Meestal wordt voor een versneld-verouderingsproces de zg. "au bain marie" werkwijze toegepast. Het te verwarmen distillaat of drank wordt in een pan met water op het vuur gezet. Let erop dat je de fles verhoogd in de pan met water plaatst zodat deze niet direkt door de warmtebron verwarmt wordt. Open de fles en sluit de stop of kurk weer lichtjes af. Laat de temperatuur niet verder dan zo'n 48-52 ºC oplopen. Laat dit zo minstens twee tot drie uur staan, let op dat de temperatuur niet oploopt. Laat de drank afkoelen in de pan met water, en verwijder even de dop of kurk. Er zal een rauwe alcoholdamp vrijkomen. Sluit de afgekoelde fles weer af. Het proces zet zich daarna in de fles nog enkele dagen tot weken voort en de drank is "jaren" verouderd. Zo kan men bv. in een "bain-marie" een goede jonge wijn in een paar uurtjes omtoveren tot een volgerijpte "Chateau von Habenichts"….! Na het openen van een "verouderde" fles voor consumptie, moet men deze goed laten "chambreren". Dit moet trouwens altijd bij "oude" Klasse-wijnen....hahaha!.
Ook bij dit "verouderingsproces" door oxidatie geldt, hoe langer hoe beter....men kan dus de fles ook op of tegen de verwarmingsketel deponeren en ze daar enkele dagen of zelfs een paar weken versneld laten "rijpen".
http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/OUDERDOM-KWALITEIT/ouderdom-kwaliteit.htm
Goed idee,word aan gewerkt,dank je.gr.?Chris.v
Hallo, als ik mijn 10ltr vers gerijpte whisky, in mijn maisch pan doe en deze ook 3uur op 48/52 graden hou heeft dit dan het zelfde effect met verouderen.
Alvast bedankt
Grt Bob
Bobbz, hoe langer je dat doet, hoe zachter de whisky van smaak wordt.
Daarna weer wegzetten voor een paar weken, en dan mmmmmmmm. Proost.
Is er ook een regel dan 1uur laten staan is 1 maand ouder. Of is het een beetje zelf proef werk.
Nou dat paar weken weg zetten is vaak wel een probleem, ?. Vooral nu met koude weer.
Bobbz, het is afhankelijk van je eigen smaak en of je er kruiden in hebt gebruikt en hoelang het al op eikenhout gelagerd is geweest.
Inderdaad is proeven het beste, maar niet teveel hé, anders hou je niks meer over.
Dat is ook het grootste probleem.gr.?.chris.v
Werkt dit ook met essence gemaakte dranken? http://www.stookwinkel.nl/product-categorie/essences/
De whisky en donkere rum vallen me zwaar tegen, dit is wel super vers gemaakt...
Zal zeker ook gaan werken.
Vwb essences, ook daar zit een behoorlijk kwaliteitsverschil in. De essences van StillSpirits vind ik veruit de beste. En ook daar zijn verschillende lijnen met ieder een andere kwaliteit t.w. Top Shelf, Classic en Icon.
StillSpirits wil ik wel eens een kans geven.
Dit werkt inderdaad en behoorlijk goed zelf. (Beter dan wat ik dacht...) Enkele verschillende smaken hebben een 6-tal uur een badje gekregen. Ik heb nog niet geproefd, warme sterke is men ding niet.
De geuren zijn veel zachter nu, wat een verschil. De vodka die gisteren een typische geur had is nu volledig neutraal van geur. Ik kijk uit om hem straks te proeven!
Dank je voor de tip hier Betweter, ik had het anders nooit geprobeerd.
Héél graag gedaan, daar is immers een forum voor.
Vandaag 2 stuks Still Spirits Classic Essenses toegevoegd.
Whiskey en Gin uit de Classic lijn.
Prijs lijkt iets hoger dan de Prestige Essenses maar prestige is voor 0,75 liter. Deze essences zijn bedoeld voor 2,25 liter.
Ook de Festive selection met Top Shelf essenses is tijdelijk terug.
http://www.stookwinkel.nl/product-categorie/nieuw-still-spirits-t500/
De Whiskey en Gin uit de Classic lijn van Still Spirits is niet voor 2,25 liter maar voor 1,125 liter. Of komen de foto's van de site niet overeen met de verpakkingen die je aanbiedt? Als het voor 1,125 liter is dan is eea best (heel) duur.
Ah.... niet goed gelezen, het betreft twee zakjes. Dan is het een hele mooie prijs 🙂
2 zakjes inderdaad 🙂 Ik zou ze van elkaar los kunnen maken, maar ze worden echt zo verkocht door Still Sprits dus ik houd het maar zo. Binnenkort meer soorten op de plank!
Mooi! Ik vind ze echt een stuk beter dan de Top Shelf serie.