Omdat het weer bijna kerstmis is en omdat ik van een traditioneel kerstbier houd is het nu tijd om een Christmas Ale te gaan brouwen.
Het is een interpretatie van een recept van David Heath.
Β
Is de Conical Fermenter al weer gevuld Eric?
Omdat ik toch de capaciteit heb en voldoende ingrediΓ«nten maak ik 20 liter ipv 15.
Β
Voor de mouten heb ik de volgende gekozen:
6,61 Kg Pale Ale mout 7 EBC (Dingemans)
0,44 Kg Biscuit mout 50-70 EBC (Dingemans)
0,31 Kg Gold Swaen 110-130 EBC (THE Swaen)
0,27 Kg Crystal Malt 150 EBC (Thomas Fawcett & Sons)
0,09 Kg Carafa Special type I 800-1000 EBC (Weyermann)
0,08 Kg Torrified Wheat Malt 3,8 EBC (Thomas Fawcett & Sons)
Β
Β
En alles schroten....
Β
Β
En dan mashstap 1
Β
Nee nog niet, hij staat ontsmet te wachten.
Β
Β
En na het maischen tijd om met 12,4 liter spargewater Te spoelen.
Β
Mooi man! Van de foto's alleen al krijg je al zin om bier te gaan brouwen!
Ik heb het filmpje van David net bekeken, gaaf!
De pre-boil SG is 1.046 met een pH van 5,2.
Β
Nu we een mooie rollende kook hebben gaan we stapsgewijs wat ingrediΓ«nten toevoegen.
Β
Als eerste 22,76 gram Challenger hop, die gaat 60 minuten meekoken.
Vervolgens 20,68 gram Fuggels hop die 15 minuten gaat meekoken.
Dan de laatste 10 minuten koken we 8,69 gram steranijs, 2,61 gram nootmuskaat en 2,61 gram kaneel mee. Tevens 450 gram witte candysuiker.
Wanneer de kook gedaan is dan voeren we nog 22,61 gram Fuggels hop toe.
Β
Ook voeg ik 10 minuten voor Gert einde van de koo nog wat UltraMoss toe. Hierdoor staal te bezinksel makkelijker neer.
Β
Dadelijk gaat het waarschijnlijk ook nog lekker ruiken met al die kruiden.Β
Jan.... je moet aan de Grainfather π
Ik wil wel maar ik moet eerst een mancave hebben, ik heb geen plek meer om er een in gebruik te nemen. Het zal ongetwijfeld geweldig ruiken ?
Net een laboratorium ? Je hebt mooi spul staan hoor!
Dat is dan weer mijn hobby binnen de hobby π
Gewoon omdat ik geen ketels kan bouwen hahaha.
Β
Ik gebruik voor dit bier een vloeibare gist van Wyeast, de London Ale 1028.Β
Gisteren een starter gemaakt..... herken je het plaatje onder de erlenmyer Jan?
Β
Ja die ken ik wel ? Is veel vraag naar maar niet meer te krijgen....
Ideaal om een giststarter op temperatuur te houden π
Β
Even lichte paniek, ik had met roeren even niet in de gaten waar de pompfilter zat en die had ik er af gestoten π
Β
Snel alles in een gistvat pompen dacht ik maar de pomp was in no time verstopt. Met een grote injectiespuit blaas je de verstopping wel weer weg. Wat een geklieder.
Β
Alles zit weer in de Grainfather en we gaan met de paddle een whirlpool maken.
Β