Na enige tijd bezig te zijn met het maken van stookwijn en destilleren ben ik nu ook eens begonnen met het experimenteren van het maken van wijn met vruchtensap uit de supermarkt .
Voor mijn eerste keer is het aardig gelukt en bracht mij op mijn verdere zoektocht om verder te experimenteren op dit topic:
"Snel, goedkoop en heerlijk appelwijn recept"
met het onderwerp voor het maken van appelcider van BAUKE op 23 mei 2016 op dit forum.
Ik heb de tekst gekopieerd en hier cursief geplakt.
"Bauke op 23 mei 2016
Zo, ik heb ook een experiment gedaan en ben zeer tevreden.
Ik ben naar de Lidl gegaan en heb 10 pakken sap gekocht van 1,5 liter. Bij mij waren ze Euro 0,89 per pak, misschien ander soort?
Ik wilde een appelcider met een heel laag alcoholgehalte, het liefst een cider die een beetje in de buurt komt van Jillz. Een drankje waar je gerust veel van kan drinken zonder dronken te worden, een heerlijke dorstlesser dus.
Nu komt het: Bij mijn appelsap heb ik alleen een zakje Schnaps gist gegooid en geen korreltje suiker. De pakken bevatten al heel veel suiker, of het natuurlijke suikers zijn, dat weet ik niet, ik denk dat Lidl er ook wel iets bijgestopt heeft.
Na 5 dagen was alle suiker op en stopte de gisting. Het percentage is uitgekomen op 7,5% alcohol. Eigenlijk hoopte ik op een maximum van 5% maar dat is verder niet erg.
Ik heb een zakje turboclear gebruikt om de boel te klaren en op de 7e dag heb ik kristalheldere en zeer smaakvolle appelcider gebotteld in petflessen (de 1,5 liter flessen van de cola en sinas)
De appelcider heeft natuurlijk nog geen koolzuur en dat hoort wel bij een lekkere cider. Daarom heb ik bij iedere fles 3 suikerklontjes gegooid die hebben gezorgd voor een kleine nagisting op de fles. Met de Champagne gebeurt dit ook (Liqueur de tirage) Je voelt aan de petfles dat hij knetterhard wordt, dat betekent dus dat er echt druk word opgebouwd.
13,5 liter cider overgehouden van dit 7 daagse experiment. Laat het bezinksel lekker liggen op de bodem van fles, dit zit vol goede gistcellen die snakken naar nieuwe suikers. Vul je fles of emmer gewoon weer opnieuw met sap bovenop de oude gistcellen en herhaal het hele proces opnieuw.
Drink het uit de koelkast of met ijsklontjes, een heerlijke mousserende dorstlesser op een warme zomerdag! "
Nu is mijn vraag: Hoe kun je een nagisting op de fles bekomen door suiker toe te voegen als je de wijn al geklaard hebt en er geen gist meer aanwezig is?
EDIT Munckerik: Titel topic gecorrigeerd in hergisting op fles. Nagisting is de fase direct na de hoofdvergisting.
Er zweeft nog voldoende gist in om een hergisting op gang te krijgen. Mocht je bang zijn dat het te weinig is kun je bottelgist overwegen. Bijvoorbeeld: https://bio-brouwmaat.nl/product/fermentis-safale-f-2/
Stukjes appel of appelsap met wat suiker en water paar dagen warm laten staan .
Zodra je bellen ziet filteren en het vocht en suiker toevoegen aan de drank
Het heldere deel bottelen met max. 9 g/l suiker.
Ook het het heldere deel bevat nog genoeg gistcellen.
Een tijdje laten staan op kamertemperatuur of iets hoger.
Waarschijnlijk na twee weken op druk en (bij bier, appeldrank moet je zelf achter komen) een paar weken later begint het lekkerder te worden.
Wel zeker weten dat het helemaal is uitgegist voor bottelen anders worden je flessen bommetjes!
Ik had ook 12 liter van deze supermarkt appelsap en heb deze ingekookt tot 9 liter en daar wat bakkersgist bij gedaan. Toen het uit gegist was zat er 8% alcohol in. Ik heb het toen in 45cl beugelflessen gedaan met 3 gr. suiker(mini klontje). Maar na 3 weken was er wel een plopje bij het openen van de fles maar geen prik en het smaakte zuur(niet vies). Ik wil toch wel wat prik in de cider, dus ik heb in iedere fles nog eens 4 gr, suiker(stick) en een paar korreltjes gist gedaan.
De flessen staan in een plastic box en die open ik alleen met een veiligheidsbril op, safety first. En nu maar hopen op een drinkbare drank met wat prik.
Bottelen op een sg van 1006 voor de nagisting .
Ik had ook 12 liter van deze supermarkt appelsap en heb deze ingekookt tot 9 liter
Als ik appelsap zou gebruiken zou ik dat niet inkoken.
Bij het inkoken verdwenen de aroma's.
Bij het maken van appelsap concentraat worden de aroma's opgevangen en bewaard en apart verkocht of weer toegevoegd als er supermarktappelsap van wordt gemaakt uit dat concentraat.
Het kan zijn dat je wat weinig geur hebt op die manier.
De veel gemaakte fout is dat men echt gaat in koken . Je moet eigenlijk in dampen . Hangt beetje af van product de ene moet temperatuur onder de 95 graden blijven ander onder de 88 graden .
Aromatische stoffen gaan kapot bij te hoge temperaturen .
Een heel simpele en goede methode voor te concentreren is met. Vries pennen het water te onttrekken .
( Vriesdrogen )
Vries pennen dompel je in de sap of masch.
Na enige minuten vriezen haal je de pennen eruit . dan het ijs eraf slaan en opnieuw in de ketel .
Dit doe je een aantal malen tot je de gewenste viscositeit hebt .
Of ik minder aroma heb door het koken weet ik niet, maar de SG ging omhoog en de smaak werdt voller en ik wilde geen suiker toevoegen. Bij het bier brouwen wordt dat ook wel gedaan. Bij de productie van frisdranken is het heel normaal. Het water wordt er uit gehaald, dat scheel een hoop transport kosten..
Maar daar ging het niet over, ik wil prik dus hergisting op de fles.
Je krijgt prik door nagisting in fles dus wanneer gisting zogoed als voorbij is bij sg van 1006 is hevel je de cider door filterdoek over in fles en de nagisting komt vanzelf opgang waardoor je de prik krijgt .
Gebruik wel cider geschikte flessen
Mijn SG was een stuk hoger op het het eind. Ik had bakkersgist gebruikt voor deze simpele cider omdat dat een hoop bubbels produceer tijdens de vergisting. Maar ik denk dat door de slechte alcohol tolerantie van bakkersgist deze is overleden. Vandaar dat ik nog wat suiker en een paar korreltjes van een sterker gist heb toegevoegd.
Die Grolsch beugelflessen zijn echt geweldig.
Medestokers ik heb een cider gemaakt van LIdil appelsap waar ik toch nog suiker aan heb toegevoegd, 3.17 kg op 24 liter, na het vergisten en klaren afgevult op 0,4 liter flesjes waar ik 4 gram suiker aan heb toegevoegd maar er heeft geen nagisting plaatsgevonden geen bubbels
Wat heb ik niet goed gedaan?
De rest van heb ik gestookt met een alambiek om er obstler van te maken echter nu zie ik in flessen witte slierten wat kan hier de oorzaal van zijn?
Ik denk dat er teveel alcohol in de drank zat om nog nagisting te krijgen. De gist zal bij dit hoge percentage niet meer kunne werken en sterven. Ik heb hetzelfde gedaan, maar dan met 1 kg rietsuiker. Dit gistte goed na op de fles. Welke gist heb je gebruikt?
ik heb wijngist champagne van Unibrew gebruikt en misschien inderdaad een te hoog alcoholpercentage (15%)
Dat zal het zijn. 15% hergisten is lastig, denk ik. Minder suiker toevoegen dus abv lager houden is een oplossing.