PERZIKENLIKEUR (vervolg op De perziken van mijn zus)
Maar ach, geduld hè, niet mijn sterkste kant.
Plus ik had nog wat stookwijn over van de perziken, kon ik toch óók niet weggooien. Zelfs mijnn Alquitara was inmiddels gearriveerd en die wilde ik toch hoog nodig uitproberen.
Maar hoe dat alles aan te pakken?
De wijze raad kwam uit het diepe zu…[Verder lezen]
Zoek eens op Tinus Kolster en het woord mede. Tinus is een geronimeerd imker met een bulk ervaring op gebied van mede maken en maakt ook veel verschillende soorten mede. Hij is/was o.a. actief op “Imkerforum” en op forum “De Baldadige Bij”.
Hij maakt uitsluitend medewijn, geen honingbrandy.
Succes
De perziken van mijn zus
Mijn zus is aan het opruimen. Komt de vraag: kun jij nog weckglazen etc gebruiken. Tuurlijk!! Ze hoeft ze niet leeg te maken, doe ik zelf wel, met in achterhoofd de gedachte dat ik daar misschien nog wel iets mee kan. Daar komen ze perziken en kersen. Na mijn perenfiasco wil ik wel niet meteen alle perziken proberen. Dus…[Verder lezen]
Nou Remy, vorige week vol ijver begonnen. Deze keer lavendel. Had netjes sudderplaatje op de gasvlam, maar het lijkt wel of ik geen kruiden moet distilleren. Alles ging goed, kwam ook wat destilaat uit de ketel, tot opeens de damp uit de zijkant tussen pan en deksel kwam. Afdichtingsrubber kapot. Hele berging rook paar dagen heerlijk naar…[Verder lezen]
Vaste prik, voor iedereen wat hij/zij lekker vind: voorgerecht, degelijke rundvleessoep met 150 handgedraaide ballen,
hoofdgerecht: gelardeerd en gebardeerd staart-/bloemstuk, varkensfilet in champignonsaus, bief met pepersaus en voor de kids kerstboomschnitzels. Alles met de benodigde bijlages. Als nagerecht ouderwetse rumpudding, ijs, yoghurt…[Verder lezen]
En zo geschiede. Netjes de “vergistingstijd” van 3 weken in de gaten gehouden, dacht ik. Er kwam geen leven meer uit de waterslotjes. 1 emmer opengemaakt, SG gemeten 1010. Stoken dus. Resultaat viel zwáár tegen, uit 20 ltr peren uiteindelijk maar 250 ml van 50%. Wat heb ik verkeerd gedaan? Maal, maal, maal. De a…[Verder lezen]
HONINGBRANDEWIJN (een beetje verlaat verslag)We schrijven augustus 2020. Het was niet de bedoeling om te gaan vergisten op dat moment i.v.m. tijdgebrek over 2 weken. Maar als het op je pad komt dan moet je toch wat.Die bewuste week honing geslingerd. Er waren veel onverzegelde raten en die honing heeft een te hoog vochtgehalte, die mag je niet…[Verder lezen]