Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 11 / 71

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had 8,3% en dat merkte ik wel na een flink glas. Ik heb aan 21 liter appelsap 1 kilo glucose toegevoegd.

Β 

Proost voor zometeen πŸ™‚

Ben benieuwd hoe bij jou de bubbels zijn omdat je eerder zei dat het wat tegen viel.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bubbels zijn perfect nu, niet zo veel als in mijn bier maar lekker sprankelend. Heel veel hele kleine bubbeltjes, niet zoals bij Spa Rood maar meer als de Spa Marie Henriette als je die kent. Precies goed, en zo lekker met dit weer! En met deze druk kan de fles echt niet knallen hoor.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die ziet er fantastisch uit! Laat hem smaken.

Β 

Ik ben benieuwd wat 7,5 gram glucose voor CO2 gaat doen bij mij. Voor het klaren zal jij wel eerst goed ontgast hebben. Ik heb hem sterk gekoeld en tijdens het afvullen zag ik al bij ieder flesje een klein CO2 wolkje opstijgen. Ook zat er een hele lichte tinteling in het glas wat ik net gedronken heb dus het kan best goed uitpakken.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat je met de glucose meer bubbels gaat krijgen dan ik met mijn AH suikerstaafjes. Overigens, op de bodem van het flesje krijg je natuurlijk altijd een beetje bezinksel van de gistcelletjes die bij de hergisting plaatsvinden, maar dat is zo weinig dat ik het gewoon meeschenk in het glas. Ik wou dat ze dit spul gekoeld in de winkel hadden staan op dit soort dagen. Gelukkig was ik er nu zelf precies op tijd bij met mijn zelfmaak projectje πŸ™‚

Β 

Mijn vinometer gaf ook 8% aan maar die is volgens mij niet zo heel precies, ik denk dat het wat minder is hoor. Ik heb ook geen soortelijk gewicht gemeten. Na 2 flesjes voel ik hem een heel klein beetje, te verwaarlozen. Na 2 blikjes Heineken voel ik niets. Laten we het gemakshalve daarom maar op 6 a 6,5% gooien πŸ™‚

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Β Gelukkig was ik er nu zelf precies op tijd bij met mijn zelfmaak projectje πŸ™‚

Ik ben dus iets te laat.... maar er zullen toch wel meer warme dagen komen of was dit de zomer van 2017 al?

Gelukkig heb ik nog St. Jans Rogge bier gekoeld staan en die smaakt nu ook heerlijk.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er komen vast nog veel meer mooie dagen aan! Ik bedenk me net dat als ik nu begin aan een nieuwe batch ik mischien nog op tijd ben om op de BBQ cider te schenken. Maar dan bottel ik wel in petflessen van 1,5 liter want een flesje van 33 cl is wel erg klein hoor.

Β 

Ik krijg ook zin in in jouw bier! Jammer dat Breda niet naast de deur is anders kwam ik er een bij je halen!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Breda is heel dicht bij de deur, ik hoef hem maar open te doen πŸ˜‰

En je bent welkom hoor ik heb nog behoorlijk wat lekkere eigen gebrouwen tripels.

Β 

Binnenkort nog een batch whisky mash brouwen en deze strippen zodat ik twee gestripte batches nog eens kan stoken. Dan kan mijn Barrel 674 uit het vat (zit er al bijna een jaar in) en plaats maken voor de nieuwe.

Dan wil ik nog een Brugse tripel brouwen en een donker abdij bier.

In september wil ik een Christmas ale gaan brouwen die dan tegen de kerst op dronk is. Wie nog een goed recept heeft mag het posten.

Β 

Het St. Jans Rogge bier heb ik meegenomen van landgoed de Hoevens in Alphen. Wordt gebrouwen in Chaam. Dit zit ook wel in een leuk formaat fles, 0,75 beugels.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klink allemaal goed Erik! Ik hoop eens bij je te kunnen komen proeven πŸ™‚ Ik krijg er in ieder geval dorst van!

Β 

Is dit boek niks voor jou?Β  https://www.stookwinkel.nl/product/vintage-bier-vergete-recepten-voor-de-thuisbrouwer/

Β 

Aan ieder recept kun je natuurlijk zelf nog sleutelen, maar het zijn recepten afkomstig uit oude documenten die zo weer tot leven kunnen worden gewekt. Hier in deventer hebben we nu ook weer een stadsbrouwerij die werkt met recepten van meer dan 100 jaar terug. De brouwerij is een enorm succes hier bij deventenaren, in hun proeflokaal zit het nu dagelijks vol. Allemaal door recepten die 100 jaar niet gebrouwen zijn geweest πŸ™‚

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goeie tip Jan, met de volgende bestelling laat ik het meekomen.

Zelf sleutelen aan een goede basis is wat ik altijd graag doe, ook met koken. Bierbrouwen en koken hebben ook veel raakvlakken.

Β 

Vroeger was ik vaak in BelgiΓ« (ook heel dicht bij Breda) om daar verschillende bieren te proeven en te kopen. Bier is momenteel weer helemaal in en het is dan ook heel leuk dat er veel (micro)brouwerijen met verassende bieren bij komen. Ik heb zelf ook nog het idee gehad om er een op te starten toen ik nog werkloos was.

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het recept ook gevolgd, en het eerste resultaat mag er wezen hoor! Heb nog geen bubbels maar het zit ook pas 1 dag in de fles. De smaak is fris en droog en heel iets zoet. Alcohol is 8% .
Ben benieuwd naar de smaak als de bubbels er goed opzitten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je suiker toegevoegd voor de vergisting of enkel sap? En als je suiker hebt toegevoegd, hoeveel?

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb precies dezelfde ingrediΓ«nten gebruikt als hier uitgelegd . 11 pakken sap van 1,5 liter, die gist ook dezelfde. Week laten gisten, was ook haast wel klaar met bubbelen. Toen laten klaren +-36uur met kieselsol. Vervolgens overgeheveld en gebotteld in Grolsch beugels en 5 gram suiker toegevoegd per flesje.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan heb je een behoorlijk alcoholpercentage gehaald. Hoe heb je het gemeten?

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met een vinometer. Smaakte niet echt naar alcohol maar meer als een droge fruitige lichte wijn.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je de Lidl/Solevita appelsap hebt gebruikt, die heeft een start SG van 1.052. Laat je die helemaal uitgisten dan kom je op net geen 7% alcohol uit.

Bij mij was de smaak ook behoorlijk droog (1 kilo glucose voor vergisten toegevoegd en uitgekomen op 8,2% alcohol)

Beantwoorden
Pagina 11 / 71
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?