Meldingen
Alles wissen

Whisky volgens stookTV

Pagina 5 / 13

Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb zojuist de whiskey mash  na 14 dagen overgeheveld voor morgen te stoken .

Er komt toch wel een pikant geurtje vrij van de mout ik ben benieuwd na de eerste stook .

Het alcohol percentage is nu 9,5 ° ik ben benieuwd wat het gaat opbrengen, zal de mash toch in twee maal moeten stoken in de 12 liter ketel.De mash staat nu uit te lekken voor te stoken maar is toch behoorlijk troebel zal hem een nachtje moeten laten staan voor gebruik zodat alles toch zoveel mogelijk is neergeslagen .

Ik zal morgen weten te vertellen hoeveel alcohol ik heb 

Groetjes

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geeft niks dat hij een beetje troebel is. Je hoeft niet te klaren, er zit smaak in die je in je distillaat wilt hebben. Dus afhevelen en stoppen als je bij het bezinksel bent.

 

2 x snelle striprun, daarna 1 keer spiritrun.

 

Succes morgen!

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Yep ga ik morgen doen zal zien hoever ik kom 🙂

Ga morgen nog een tweede keer overhevelen voor het zekere

groeten

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel goed! Hoe minder residu hoe zuiverder je stook.
Ben benieuwd naar de smaakervaring...

 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de wash uitgenepen en men handen al twee maal gewassen en de reuk is niet normaal van die mout  wij moeten sebiet op restaurant ik zal maar een beetje meer reuk aandoen 🙂

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Update 

Juiste eerste strip run gemaakt van 20 liter  mash

1,7 liter aan 53° alcohol de smaak zit er al in   (mout) ga morgen nogmaals een run doen 

Groeten

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tof... succes.

Laat weten hoe het afloopt hoor!

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi iedereen ik heb vandaag mijn tweede striprun gemaakt 1,150 liter aan 72° overgehouden 

Daarna derde run met cuts 1 liter aan 78° overgehouden gemengd met water tot 45° heb ik juist geen twee liter whiskey .ik heb er chips bijgedaan en nu afwachten  he 

Bij de  derde smaak proef is de mout toch aanzienlijk mindere aanwezig als bij de eerste run ,maar wel heel zacht nu 

Het vrouwtje vind het toch maar niets hi hi meer voor mij  he 🙂

tot zover mijn eerste whiskey 

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe kom ik er achter of mijn Whiskyprutjeis uitgegist? Met een SG dobber werkt t niet. Heb ik hiervoor echt een refractor voor nodig. Ik denk nl dat mijn prutje na 5 dagen al is uitgegist. Waterslot is niet meer actief. Als ik kijken zie ik nieog wel belletjes pruttelen. Maar zeker weten of de gisting klaar is doe ik t niet.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als het waterslot stilstaat is het zo goed als klaar. Je kunt het nog een paar dagen laten staan eventueel maar veel procenten extra zal dat niet geven. Afhevelen van het bezinksel en stoken maar zou ik zeggen 🙂

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heeft langer staan nog invloed op de smaak?. Ook al is t uitgegist. Of treed bederf al snel op?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het valt wel mee met bederf, maar het is beter om er geen weken mee te wachten. Al is het bij mij wel goedgegaan  na 3 maanden..... maar dat is zeker geen garantie. Ik zou hem als ik jou was in de komende week stoken.

Smaak kan wel slechter worden als de laag dode gist wekenlang op de bodem blijft liggen. Gistsmaak in je distillaat is echt niet lekker.

 

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar dan wel onder een waterslot?

Ik kan me voorstellen dat (onbeperkt) zuurstof op je beslag de smaak ook niet ten goede komt.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jazeker, altijd deksel met waterslot er op.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey iedereen

Ik heb mijn whiskey nu een dikke maand staan en heb  de drank  1 maal verouderd ongeveer 3hr op 50 °c .

Toch vind ik dat hij een scherpe geur heeft en had ook meer mout smaak verwacht .Weet er iemand hoe ik de whiskey zachter kan maken ?

Groetjes

Beantwoorden
Pagina 5 / 13
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?