Ik heb zojuist de whiskey mash na 14 dagen overgeheveld voor morgen te stoken .
Er komt toch wel een pikant geurtje vrij van de mout ik ben benieuwd na de eerste stook .
Het alcohol percentage is nu 9,5 ° ik ben benieuwd wat het gaat opbrengen, zal de mash toch in twee maal moeten stoken in de 12 liter ketel.De mash staat nu uit te lekken voor te stoken maar is toch behoorlijk troebel zal hem een nachtje moeten laten staan voor gebruik zodat alles toch zoveel mogelijk is neergeslagen .
Ik zal morgen weten te vertellen hoeveel alcohol ik heb
Groetjes
Geeft niks dat hij een beetje troebel is. Je hoeft niet te klaren, er zit smaak in die je in je distillaat wilt hebben. Dus afhevelen en stoppen als je bij het bezinksel bent.
2 x snelle striprun, daarna 1 keer spiritrun.
Succes morgen!
Yep ga ik morgen doen zal zien hoever ik kom 🙂
Ga morgen nog een tweede keer overhevelen voor het zekere
groeten
Heel goed! Hoe minder residu hoe zuiverder je stook.
Ben benieuwd naar de smaakervaring...
Ik heb de wash uitgenepen en men handen al twee maal gewassen en de reuk is niet normaal van die mout wij moeten sebiet op restaurant ik zal maar een beetje meer reuk aandoen 🙂
groetjes
Update
Juiste eerste strip run gemaakt van 20 liter mash
1,7 liter aan 53° alcohol de smaak zit er al in (mout) ga morgen nogmaals een run doen
Groeten
Tof... succes.
Laat weten hoe het afloopt hoor!
Hoi iedereen ik heb vandaag mijn tweede striprun gemaakt 1,150 liter aan 72° overgehouden
Daarna derde run met cuts 1 liter aan 78° overgehouden gemengd met water tot 45° heb ik juist geen twee liter whiskey .ik heb er chips bijgedaan en nu afwachten he
Bij de derde smaak proef is de mout toch aanzienlijk mindere aanwezig als bij de eerste run ,maar wel heel zacht nu
Het vrouwtje vind het toch maar niets hi hi meer voor mij he 🙂
tot zover mijn eerste whiskey
Hoe kom ik er achter of mijn Whiskyprutjeis uitgegist? Met een SG dobber werkt t niet. Heb ik hiervoor echt een refractor voor nodig. Ik denk nl dat mijn prutje na 5 dagen al is uitgegist. Waterslot is niet meer actief. Als ik kijken zie ik nieog wel belletjes pruttelen. Maar zeker weten of de gisting klaar is doe ik t niet.
Als het waterslot stilstaat is het zo goed als klaar. Je kunt het nog een paar dagen laten staan eventueel maar veel procenten extra zal dat niet geven. Afhevelen van het bezinksel en stoken maar zou ik zeggen 🙂
Heeft langer staan nog invloed op de smaak?. Ook al is t uitgegist. Of treed bederf al snel op?
Het valt wel mee met bederf, maar het is beter om er geen weken mee te wachten. Al is het bij mij wel goedgegaan na 3 maanden..... maar dat is zeker geen garantie. Ik zou hem als ik jou was in de komende week stoken.
Smaak kan wel slechter worden als de laag dode gist wekenlang op de bodem blijft liggen. Gistsmaak in je distillaat is echt niet lekker.
Maar dan wel onder een waterslot?
Ik kan me voorstellen dat (onbeperkt) zuurstof op je beslag de smaak ook niet ten goede komt.
Jazeker, altijd deksel met waterslot er op.
Hey iedereen
Ik heb mijn whiskey nu een dikke maand staan en heb de drank 1 maal verouderd ongeveer 3hr op 50 °c .
Toch vind ik dat hij een scherpe geur heeft en had ook meer mout smaak verwacht .Weet er iemand hoe ik de whiskey zachter kan maken ?
Groetjes