Wat ga je doen? die 20 liter vergisten of met gelijk met suiker beginnen.
Ik ga er een kilo geïnferteerde suiker bij doen. Dan gewone wijngist erbij. Lekker uit laten gisten. Dan bottelen met 8 gram bottelsuiker. Lekker laten nagisten op de fles, dan de kelder in.
Ok, is weer een andere tak van sport die ik nog nooit gedaan heb. Ik ga appelsap laten vergisten en herstoken tot de ultieme frisse wodka met appeltonen die eindeloos zacht van smaak is. Een beetje zoals een vrouw zeg maar!
Hoy,
het is mij eindelijk gelukt om druk, en bubbels in mijne cider te krijgen, en de bubbels blijven zelfs lang, heel lang zelfs.
Maar ik zit aan 15 gram suiker per Liter, en een beetje champagne gist ( bij het bottelen), Zonder knallende flessen tot nu toe, ik gebruik wel cava flessen.
Grts.
Spuitende flessen, heb ik ook nog niet tegen gekomen, de eerste liggen wel nog niet langer dan 2 maand.
Ik had wel eens een over schotje in een beugelflesje gedaan dat half vol was.
Na 2 weken op de fles te gisten opengedaan, daar was wel de beugel van het flesje gevlogen bij het openen.
ik denk dat ik nu wel genoeg druk heb.
Gisteren enkele vrienden getrakteerd op mijn cider. Was al enkele maanden geleden dat ik hem geproefd had. Nu was hij nog beter en nog meer bubbels. Net op tijd voor de feestdagen!
Enkele dames hadden een klein beetje aardbeienlikeur toegevoegd. Een heel lekkere combinatie. Lukte ook met mijn frambozenlikeur.
Wat een weertje, gelukkig had ik nog 3 flesjes van vorig jaar over. Vanmorgen koel gezet, nu genieten. Nog steeds geen spijt van de overdaad aan bubbels, echt lekker!
Wie gaat hem ook maken dit jaar? Ik denk dat ik dit weekend weer een emmer neer ga zetten.
Goeie tip Jan ik heb er ook nog over van vorig jaar. Gaan we koud zetten!
Ik heb net wat dozen sap besteld bij Schulp, deels voor cider en een deel om te stoken tot eau de vie. En natuurlijk druivensuiker van de body en fitshop om de eau de vie batch net wat meer alcohol te geven.
We moeten nu gaan produceren voor de bbq he?
Bij mij moet het even allemaal een beetje wachten maar dan.... ga ik weer los.
Gelukkig heb ik genoeg voorraad 🙂
Wat voorraad betreft kun je er straks stevig tegenaan ?
Na die zwedenreis heb ik ineens weer zin in dit alles! Kan ook door het mooie weer komen natuurlijk.
Mooi weer. Geeft positieve energie. 🙂
Ik denk dat het door beide komt Jan.
Dat denk ik ook ?
Zo, 20 liter Schulp appelsap (Saptap, bag in box) in een emmer gedaan, 5 kilo Glucose (druivensuiker van de Body & Fitshop) Suiker eerst opgelost in een pan met wat sap. Aangelengd met wat water tot een totaal van 25 liter. SG 1105 op de refractometer.
Mangrove Jacks SN9 wijngist gebruikt, die kan deze hoeveelheid suiker met gemak aan. Staat nu nog buiten, met een half uurtje eerste belletje in het waterslot waargenomen.
Dit wordt na het stoken gewoon blanke eau de vie, gaat mee naar de bbq! Calvados heb ik nog voldoende. Blanke Eau de vie is ook heel erg lekker.
Een zelfde hoeveelheid sap is nog naar mij onderweg. Afhankelijk hoe deze batch smaakt als hij uit de T500 met copperdome komt bepaal ik of de volgende batch ook Eau de Vie gaat worden of dat we daarmee voor de cider gaan.
Als ik besluit om de volgende batch ook Eau de Vie te laten worden ga ik weer gewoon Cider maken zoals in het begin van dit topic besproken. Cider zal er komen!