Graag een tip. Ik heb met de melasse (5 liter) van pinodestoker mijn 1e rum gestookt die goed gelukt is. Mijn 2e mash heb ik gemaakt van de overgebleven dunder, 5 liter nieuwe melasse 5 en 3 kg suiker en aangevuld met water. De rumgist vd stookwinkel erop gestrooid en dan doorgeroerd. Maar het gaat niet fermenteren. Het is een hele donkere zware dropachtige zoete mash. Iemand een tip?
wat is het totale volume dan van je mash ... 25l ?
Inderdaad 25 l
Eventueel een startertje maken en nogmaals proberen? Een petfles met wat molasse... Een dextro energie.... En een zakje droge bakkersgist..... Die ergens warm leggen...
Ik heb wel eens gehad dat de gist niet goed was,daarom gebruik ik verse bakkersgist.ik denk dat je er nog een keer gist in moet gooien.gr.Chris.en sucses
Als je alle verstookte stookwijn weer terug in het gistvat gooi komt er niet veel van terecht is mijn ervaring , ik heb mij laten vertellen dan is het te zuur. Wat ik gelezen heb van de medestokers dat je een paar liter in het gistvat gooi aanvullen met melasse en water.
Mocht het de zuurgraad zijn dan kun je er wat neerslag kalk bij doen voor je de nieuwe starter er in gooit.
Hoeveel % dunder heb je gebruikt? Ik heb de ervaring dat als ik meer dan 4-5 liter op 30 liter nieuwe mash wel echt de max is. Anders wat pino idd al zei: te zuur voor de gist. Dan kan je eventueel je giston verdelen over 2 tonnen en dat aanvullen met water en rietsuiker en met 2 nieuwe giststarters opnieuw proberen leven in de ton te krijgen (moet je natuurlijk wel in bezit zijn van 2 gisttonnen
Kan t zijn dat je deksel niet perfect af heeft gesloten ?
Dan heb je vergisting, alleen zal t slot niets doen 🙂
Ik heb ook gehoord dat je extra gistvoeding moet toevoegen. Je toegevoegde dunder is uitgegiste en uitgestookte mash en bevat geen voedingsstoffen meer. Daarenboven bevat melasse uit zichzelf niet zoveel extraatjes voor de gist, dus ik vrees dat dit ook ermee te maken kan hebben.
Beste medestokers, bedankt voor de waardevolle tips. Ik ga ermee aan de slag en laat weten wat er werkt. Het deksel zit en zat wel goed op het vat trouwens. Ik heb wel veel dunder gebruikt, ik schat iets van 75%.
Dan zal je PH rond de 3.0 - 3.5 liggen, er zijn gistsoorten die daar tegen kunnen.
Even PH meten dus.
Met zo'n papieren stripje of digitale tester uit de aquariumwinkel? En welke gist is geschikt bij PH rond de 3.0?
Met zo'n papieren stripje of digitale tester uit de aquariumwinkel? En welke gist is geschikt bij PH rond de 3.0?
Zo'n digitale tester is leuk maar de meetkop is meestal snel kapot/onnauwkeurig, ik heb daarom gekozen voor PH strips. Ik heb van de week ergens gelezen dat de gist die ik gebruik tot een PH van 3.2 gaat volgens de fabrikant, "Lalvin EC1118", een super goede gist, van 10 graden tot 30 graden en tot 16% alc.