Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 15 / 71

Berichten: 31
(@ludolph)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het leek mij dat het drankje wat te droog en zuur zou worden en heb onvergistbare suiker toegevoegd. Deze suiker wordt niet omgezet in alcohol en koolzuur. Sorbitol poeder, maakt alles wel weer wat duurder. Flesjes van 0,33 L. 6 gram suiker toegevoegd voor de gisting op de fles. Lees dat bij anderen de boel zo'n beetje ontploft. Ik heb de suiker wel eerst opgelost in water. SG van de appelsap aan het begin gemeten en na volledige gisting zou ik op 6% uit moeten uitkomen. Maar het is 5% geworden. Je zou haast denken dat er al onvergistbare suiker in de appelsap zat. Ik vul de flessen niet af tot vlak onder de dop. Nou heb ik wel eerst een aantal flesjes op proef afgevuld, kreeg te weinig koolzuur. Zou er teveel druk op komen te staan had ik ze opengemaakt en weer dicht gedaan. Alle druk is niet meteen weg. Ieder zijn eigen manier zeg ik maar. Bij Champagne haalen ze zo de droesem onder de dop weg.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welke gist en welke appelsap heb je gebruikt?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op 1 juni om 15.00 ben ik begonnen met het vergisten van 24 liter appelsap + 2 kg suiker met een totaal s.g van 1.072. (door de suiker erbij staat het nivo op 25 liter)

Het is thans 6 juni (5 dagen later) en de Tilt geeft 1.041 aan, dus bij 1.036 zit ik op de helft.

Geduld is een schone zaak.

Β 

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zat na twee dagen op de helft (Mangrove Jack Cider gist) maar jij gebruikt een andere gist toch Rob?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, ja, ik heb van deze gist een foto afgebeeld op dit topic.

Het bedrijf zit in Polen, maar het wordt in Zweden gefabriceerd.

Ik ben tot nu toe erg tevreden.

Vorige keer (zonder Tilt) was mijn appelcider met dezelfde gist bijzonder lekker.

Het bubbelt er lekker op los en ik heb de tijd. Ik vind de naamΒ "Turbo" in zoverre belangrijk, 1.Β  Max. opbrengst alcoholpercentageΒ  2. De goede smaak.

Als ik zo op dit forum de uitkomsten van anderen lees, valt dan weer de vergisting stil of heeft het een of andere bijsmaak.

Laat mij maar op mijn eigen manier aanmodderen, ha, ha, ha.

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt groot gelijk, al die haast is nergens goed voor. Een kwalitatief goed eindresultaat is veel belangrijker.

Wel leuk he zo'n Tilt om e.e.a. mee te volgen!?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, idd, ook bij een stookwijn of biervergisting kun jeΒ de hele routeΒ heel secuur volgen, niet alleen het resterende suikergehalte, maar ook de exacte vergistingstemperatuur.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En het is nog rustgevend ook πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, we zijn weer even Β verder en het is nu weer echt cider weer! Hoe staat het met je koolzuur? Merk je al verbetering? Bij mij inmiddels een harde klap bij het openen van de beugelsluiting, nog meer dan een week geleden. Ik denk dat het bij jou ook al een heel stuk verbeterd is of niet?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inmiddels is vandaag mijn appelcider gebotteld in halve liter flessen.

Mijn eind S.G. met de Tilt was 1.000, maar er zat nog voldoende gist in na het tweekeer overgieten van het ene gistvat naar het andere.

Ik deed eerst (na het spoelen met sulfiet + citroenzuur) het suikerwater met mijn injector in de flesjes maar het schuimde nog bij het vullen met de appelcider.

Over 14 dagen maak ik wel een flesje open.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan komt het zeker goed met jouw koolzuur πŸ™‚

Β 

Het is met dit weer nog lekkerder dan koud bier, en je kunt het zo lekker doordrinken zonder snel lam te worden. Ik had er net 2 in de vriezer gelegd omdat ik niks meer in de koelkast had liggen. De 1e was heerlijk koud, de 2e was slush puppy geworden.... Maar even beide handen rond het glas en het was weer drinkbaar. Heerlijk fris drankje.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, we zijn weer even Β verder en het is nu weer echt cider weer! Hoe staat het met je koolzuur? Merk je al verbetering? Bij mij inmiddels een harde klap bij het openen van de beugelsluiting, nog meer dan een week geleden. Ik denk dat het bij jou ook al een heel stuk verbeterd is of niet?

Β Hoi Jan, geen harde klap (maar ik heb ook kroonkurken) wel een duidelijkere sis en een mooi wolkje CO2. Gisteren had ik een heuse schuimkraag en volop bubbeltjes. Ook de smaak is nu een stuk beter. Kortom helemaal blij πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ondertussen zoveel bubbels in mijn cider dat de beugel er compleet vanaf klapte bij het openen!?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lekker! Geniet er van!

Het wordt alleen nog maar meer bubbels is inmiddels mijn ervaring πŸ˜‰

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb er net weer 1 in de vriezer gelegd want alles uit de koelkast was weer op.

Β 

@C2H5OH, was je cider al wel helemaal uitgegist en hoeveel suiker heb je toegevoegd. Pas op dat het over een tijdje geen bommen worden.

Beantwoorden
Pagina 15 / 71
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?