Meldingen
Alles wissen

Hopgift vroeg of laat?


Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik mijn leesdata goed doorgenomen heb, kun je de bitterheid van je bier sturen, door later de hop toe te voegen. Als je dus je bier over de hop giet bij het overhevelen uit je ketel, neem je blijkbaar wel de smaak,( het aroma) ,mee, maar niet de bitterstoffen. Wat is hier van waar, want mocht dit kloppen, dan kun je elk bier zo zacht maken als je wil.  Zijn hier al uitgebreide betrouwbare verslagen van? Mocht dit waar zijn, dan kan ik ook perfect drinkbaar pils brouwen zonder te veel bitter. Of kan dit alleen met aromahop Zijn er verslagen van dan moet ik die ook eens doornemen, en dan eigenwijs, testen om te kijken of het werkt. Het is wel zo, dat je aromahop, het best zo laat mogelijk toevoegd ,omdat je het aroma makkelijk “weg”kookt.

Beantwoorden
2 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De alfazuren in de hop zijn verantwoordelijk voor de bitterheid. Door hop te koken treedt er isomerisatie op (niet bittere humulonen worden omgezet in isohumulonen) hoe langer je de hop kookt des te bitterder zal het worden.

Kook je hop maar kort mee dan zal deze minder bitterheid afgeven en meer aroma's. Ik denk dat wanneer je het bier tijdens het overhevelen over hop giet, dit te kort is om (veel/genoeg) smaak af te geven. Koudhoppen tijdens de vergisting is een gebruikte techniek om smaak af te geven zonder invloed op de bitterheid. Ook een "vlamuit" hopgift zorgt voor aroma's zonder bitterheid (hoewel ik denk dat hier toch nog wat isomerisatie kan plaatsvinden omdat de vloeistof toch nog geruime tijd heel dicht tegen het kookpunt zit. Brouwsoftware geeft voor vlamuit 0 IBU op).

Aroma hop en bitter hop zijn vaak dezelfde hopsoorten, het moment van toevoegen bepaald meer het effect. Vaak wordt ook de term dubbeldoel hop gebruikt. Bij Pils wordt vaak voor 1 soort gekozen. Op verschillende momenten worden hopgiften gedaan. Gebruik je een hop met een heel laag alfazuurgehalte zoals bv Saaz dan zijn de hopgiften royaler dan wanneer je dat met bv een Opal zou doen. Je kunt dus spelen met de momenten waarop je een hopgist uitvoert, de hoeveelheden en het alfazuurgehalte. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ondertussen zijn we al een stuk verder, als je namelijk, de hop, wat langer aan de lucht bloot stelt, dan verminderen de Alfa zuren (bitterheid) zonder dat de Betazuren (smaak) verdwijnen.  Hop dus in een dichte doos bij 15°C tot 20°C, en met de tijd neemt de bitterheid af. HOP komt via een hopspider overigens beter tot zijn recht in het bier, dan met een hopzakje. (persoonlijk gemerkt). Hop later in kookproces toevoegen verminderd de bitterheid, maar volgens sommige ook het aroma. (De specialisten (wetenschappers) zeggen dat dit onzin is). Ga je een zuur bier brouwen, Hop in open doos, en de kwaliteit wordt met de jaren beter.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?