Meldingen
Alles wissen

Zou deze thermometer in de mash mogen hangen tijdens fermenteren?

Pagina 1 / 2

Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leden,

Ik zoek een simpele thermometer die ik buiten de klimaatkast kan houden en in de vloeistof kan hangen. Wil nu even een goedkope tijdelijke oplossing en later eens naar een bluetooth achtig iets.

Zag op bol.com de volgende:

https://www.bol.com/nl/p/digitale-thermometer-oven-koelkast-thermometer-vloeistof-auto-aquarium-temperatuurmeter/9200000063343735/?suggestionType=typedsearch&bltgh=u21owrUO8VDtbVaixoJALQ.1.3.ProductTitle

 

Heeft zoiets gevolgen voor m'n mash?

Beantwoorden
15 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Allereerst hoe ga je hem er in hangen? Tijdens het vergisten wil je dat de CO2 enkel via het waterslot kan ontsnappen en er geen lucht terug in het vergistingsvat kan.

De sonde is niet echt food grade. Voor dit soort thermometersondes is de thermowel ontwikkeld. Je boort een gat in je vat en bevestigd deze lekvrij. De sonde schuif je dan in de thermowel. Moet er wel in je vergistingsvat geboord kunnen worden.

En dan de juiste afmeting thermowel bij je sonde zoeken 😉

 Je kunt de sonde natuurlijk ook met een sponsje tegen de buitenzijde van je vat plakken, dat wordt meestal gedaan (maar is iets minder accuraat).

 

Hoe stuur je je klimaatkast aan? Bij een stc 1000 zit standaard zo'n soort sonde.

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik noem bij deze m'n grote extra koelkast die ik op temperatuur in kan stellen de klimaatkast. Klinkt meer dan het is. Het gaat vooral even om de mash te koelen tot de gist temperatuur. Of mag dit niet gekoeld worden en moet ik het gewoon normaal laten afkoelen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het beste is om juist zo snel mogelijk te koelen tot pitch temperatuur. Is deze thermometer niet iets voor je? https://www.stookwinkel.nl/product/infrarood-contactloze-thermometer-50℃-tot-380℃/

Of mischien een wortkoeler, dat koelt ook snel.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En als je de Grainfather hebt..... daar zit een wortkoeler bij. Nog een inline thermometer en je kunt meteen je gist pitchen. Ik weet niet of Stookwinkel deze heeft maar anders is het een mooie aanvulling op het assortiment (iedere Grainfather bezitter zou er een kunnen gebruiken).

 

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

De eerste twee stoken die ik wil gaan doen ga ik nog niet echt maischen o.i.d. Ik wil beginnen met barrel 674 en Odin's Roggebrood whisky. Deze lijkt me verstandig om in een brouwemmer te fabriceren ipv de grainfather toch? Of kan ik dan alsnog de wortkoeler van de grainfather gebruiken om over te hevelen?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Natuurlijk kun je de wortkoeler van de Grainfather ook gebruiken om de Barrel 674 en de roggebrood whisky te koelen. Daar zit wel een maar aan. Voor het gebruik moet je de wortkoeler steriliseren. Bij bierbrouwen kook je eerst de wort. De gekookte wort laat je een tijdje circuleren door de koeler, hierdoor wordt deze steriel. De uitstromende wort komt dus steeds terug in de Grainfather (je laat er dan nog geen koelwater door lopen). Na een aantal minuten laat je de wort in je fermentatievat lopen en zet de koeling aan. Dan is het handig om te zien wat de temperatuur is. Hiervoor is de bovengenoemde in-line thermometer (Blichmann Thrumometer) heel erg handig. Komt je wort er te koud uit dan zet je je koelwater wat zachter en wanneer deze nog te warm is zet je je koelwater harder.

 

Je topic titel zette mij op het verkeerde been. Je geeft daarin aan dat je de thermometer wilt gebruiken tijdens het fermenteren. 

 

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Excuses, het gaat er vooral om dat ik hem naar de juiste temperatuur krijg om te kunnen beginnen met fermenteren. En gezien ik de boel buiten de grainfather wilde houden vroeg ik me af hoe ik dit kon doen.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo dus 😉

Het snel afkoelen heeft de voorkeur omdat afkoelende wort en stookwijn het meest kans lopen op infecties. Maar wanneer je alles goed ontsmet en niet teveel in de afkoelende wort zit is die kans ook heel erg klein.

 

Succes met je eerste fermentatie- en stookrondes.

 

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar als back up zou ik dus ook de koelkast kunnen gebruiken? Hij is groot genoeg voor mn volledige brouwemmer.

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Of eerst in de grainfather zeer warm water hebben en daarmee de koeler stereliseren. Dat verwiijderen en dan de wort er in en koelen door de spiraal. Is dat een idee?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat laatste is ook een optie wanneer je onder zeer warm water kokend water verstaat. Gewoon een kleine hoeveelheid water in de Grainfather aan de kook brengen en een tijdje door de koeler laten circuleren. Dan water eruit en wort erin en koelen maar. Met een gewone glazen (ontsmette) thermometer kun je dan controleren hoe warm je uitstromende wort is.

 

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

dank! Dat gaat hem worden dan. Hebben jullie een methode om de pomp tegen brokken en zooi te beschermen? Een gaasje o.i.d.? Zou ruk zijn als ik na de 1e keer mn pomp om zeep help met een stukje roggebrood.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met de Barrel 674 heb je geen zooi 🙂

Die roggebrood zooi kun je inderdaad beter niet in je pomp hebben. Je kunt je grain-basket    van de Grainfather gebruiken als filter (dan pomp je enkel de vloeistof weg) of een hopspider of  (hop)kookzak gebruiken. Of gewoon die roggebrood whisky vergeten en lekker gaan maischen. Zo moeilijk is dat niet en je doet meteen ervaring op. 

Beantwoorden
Berichten: 25
 GA
Topic starter
(@ga)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

Sowieso dat ik ook wil gaan Maischen:) Dat is natuurlijk de pracht van de grainfather! 🙂 Zondag is het zo ver, dan brengen we een bezoekje aan Jan

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?