Meldingen
Alles wissen

Hobby bierbrouwen

Pagina 3 / 11

aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou geen bakkersgist toevoegen. Het gist is idd niet dood. Geduld is een schone zaak. Toch zou ik regelmatig controleren, om explosies te voorkomen. Ook omdat je SG nog redelijk hoog was.

Het opkweken van gist uit speciaal bier gaat in andere (betere) omstandigheden dan het gist in het gebottelde bier zich bevind.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

aukedebier, ik heb het over overleven van gist die nog onderin het bierflesje aanwezig is.

Natuurlijk is dat niet onder de beste omstandigheden, maar ze is niet dood

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zoals ik zei, idd niet dood. Maar met het opkweken probeer je de omstandigheden juist weer zo goed mogelijk te maken. De omstandigeheden voor nagisting op de fles zijn niet zo ideaal, voor gist.

 

Hou er trouwens rekening mee dat je met opkweken uit speciaal bier veelal niet het gist isoleerd wat bij de primaire gisting is gebruikt bij dat bier. Brouwers lekken liever niet hun giststam, en gebruiken vaak ander gist voor de secundaire gisting.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat grotere brouwerijen nog een tweede gisting gebruiken om hun primaire gist te maskeren is waar, maar ik ben lid van twee biergildes en die hebben een lijst van brouwerijen(tjes) waar de gist van de speciaalbieren goed te gebruiken is.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK, kan ik dat ergens vinden?

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK, kan ik dat ergens vinden?

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

aukedebier, op dit moment kan ik die lijst bij de gildes niet zo gauw vinden, maar ik heb hier een paar andere te kopieren Belgische bieren met het hele verhaal erbij:

================================================

Lees:

Los van de mooie en geavanceerde methoden om gist op te kweken uit commercieel bier is er ook een methode die het elke amateur-brouwer mogelijk maakt biergist op een eenvoudige manier op te kweken uit commercieel bier.

Neem een fles commercieel bier van liefst niet al te oude datum (vaak afleidbaar uit de t.h.t. datum). Een goede indicatie voor een vitale gist krijg je door er op te letten dat de gist mooi aan de bodem plakt en niet direct begint te zween wanneer de fles wordt bewogen.

Maak een giststarter van droge of vloeibare moutextract met een s.g. dat ligt in de buurt van het bier waaruit het gist opgekweekt wordt (het s.g. mag er ook onder liggen).Kook de giststarter (los het dus niet alleen op in warm water). Persoonlijk gooi ik er vaak nog wat hop bij, waarna ik het wat langer kook. Het teveel aan giststarter vries ik in voor later gebruik (wel even koken voor gebruik). Het is natuurlijk ook handig om wat van je vorige brouwsel in de vriezer te bewaren. Het is aan te bevelen dit voor gebruik wel even te koken (en na koelen even goed schudden voor voldoende lucht).

Ontsmet de fles rond de kroonkurk door deze met een vlam te bewerken (gasfornuis/bunsenbrander o.i.d.). Schenk het bier tot de laatste twee centimeter uit. Gied de giststarter bij de fles tot deze ongeveer halverwege gevuld is, schud de vloeistof even goed door elkaar. Doe een steriele prop watten in de hals van de fles en zet deze weg op kamertemperatuur. Nu is het wachten op het starten van de gist.
Dit proces kan op een aantal manieren mislukken:

  • De gebruikte gist is niet levend door toedoen van de brouwerij (b.v. gist Wieckse Witte: is gepasteuriseerd).
  • De gebruikte gist heeft door de oncontroleerbare omstandigheden tijdens de reis tot aan jouw huis (te warm/koud, te veel licht) het loodje gelegd.
  • De gebruikte fles is te oud en er zijn geen levende gistcellen meer (vlokkerige gist, stevige 'zwarte' gistklonten).

OK, alles lijkt goed te gaan en de gist is na enkele dagen actief: je ziet koolzuur ihn de fles en een laagje schuim ontstaan. Hoe beoordeel je nu of de gist van voldoende kwaliteit is?

1. Visueel
Kijk of er geen visuele afwijkingen zijn (lange slierten/draden o.i.d.)
2. Geur
Ruik aan de gist, de gist mag niet vies ruiken, alhoewel een zwavelgeur kan voorkomen (dit is geen reden tot afkeuren).
3. Smaak
Om helemaal overtuigd te raken van de kwaliteit van de gist, proef je deze )natuurlijk iet door het flesje aan de mond te zetten!

Als alles goed is heb je zo binnen 2-5 dageneen mooie giststarter die je vlak voordat je gaat brouwen gemakkelijk kunt vergroten. Het is me overigens ook wel eens overkomen dat de gist pas na zo'n 8 dagen tekenen van leven gaf. Ik verbaasde me erover dat deze nog goed leek te zijn ook, gebruikt heb ik hem echter niet.

Wellicht vraag je je na het lezen af of dit nu een betrouwbare methode is? Mijn ervaring wijst uit van wel, mits je secuur werkt. Ik heb zelf door bovenstaande regels in acht te nemen in de zes jaar dat ik deze methode gebruik nog nooit een infectie in het bier opgelopen.

Mocht je zelf deze manier van opkweken willen proberen, dan kan ik de volgende commerciële bieren aanraden:
Hoegaarden witbier
Hoegaarden Grand Cru
La Chouffe
Westmalle Tripel
Christoffel (ondergist!)

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toch nog een lijst gevonden van te kopieren gisten van ook allemaal Belgische bieren:

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Super! Bedankt!

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

ik heb van mijn eerste bier geproefd de smaak is goed maar het schuimt niet veel en het schuim is direct weg.

zou het kunnen dat hij niet hard genoeg gegist heeft op de fles, of is hier een andere reden voor, ik heb nochtans de werkwijze gevolgd van het recept van het moutpakket.

groetjes

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, als het goed is, zie je bij een leeggedronken flesje bier, onderin het flesje nog een gistresidu.

Als dat zo is heb je bij het bottelen te weinig suiker toegevoegd waardoor er zich te weinig CO2 kon vormen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, misschien een leuk idee om een keg te kopen.

Deze zijn ongeveer 19 liter en er zijn tapkranen te koop die rechtsstreeks op de keg kunnen worden gedrukt. Ook CO2-flesjes kun je in alle maten kopen.

Je bent er dan van verzekerd dat je altijd een mooie kraag schuim hebt op je bier.

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik zit er ook over te denken om te gaan proberen bierbrouwen, zat te denken om rustig te beginnen met zon bierpakket als deze:

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/brouwpakketten/brewferm-bierkits

alleen heb ik zo mn twijfels over de kwaliteit, het volledig zelf doen is natuurlijk altijd beter?

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

jurj, dat zijn bierkits met vloeibara wort die alleen nog gekookt moet worden en de hop moet worden toegevoegd.

Je leert daar totaal niets mee.

Je kunt beter een goed bierbrouwboek kopen waar het je stap voor stap wordt uitgelegd. PAS OP! Je dient wel een brouwketel te bezitten of een weckketel, waar het ook mee gaat.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

voor prik in mijn bier te krijgen wou ik mini kegs kopen, de uitbater van de shop heeft tegen mij gezegd dat dat niet ging met die minikegs.

https://homebrewshop.be/nl/102-mini-drukvaten

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 11
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?