Meldingen
Alles wissen

Zwavellucht in mash


Berichten: 15
Topic starter
(@kezand)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen,

Naar vele geslaagde mashsessies gaat er nu iets verkeerd bij mij en ik probeer te achter halen wat.

  • Nieuw RVS 50 liter vergistington gekocht.
  • Goed schoongemaakt.
  • Proces is hetzelfde gegaan als bij de vele vorige keren die perfect zijn geslaagd.
  • Wash verdeelt tussen rvs ton (50l) en plastic brouwton (25l) (deze plasticton ik ook de vorige keren heb gebruikt)
  • Waterslot borrelt al zonder dat er gist toegevoegd is.
  • Enorme zwavellucht komt er vanaf.
  • Plastic ton heeft geen zwavel lucht en borrelt ook niet.
  • Samples voor starters gist hebben ook geen zwavellucht
  • Afkoeling RVS ton duurt heel lang maar dat kan met het volume te maken hebben.

" Probleem " zit dus alleen in de RVS ton. Iemand een idee wat er hier aan de hand is en waardoor er zwavelgeur uit komt.

Beantwoorden
6 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoe hoog is je vergistingstemperatuur?

Zwavelvorming komt vaak door een te hoge vergistingstemperatuur. Wanneer je vloeibare kool hebt deze toevoegen.

 

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Kezand,

DMS (dimethylsulfide) is een zwavelhoudende stof die een kool of groentensmaak aan de mash kan geven.

Er zijn twee belangrijke oorzaken:

1. een infectie van Obesumbacterie, Hafnia of Coliformen. 

2. Onvoldoende (lang of hevig) koken.

Het kan dus zijn dat er een ''dode'' hoek of een filmlaag in de RVS tank zit. 

Zo'n film laag is goed te verwijderen met zuur bijvoorbeeld citroenzuur. Daarnaast zou je nog chloortabletten kunnen gebruiken. Deze worden in de levensmiddelenindustrie gebruikt en werken perfect aangezien er geen resistentie kan optreden. Het is uiteraard wel belangrijk om goed na te spoelen. 

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@kezand)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik was nog niet aan het vergisten

Ik gebruik een RIMS setup voor de mash

  • 1 mash ketel
  • 1 spaarde water ketel

Eerst het water op 65 graden gebracht en dan de mout toegevoegd. Dan voor 30 minuten laten circuleren via het systeem.

Mash afgelaten en gespoeld met sparge van 75 graden. Deze ook in de mash ton af gelaten.

Mash was dus aan het afkoelen en het gist is nog niet toegevoegd. Ik was dus nog niet aan het vergisten.

Mash was rond tussen de 50 en 45 graden dat het begon te ruiken naar zwavel en te borrelen. Het lijkt dus of dat hij wel aan het gisten is geslagen zonder gist.

Het afzakken van 70 naar 45 duurde trouwens heel lang.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@kezand)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Thijs,

Ik heb de ketel eerst schoongemaakt met fivestar dbw, gespoeld met water en toen gereinigd met saniclean.

Je zou denken dat het dan schoon is....

Ik dacht eerst aan wildgist omdat het aan het "Fermenteren" is geslagen zonder gist..

Ik denk dus dat de er een dode hoek in de lasnaad van de tank zit zoals je zei en dat daar een bacterie in is gekomen. Het is een nieuw 50l ketel van polsinelli en de lasnaad is niet helemaal netjes. 

Ik kan niet zoveel vinden over deze bacteriën weet jij waar ik hier meer over kan lezen?

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als ik het zo lees heb je inderdaad je mash niet hoog genoeg verhit. Zelf pasteuriseer ik mijn mash altijd voor 10 min bij 72 graden. Hierdoor dood je veel bacteriën maar niet allemaal. Er bestaan zogenaamde thermofielebacterien. Deze bacteriën kunnen hoge temperaturen aan (zie foto). 

Daarnaast worden de sporen van bacteriën nooit vernietigd bij pasteurisatie, zelfs niet wanneer men het beslag kookt. Deze sporen kunnen weer uitgroeien tot bacteriën wanneer het beslag niet snel genoeg wordt terug gekoeld. Daarnaast is het belangrijk om zo snel mogelijk de gist toe te voegen. Hierdoor hebben anderen micro-organismes geen kans. 

Ook heeft de lasnaad waarschijnlijk een rol gespeeld. Wanneer de pasteurisatie wel goed was, maar de lasnaad vuil, dan loop je na-besmetting op. 

Tip: 

  1. schoon werken en alles desinfecteren (voorkeur alcohol van 70%).
  2. minimaal pasteuriseren voor 10 min bij 72 graden.
  3. Het terug koelen van de mash zo snel mogelijk.
  4. Gist zo snel mogelijk toevoegen.

MVG 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@kezand)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als ik het zo lees heb ik inderdaad niet snel genoeg gekoeld. Normaal ging dit prima met mijn 25l brouwton maar nu met 50 liter ging het heel langzaam. en die lasnaad hielp niet meer.

Alles weg gegooid de lucht was niet te harden ik ga van de week weer nieuwe mash maken.

Leuk leermoment 🙂

Bedankt voor jullie feedback

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?