OK intresant wel, ik zal het morgen nog eens meten. Moet dat trouwens ook bij een vaste temperatuur?
Kamertemperatuur wordt meestal aangehouden.
Wanneer je toegevoegde suiker (voor de CO2) nog niet vergist is dan krijg je een afwijking in je meetresultaat. Als je al bubbels hebt moet je die eerst laten ontsnappen voordat je meet anders krijg je daar ook weer een afwijking in je meetresultaat.
Na 14 dagen gisten is deze vandaag stilgevallen en is de eerste gist zichtbaar in het bolletje van mijn fastferment. Tijd dus voor een staalname en dichtheidsmeting. Ik kom op een dichtheid van iets minder dan 1.000. Met een startdichtheid van 1.075 zou ik zo op 10 % ABV moeten komen.
Blijkbaar is het appelsap van Colruyt redelijk zoet want ik had maar 2 kg extra suiker toegevoegd op 20 liter.
Nu nog een 3-tal weken lageren, daarna bottelen en een hergisting op de fles. Net op tijd af tegen ik terug kom van de vakantie.
Hoi Dirk, dat is een straffe cider geworden 😉
Ik denk dat het suiker percentage van de appelsap van Colruyt en Lidl elkaar niet veel zullen ontlopen. Mijn startdichtheid zonder suiker was 1.052 en met 1 kilo is dat gestegen naar 1.064 dus met 2 kilo zou dat ook ongeveer gelijk uitkomen (ik had 21 liter).
Alvast prettige vakantie!
Dankjewel Jan!! Ik wist niet eens dat dit bestond haha!
Zoals je hopelijk kan zien zit ik net onder het groene streepje. Zal dit nog verbeteren met de nagisting op de fles of misschien heeft het te maken dat deze fles uit de koelkast komt?
Iigv bedankt nogmaals ik ben er helemaal happy mee?
Het is trouwens een ciderklaarofniet-meter.
Eigenlijk is het gewoon een hydrometer, dus te gebruiken voor alle dranken. Ik zie dat er bubbels in je maatglas zitten. Deze stuwen je meter als het ware mee omhoog. Geef een spin aan de meter zodat alle bubbels los van de meter zijn. Ook moet de drank op kamertemperatuur zijn, ongveer 20 graden. Ook de vergisting op fles zal de uitslag nog iets beinvloeden:)
Fijn dat je er blij mee bent!
Niet laten vallen he;) het is nogal kwetsbaar!
Ik heb vandaag weer eens het gistvat met 25 liter appelsap gevuld.
Ik zit op een begin sg van 1072 volgens de Tilt. Wel leuk om het op die manier te volgen.
Ik heb nog wel 12 flesjes van een halve liter appelcider staan, maar die gaan met dit warme weer snel op.
Hoy,
Ik heb het boek zaterdag ook meegebracht 🙂 .
grts.
En wat is je eerste indruk van het boek?
Rob, wat is er leuker dan de metingen van de Tilt in de gaten te houden met een lekker glas cider op een zomerse dag?
1072 Zeg je, heb je suiker toegevoegd?
Veel plezier met je Tilt, leuk speeltje.
Hallo Erik, inderdaad 2 kg cristalsuiker. Ben benieuwd met de Tilt.
Groet, Rob
Ook je gegevens naar de cloud sturen, dan kun je eea mooi volgen in een excel-bestandje.
Kan niet wachten tot dat mijn TILT er is zwerft nu ergens rond in,Santa Rosa.
Dit is hem trouwens https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer/