Kheb nu na 3 weken na bottelen mijn eerste flesje geplopt. Geen schuim laagje wel enkel bubbels aan de binnenkant van het glas. Wat heb ik fout gedaan. Of moet ik nog langer wachten?
Wat je eventueel fout hebt kunnen doen is de gebottelde flesjes niet (minstens) twee weken op kamer temperatuur hebben weggezet.
ik heb dit proces een tijdje terug geprobeerd met grenadine limonade in plaats van appelsap.(en een klein beetje vervormd)
heb enkel de fout gemaakt dat ik er nog turbo gist heb bij gedaan na twee dagen omdat het waterslot niks deed.maar ik kwam er na 8 dagen achter dat het waterslot niet mooi was afgesloten.(was niet tegen het deksel) na tien dagen op flessen getrokken,met nog een gist smaak. maar dat probleem zal mss oplossen door het te laten door gisten op fles.
mvg
gerdy
nee ook niet hebben op continu donkerplek op warme zolder gestaan. 20 a 23 graden.
heb er pas geleden nog 1 geplopt. zelfde issue. denk te weinig suiker erin gedaan voor nagisting. 1 suikerstaafje op 1 flesje 33cl
maar de smaak was lekker.
Een suikerstaafje op 33cl is m.i. voldoende. Het enige wat ik me nog kan bedenken is dat de flesjes niet goed afgesloten zijn en dat de CO2 weglekt.
ik gebruik de "steinie" bierflesjes met beugelsluitng.
@ stookforum,
Ik heb dit nu ook geprobeerd met appelsap van de liddl, solevita appelnectar petflessen om precies te zijn. nu ging de gisting gister een klein beetje van start maar staat die vandaag zo dood als een piertje te niksen. er zit al een sneetje brood bij om de vergisting weer op gang te helpen maar er gebeurt nog niks.
enige ideeën en tips?
Groet
Zitten en geen conserveringsmiddelen in de appel nectar?
Van de Solevita pakken appelsap weet ik dat die er niet inzitten.
Klopt, de Solevita pakken had ik ook. Die hebben geen conserveringsmiddelen. Het lijkt mij dat het enige verschil met de petfles de verpakking is. Kun je dat eens nakijken Hobbyman?
Welke gist gebruik je? Niet dat het heel veel uitmaakt, maar ben benieuwd 🙂
ingrediënten zijn: appelsap uit concentraat, water, suiker, citroensapconcentraat
de gist die ik heb gebruikt is Alcotec VodkaStar turboyeast, die had ik toevallig nog liggen. dacht dat ik nog wel een biergist voor fruitig bier had maar dat was niet het geval.
er komt nu weer eens in de 3 minuten een bubbeltje
maar dit is niet wat ik gewend ben van de vergisting. hopen op het beste dan maar
Dit kent dan inderdaad een heel langzame start. Nu het eenmaal langzaam aan begint zal er straks wel snelheid inkomen. Ik ken de wodkastar niet dus ik weet niet goed wat daar de eigenschappen van zijn.
De cidergist die ik verkoop begint ook heel kalm aan en blijft gedurende de hele gisting ook vrij kalm. De Champagnegist en de algemene wijngist gaat juist weer heel hard. Ik denk dat het allemaal wel goed gaat komen 🙂
het rare aan het hele verhaal is is dat het gisteravond toen de gist er net op zat hij aardige snelheid in het waterslot had en vanmorgen zo dood als een piertje erbij stond. heb er vanmiddag een sneetje brood in gedaan, nu bubbelt die al iets harder. ben benieuwd hoe het er morgen bij staat
update: de gisting gaat nu goed. het is raar gelopen maar ik verwacht een goed einde
Vandaag ook begonnen... Maar dan met appels uit schoonmoeders tuin:
zo dat ziet er profi uit. Had dit ook in gedachte maar het leven liep weer even anders dus ga maar de appelsap kopen bij de fruitboer. Maar eerst weer gemout gerst halen om wodka van te stoken om als basis te dienen voor de eau de vie van appels. laten de wodka en calvados nimfen maar eindeloos copuleren in de ketel.
Deze pers installatie is van een knutselaar hier in ons dorp. Hij vraagt 0,25 cent per kilo fruit. Ik had ongeveer 35kg.. kostte 8 euro'tjes. Ik kreeg er bijna 20L sap van.