Meldingen
Alles wissen

Hop bewaren in alcohol.


Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik lees dat hopextracten goed te maken zijn in alcohol

Kunze heeft er een heel ingewikkeld proces voor, maar kun je bijvoorbeeld 250 gram hoppellets, niet bewaren op 250 cl alcohol van 90%? Gewoon vermengen en als je nodig hebt in je hopspider gooien en klaar. Of oplossen in 250cl alcohol 90%, en nadien via filtering de bladeren afvoeren? Wat is jullie idee hiervan?

Heb bij Bio-Brouwmaat wat hop besteld vandaag, voor in de vriezer, maar op alcohol zou voor ons een geweldige oplossing zijn. Op het moment dat je je wort gaat koken ,verdwijnt het meeste alcohol toch, en dus zal je gist er ook geen last van hebben. Wie kan hier iets zinnigs over zeggen.

Beantwoorden
14 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hop is familie van wiet. Een wietoliestoker kan wellicht meer vertellen over het procédé om er een extract van te maken. Uiteindelijk gaat het om de oliën die je wilt hebben. De alcohol kun je dan weer hergebruiken voor een volgende batch.

Het effect van het toevoegen van een hoog percentage alcohol met opgeloste oliën in je wort daar durf ik niet over te vertellen. Ik vraag me ook af hoeveel alcohol er verdampt wanneer je een uur of anderhalf je wort kookt. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het lijkt dat je de hoppellets moet oplossen in alcohol, dan filteren, en daarna , au bain marie, de alcohol er uit stoken , met als overschot, hop olie. [Quote  :Ik heb het blad 3 minuten in de alcohol laten trekken en daarna de alcohol afgegoten, en vervolgens nog eens 3 minuten met nieuwe alcohol, en afgegoten (gefilterd door een koffiefilter)
Het eindresultaat: een volle weckpot met xxxx xxxx xxxx in alcohol. Na de extractie in alcohol, nu het verdampen van de alcohol. Quote

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi William

Waar moet die hopextract voor dienen ? 

Indien het voor maceraties en alcohol is, kan ik je verder helpen.  Indien het voor bier is helaas niet.

Prettige feesten

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kunze Brewing and Malting, spreekt over hopextracten, met een bewerkelijk systeem. Als je hop-olie kunt produceren, dan kun je 2 kilo hop, in een klein potje krijgen, en de bewaartijd is bijna eindeloos. Ik heb zelf een bepaalde voorkeur, en wil alleen Bio, dit is op de markt zeer beperkt te krijgen, en begint op veel plaatsen, nu nog beperkter leverbaar te worden. Veel Bio-hop is al uitverkocht. Net als een goede wijn, moet je een goed jaar kunnen inslaan, en bewaren. (voor barre tijden)

2018 was eigenlijk te warm, en in Bio, dus extra beperkt te verkrijgen. Geef ons nog eens zo een jaar, en de leveringen worden zeer beperkt.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hop groeit nagenoeg overal en is (bijna) niet onderhevig aan ziektes.  Dus gewoon een paar planten in de tuin zetten, paar bonenstaken er rond en je bent voor jaren gerust.

Ieder jaar bio hop met de vleet.

Heb je geen tuin ?  Plant het in het wild of op braakland en begin guerilla gardening.  Zeker een aanrader.

Hop bewaren is eveneens heel eenvoudig.  Gewoon de bellen plukken, afkoken in water, filteren, het vocht 1/1 met alcohol mengen. Klaar.  Je kan het desgewenst distilleren om het te condenseren.

Of de bellen plukken, drogen, in luchtdichte pot bewaren.  Maar je verliest aroma.

Als je alleen de hop-olie wenst is het iets moeilijker.  Massa bellen afkoken, filteren, olie komt boven drijven.  Moet je in essential-oil info gaan zoeken.

Een caveat :  spaarzaam hop extract gebruiken.  Het is geweldig overheersend en heel bitter.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je geen tuin ?  Plant het in het wild of op braakland en begin guerilla gardening.  Zeker een aanrader.

Met guerilla gardening geef je maar weer eens aan hoe dicht hop en wiet aan elkaar gelinkt zijn 😀

Voordeel is wel dat ze dan niet je veld ruimen als ze het vinden. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je je hop vroeg toevoegt bij het koken , dan komt er meer bitterheid in je bier, dus bij late hop gift betekent het, dat de alfa zuren een lager  bittergehalte geven, maar bij pallets , heb je dus volgens mijn "bescheiden" mening  andere verhoudingen. Ook het snel of langzaam terug koelen heeft dus waarschijnlijk invloed. Dus het advies is snel terug koelen en als je een laag bittergehalte (IBU) wil , later de hop toevoegen, of kraam ik nu "nog meer" onzin uit. Bij minimale bitter met maximale aroma zou ik dan uitkomen op 10 minuten meekoken, en dan snel koelen. Ik zie vele brouwschema's , maar weinig uitleg over de alfa bitterheid en deze kunnen beheersen. Of denk ik teveel na en moet ik voor elk bier gewoon de speciale hop kiezen? Zelfde smaak hoger IBU, andere hop? IBU= International Bitterness Units/ EBU=European Bitterness Units.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt idd later je hop toevoegen en dat wordt e.e.a. minder bitter. De vroege hopgift zorgt voor bitterheid zonder noemenswaardige hoparoma's. De late(re) hopgiften voegen minder bitterheid toe maar meer aroma's. Ik ben nu bezig met een Dusseldorf Alt en daar gaat veel hop in die lang meekookt, hier wil ik enkel bitter en geen hoparoma's. Je kunt met de hopsoorten variëren om toch de juiste bitterheid te krijgen. Een Saaz met 3,5% Alfazuren, daar heb je meer voor nodig dan bv een Opal met 6,5%. Er zijn zoveel soorten hop dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bij een aantal proef ik geen verschil meer. Een Nelson Sauvin bv heeft een heel typische smaak die ik bij nog geen enkele hopsoort ben tegengekomen. Voor veel soorten worden ook vaak vervangende soorten opgegeven, dan is het enkel in de gaten houden wat de percentages alfazuren zijn.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb gelezen dat de Nelson Sauvin vervangen kan worden door een Pacific Jade, maar die heeft mijn leverancier (nog) niet, want beide zijn géén Bio. De Nelson S. bestaat er in Bio , maar dan is er geen vervanger.

(Heb laats overigens groot ingeslagen bij mijn dealer, omdat ik voor mijn project November 2019-2020- juni2021 overjarige hop nodig heb.) 

En de Düsseldorf Alt toch met een S-189 zag ik. Ben benieuwd ,voor mij veel te bitter. Vandaag maar "ingeschreven" bij de Grainfather Brouw gemeenschap. Heb al leuke recepten gezien, voor bovenstaand project. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nelson S heeft jouw leverancier wel in Bio variant 🙂 

Zijn wel de bloemen. Mijn hele opslag/werkruimte ruikt er naar.

Ben idd voor de S-189 gegaan (3 zakjes op 17 liter..... 6 liter ligt over de vloer 🙁 ), zag dat er meerdere deze gist hadden gebruikt. Doorgaans wordt er vergist op temperaturen van rond de 15ºC. Dusseldorf Alt kent geen fruittonen dus zocht ik een gist die vrij neutraal vergist. 

Staan leuke recepten op de GF brouwgemeenschap, vind ik ook. Jammer is wel dat er veel Aussies zitten en dat de mouten veelal afwijken van wat wij hier kennen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb nog niet naar de Aussies hun granen gekeken, en ik ga nog niet uitzoeken, welke granen hun vervangers zijn, ben nog met de gist bezig en ben bij de Duitse en Nederlandse Bierfora al op wat recepten uitgekomen. Ga ze in de loop van het jaar overschrijven in kladschriftje , en als ik ze gemaakt en goed bevonden heb, gaan ze in mijn Notitieboek. Mijn bok is op het moment nog te bitter.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bitter komt niet enkel van de hop. Ook zeer zwarte mouten maken e.e.a. bitterder daarom moet je ze spaarzaam gebruiken. Je kunt wat calciumchloride toevoegen, chloride ionen geven een zoetere smaakbeleving.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Amerikaans eikenhout chips op het bier. Voor Vlaams sour (zuur) bier, in Merlot vaten, of eiken chips op Merlot laten trekken, daarna toevoegen aan het bier 2gr tot 2.5gr/L. Bij 2 gram laten zitten tot bottelen, bij 2.5 gram proeven. Bij 18 maanden op houten vat (nieuw vat), en daarna blenden met jong bier van 6 maanden. Ik ben me aan het inlezen, 1 November 2019 begint de grote test. Zal tussendoor nog wat moeten spelen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?