Het leek mij dat het drankje wat te droog en zuur zou worden en heb onvergistbare suiker toegevoegd. Deze suiker wordt niet omgezet in alcohol en koolzuur. Sorbitol poeder, maakt alles wel weer wat duurder. Flesjes van 0,33 L. 6 gram suiker toegevoegd voor de gisting op de fles. Lees dat bij anderen de boel zo'n beetje ontploft. Ik heb de suiker wel eerst opgelost in water. SG van de appelsap aan het begin gemeten en na volledige gisting zou ik op 6% uit moeten uitkomen. Maar het is 5% geworden. Je zou haast denken dat er al onvergistbare suiker in de appelsap zat. Ik vul de flessen niet af tot vlak onder de dop. Nou heb ik wel eerst een aantal flesjes op proef afgevuld, kreeg te weinig koolzuur. Zou er teveel druk op komen te staan had ik ze opengemaakt en weer dicht gedaan. Alle druk is niet meteen weg. Ieder zijn eigen manier zeg ik maar. Bij Champagne haalen ze zo de droesem onder de dop weg.
Welke gist en welke appelsap heb je gebruikt?
Op 1 juni om 15.00 ben ik begonnen met het vergisten van 24 liter appelsap + 2 kg suiker met een totaal s.g van 1.072. (door de suiker erbij staat het nivo op 25 liter)
Het is thans 6 juni (5 dagen later) en de Tilt geeft 1.041 aan, dus bij 1.036 zit ik op de helft.
Geduld is een schone zaak.
Β
Β
Ik zat na twee dagen op de helft (Mangrove Jack Cider gist) maar jij gebruikt een andere gist toch Rob?
Erik, ja, ik heb van deze gist een foto afgebeeld op dit topic.
Het bedrijf zit in Polen, maar het wordt in Zweden gefabriceerd.
Ik ben tot nu toe erg tevreden.
Vorige keer (zonder Tilt) was mijn appelcider met dezelfde gist bijzonder lekker.
Het bubbelt er lekker op los en ik heb de tijd. Ik vind de naamΒ "Turbo" in zoverre belangrijk, 1.Β Max. opbrengst alcoholpercentageΒ 2. De goede smaak.
Als ik zo op dit forum de uitkomsten van anderen lees, valt dan weer de vergisting stil of heeft het een of andere bijsmaak.
Laat mij maar op mijn eigen manier aanmodderen, ha, ha, ha.
Β
Je hebt groot gelijk, al die haast is nergens goed voor. Een kwalitatief goed eindresultaat is veel belangrijker.
Wel leuk he zo'n Tilt om e.e.a. mee te volgen!?
Erik, idd, ook bij een stookwijn of biervergisting kun jeΒ de hele routeΒ heel secuur volgen, niet alleen het resterende suikergehalte, maar ook de exacte vergistingstemperatuur.
En het is nog rustgevend ook π
Erik, we zijn weer even Β verder en het is nu weer echt cider weer! Hoe staat het met je koolzuur? Merk je al verbetering? Bij mij inmiddels een harde klap bij het openen van de beugelsluiting, nog meer dan een week geleden. Ik denk dat het bij jou ook al een heel stuk verbeterd is of niet?
Inmiddels is vandaag mijn appelcider gebotteld in halve liter flessen.
Mijn eind S.G. met de Tilt was 1.000, maar er zat nog voldoende gist in na het tweekeer overgieten van het ene gistvat naar het andere.
Ik deed eerst (na het spoelen met sulfiet + citroenzuur) het suikerwater met mijn injector in de flesjes maar het schuimde nog bij het vullen met de appelcider.
Over 14 dagen maak ik wel een flesje open.
Dan komt het zeker goed met jouw koolzuur π
Β
Het is met dit weer nog lekkerder dan koud bier, en je kunt het zo lekker doordrinken zonder snel lam te worden. Ik had er net 2 in de vriezer gelegd omdat ik niks meer in de koelkast had liggen. De 1e was heerlijk koud, de 2e was slush puppy geworden.... Maar even beide handen rond het glas en het was weer drinkbaar. Heerlijk fris drankje.
Erik, we zijn weer even Β verder en het is nu weer echt cider weer! Hoe staat het met je koolzuur? Merk je al verbetering? Bij mij inmiddels een harde klap bij het openen van de beugelsluiting, nog meer dan een week geleden. Ik denk dat het bij jou ook al een heel stuk verbeterd is of niet?
Β Hoi Jan, geen harde klap (maar ik heb ook kroonkurken) wel een duidelijkere sis en een mooi wolkje CO2. Gisteren had ik een heuse schuimkraag en volop bubbeltjes. Ook de smaak is nu een stuk beter. Kortom helemaal blij π
Ik heb ondertussen zoveel bubbels in mijn cider dat de beugel er compleet vanaf klapte bij het openen!?
Lekker! Geniet er van!
Het wordt alleen nog maar meer bubbels is inmiddels mijn ervaring π
Ik heb er net weer 1 in de vriezer gelegd want alles uit de koelkast was weer op.
Β
@C2H5OH, was je cider al wel helemaal uitgegist en hoeveel suiker heb je toegevoegd. Pas op dat het over een tijdje geen bommen worden.