start
Blender methode
20ppm
En vandaag een wort chiller gemaakt van 8mm koperleiding. Lengte is 9 meter.
De vorm is anders dan de gebruikelijke spiraal vormen. Ik heb hem zo gemaakt dat hij in mijn 30L speidel vergister past, en je er ook meteen mee kan roeren. De wort ga ik niet koken, dus vandaar dat ik in de vergist ton ga koelen. Heb grondwater voorhanden. Dan moet de wort toch vrij snel afkoelen vanaf 65 graden?
Nice !
Mooi en slim ontwerp!
Met het oog op infectiegevaar, kun je hem goed schoonmaken?